9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:40

Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα πόλεμο φθοράς, όπου μετριούνται οι αντοχές των δύο αντιπάλων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με αφορμή την συμπλήρωση στις 24 Φεβρουαρίου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ η κ. Προκοπίου αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι ο πόλεμος επηρέασε την χώρα μας  με οικονομικές επιπτώσεις αλλά και αποσαφήνιση ενός ξεκάθαρου δυτικού πλέον προσανατολισμού.

Η κ. Προκοπίου είπε ότι μέχρις στιγμής οι αρχικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν δεν έχουν πετύχει.

«Η εισβολή που ουσιαστικά φιλοδοξούσε να μετατραπεί σε πραξικόπημα, με παραγκωνισμό της κυβέρνησης Ζελένσκι και αντικατάσταση της με ένα φιλικά προσκείμενο στη Μόσχα καθεστώς, απέτυχε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων «που υποτιθέμενα θα διαρκούσε λίγες μέρες, αφού η κατάληψη του Κιέβου θα ήταν ένας περίπατος, συνεχίζεται εδώ κι ένα χρόνο. Έχει μετατραπεί σε ένα πόλεμο φθοράς, όπου μετριούνται οι αντοχές των δύο αντιπάλων».

Σημείωσε ότι η δημοτικότητα του Ρώσου ηγέτη στο εσωτερικό της χώρας, σε αντίθεση με προηγούμενες πολεμικές επιχειρήσεις κλυδωνίζεται και ότι ο μύθος της πανίσχυρης Ρωσικής μηχανής έχει, επίσης, καταρριφθεί, με εξευτελισμούς στο πεδίο της μάχης, με 300,000 άντρες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να μην υποστούν την επιστράτευση, ενώ η  Ρωσική οικονομία, παρά τα σημάδια ανθεκτικότητας που συνεχίζει να δείχνει, βάλλεται από τις κυρώσεις της Δύσης σε σημαντικό βαθμό.

Πολιτικά, είπε ότι το Ρωσικό κράτος μετατράπηκε σε παρία της Δύσης και έχει μειώσει την ενεργειακή του επιρροή, ενώ κατάφερε να ενδυναμώσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, σημείωσε, ο Ζελένσκι βρίσκεται ακόμη στη θέση του, η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται με τη βοήθεια δυτικών χωρών, έχοντας μια ηρωική θέση στα μάτια της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, είπε, δεν πρέπει να αγνοούμε κάποιες σκληρές πραγματικότητες επί του εδάφους και εξήγησε ότι η Κριμαία συνεχίζει να θεωρείται de facto κομμάτι της Ρωσίας, ενώ σε μεγάλο βαθμό η Ανατολική Ουκρανία, καθώς και μεγάλο μέρος της παράκτιας Ουκρανίας, η πρόσβαση στη θάλασσα του Αζώφ, το λιμάνι της Μαριούπολης, ελέγχονται από την Μόσχα. Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ερείπια σε πολλά σημεία, με καταστραμμένες υποδομές, ισοπεδωμένες ή μη ελεγχόμενες βιομηχανίες, με εκατομμύρια πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Συνοψίζοντας, η κ. Προκοπίου είπε ότι η 24η Φεβρουαρίου 2023 θα συμβολίζει μια καταστροφική επέτειο και για τα δύο μέρη της σύγκρουσης, ενώ το τίμημα της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας οπωσδήποτε το πληρώνουν και οι πολίτες της ΕΕ, αφού εξαργυρώνεται σε ενεργειακή ανασφάλεια, υψηλότερο κόστος ζωής, πληθωρισμό.

Σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης, ανέφερε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να υπερασπίζεται των πάτριων εδαφών με πείσμα και ηρωισμό, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται.

«Πρόκειται για κλασική περίπτωση του ‘διλήμματος του φυλακισμένου’. Αν ένας από τους δύο αντιπάλους κάνει πίσω πριν τον άλλο, θα χρεωθεί με κόστος στο τραπέζι των συνομιλιών. Αν κι οι δύο κάνουν πίσω, ωφελούνται κι οι δύο. Αν κι οι δύο συνεχίζουν να μάχονται, χάνουν κι οι δύο σε επίπεδο κόστους. Αν ένας από τους δύο συντρίψει τον άλλο, θεωρεί πως έχει έτσι να κερδίσει περισσότερα παρά από μια υποχώρηση. Βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο», σημείωσε η ίδια.

Είπε ότι αφού η διαμεσολάβηση για αμοιβαία υποχώρηση έχει αποτύχει, βρισκόμαστε σε «μετωπική σύγκρουση, ένα zero-sum game, παρά ένα win-win game» και ότι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι όσο συνεχίζεται η στήριξη της Δύσης προς τον Ζελένσκι και όσο ο Πούτιν καταφέρνει να ελέγξει το εσωτερικό μέτωπο στην Ρωσία δεν θα έχουμε τέλος στον πόλεμο σύντομα.

Υπάρχει, όμως, συνέχισε, και μια διαφορετική ανάγνωση, η οποία εισάγει στην εξίσωση το εσωτερικό των ΗΠΑ, δηλαδή εάν το Κογκρέσο θα βάλει φρένο στις επιδιώξεις του Μπάιντεν για συνεχιζόμενη στήριξη της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν φωνές ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, τους Δημοκρατικούς, που εκφράζουν την αντίθεση τους προς τη λευκή επιταγή που θεωρούν ότι δίνεται στον Ζελένσκι. Η Ουκρανία δύσκολα θα αντέξει χωρίς τις ΗΠΑ, η ΕΕ δύσκολα θα συνεχίσει να συμβάλει στην πολεμική προσπάθεια χωρίς την Ουάσιγκτον», εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή σκηνή ένα χρόνο μετά, σημείωσε ότι παρότι η ΕΕ έδρασε ενιαία και γρήγορα, θα εκδηλωθούν τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία, φαίνεται μπαίνει σε περίοδο ύφεσης, με αναμενόμενες εσωτερικές εντάσεις σε αρκετά κράτη, αφού το οικονομικό γρήγορα μεταφράζεται σε πολιτικό.

Επιπρόσθετα, είπε η κ. Προκοπίου, η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από τη Μόσχα, η οποία συμπεριφέρθηκε πέρα της καθιερωμένης τα τελευταία χρόνια νόρμας στις διεθνείς σχέσεις, όπου ένας τέτοιος απροκάλυπτος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης θεωρείτο μακρινή πιθανότητα, έχει υποδείξει στους Αμερικανούς ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ηγούνται εκ του μακρόθεν.

Είπε ακόμη ότι η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία καραδοκούν, επίσης, να καθιερωθούν ως άλλοι πόλοι κι αυτό έγινε ακόμα πιο προφανές την χρονιά που μας πέρασε.

Ερωτηθείσα πώς ο πόλεμος επηρέασε την Κύπρο ειδικότερα, είπε «με οικονομικές επιπτώσεις που όλοι βιώνουμε αλλά και αποσαφήνιση ενός ξεκάθαρου δυτικού πλέον προσανατολισμού, μακριά από την παραδοσιακά στενή σχέση με την Μόσχα που μέχρι πρότινος είχαμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!