8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 7:05

Άκρως ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη η κινητικότητα στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο…

* Tης Δρος Ανδρούλλας Ελευθερίου

Ενδιαφέρουσα είναι η κινητικότητα που σημειώνεται στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες.  Η πιο πρόσφατη από τις θετικές εξελίξεις αφορά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου κάλυψης εξόδων μεταφοράς και διαμονής/διατροφής ασθενών που μεταβαίνουν για θεραπεία στο εξωτερικό και ενός συνοδού τους, νοουμένου, φυσικά, ότι τα εν λόγω περιστατικά δε μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα που επιτελούς ικανοποιείται. Πέρα από την αναντίρρητη στήριξη που προσφέρει η συγκεκριμένη ρύθμιση σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, είναι εξίσου ουσιαστική η έμπρακτη αναγνώριση από πλευράς πολιτείας ότι η φροντίδα που οφείλουμε να παρέχουμε σε ασθενείς δεν εξαντλείται στο εξιτήριο από το νοσοκομείο ή στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και ενδέχεται να απαιτεί υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας και αποκατάστασης για ορισμένους πάσχοντες, ειδικά για εκείνους που ζουν με σύνθετες, πολυπαραγωγικές και πολυσυστηματικές νόσους.

Αυτή η φιλοσοφία ολιστικής διαχείρισης των απαιτήσεων που δημιουργούν τέτοιες ασθένειες διαπνέει και τα νομοσχέδια για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης. Πράγματι, το 2024 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ψήφιση πολλών σημαντικών νομοθετημάτων που θα πλαισιώσουν το ΓεΣΥ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή του, και θα σηματοδοτήσουν την πραγμάτωση ή μη των δεσμεύσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, διαπρύσιος υποστηρικτής της οποίας είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης.

Ακούσαμε δια στόματος και του νυν Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Δαμιανού αλλά και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, κας Χριστίνας Γιαννάκη, πόσο ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η πρόθεση νομοσχεδίων, όπως του Συνηγόρου του Ασθενή, των Πανεπιστημιακών Κλινικών, και των Ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων και Κλινικών Εργαστηρίων, μεταξύ άλλων, η διαβούλευση γύρω από τα οποία κινήθηκε με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Αισιόδοξο είναι το ότι γίνονται βήματα, όπως μαθαίνω, και ως προς τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, εκ των θεμελιωδών πτυχών της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας που, όπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στη βελτίωση και διασφάλιση της ποιότητας των διαθέσιμων υπηρεσιών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Παράλληλα, η συνεργασία της κυβέρνησης με την ΕΕ αναδεικνύεται σε παράγοντα ύψιστης σημασίας για την αξιοποίηση και εφαρμογή πληθώρας επικαιροποιημένων πολιτικών για την Υγεία σε εθνικό επίπεδο. Από την επικείμενη αναθεώρηση της παρωχημένης φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, τον νέο Κανονισμό για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα (SoHO Regulation) και τον Κανονισμό για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA Regulation), μέχρι τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων (European Health Data Space) και τον Κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές (Clinical Trials Regulation), η Ευρώπη καταβάλλει μια πρωτόγνωρη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Υγείας, που «γεννά» πολλές ευκαιρίες και για την Κύπρο.

Είναι κρίσιμο να καταφέρει η χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με τις συγκοινωνούσες αυτές πολιτικές και να τις ενσωματώσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στις εθνικές συνθήκες και ανάγκες για την παροχή πιο άμεσης, πιο ποιοτικής, και πιο αποτελεσματικής περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς. Γνωρίζοντας τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος, προσωπικά, στην ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού και καθολικού χαρακτήρα της Υγείας, παραμένω αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση όλων των παραπάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και ας μου επιτραπεί να σημειώσω πως η αξιολογότατη πρόοδος που καταγράφεται τόσο στην επιστημονική και ιατρική έρευνα όσο και στις προωθούμενες πολιτικές για την Υγεία, πέρα από ότι μεταφράζεται σταδιακά σε απτά οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία, αποτελεί συνάμα και μια αχτίδα φωτός στη σκιά των γεωπολιτικών κρίσεων, της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, των προκλήσεων για την οικονομία και άλλων δύσκολων καταστάσεων που απασχολούν συνολικά την ανθρωπότητα.

*BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!