Η άνευ προηγουμένου κλίμακα και οι εξελιγμένες τακτικές που χρησιμοποίησε η Χαμάς στην επίθεσή της κατά του Ισραήλ δείχνουν ότι το Ιράν πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολύπλευρη επίθεση, λένε πρώην αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού.
Από τη χρήση ταχύπλοων σκαφών μέχρι την ομηρία και τη μαζική επιδρομή κατά του αντιπάλου, η επιχείρηση της Χαμάς επέδειξε μια προσέγγιση που το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του χρησιμοποιούν συχνά εναντίον αντιπάλων με ισχυρότερες δυνάμεις, δήλωσαν τρεις πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός.
“Η περιπλοκότητα της επίθεσης υπερβαίνει αυτό που θα κατάφερνε η Χαμάς από μόνη της”, δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Αλλά σε συνέντευξή του, ο Αλί Μπαράκα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι το Ιράν υποστήριξε ή ενέκρινε την επιχείρηση.
Ο Μπαράκα, μιλώντας στη Βηρυτό, σημείωσε ότι το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά επέμεινε ότι “δεν τους ενημερώσαμε εκ των προτέρων για την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά εκ των υστέρων”
Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να σχεδιάσει την αιφνιδιαστική επίθεση, ήδη από τον Αύγουστο και την ενέκριναν σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News ότι δεν έχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της Journal.
«Δεν ανησυχούμε για έναν άμεσο πόλεμο»
Ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν ανησυχεί για έναν άμεσο πόλεμο με το Ιράν.
“Η στρατηγική του Ιράν είναι αυτή του πολέμου δι’ αντιπροσώπων και η άρνηση άμεσης σύνδεσης με τις προσπάθειες της Χαμάς”, δήλωσε η πηγή. “Δουλεύουν μέσω πληρεξουσίων και γι’ αυτό είναι ο νούμερο ένα κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας”.
Μέθοδοι που θυμίζουν «αντάρτικο»
Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τεχνολογικά ανώτερους αντιπάλους με αντάρτικες μεθόδους ή χαμηλής τεχνολογίας, πολιορκώντας πολεμικά πλοία με μικρότερα ταχύπλοα, εκτοξεύοντας καταιγισμούς ρουκετών, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους για να υπονομεύσει τις αντίπαλες αεροπορικές δυνάμεις και απαγάγοντας ξένους υπηκόους, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές.
Όταν ένας από τους “υποτακτικούς” του Ιράν, είτε πρόκειται για σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, είτε για τις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη, είτε για τη Χαμάς στη Γάζα, επιδεικνύει σημαντική πρόοδο στη στρατιωτική του εξειδίκευση, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι η Τεχεράνη έχει δώσει χείρα βοηθείας, δήλωσε ο Μάικλ Νάιτς από το Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή.
“Αυτό συνέβη με την κατάληψη της Υεμένης από τους Χούτι και με την άμυνα της λιβανέζικης Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006”, δήλωσε ο Νάιτς.
Η ταυτόχρονη επίθεση στο Ισραήλ σε διάφορες τοποθεσίες με ρουκέτες, μικρούς πυρήνες ανταρτών, μονάδες απαγωγών και ταχύπλοα σκάφη “μυρίζει ιρανική εκπαίδευση, παροχή όπλων, και παροχή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν”, δήλωσε ο Κόλιν Κλαρκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Σουφάν, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στην παγκόσμια ασφάλεια.
«Μπλόκαραν τις κάμερες»
Ένα κεντρικό ερώτημα είναι πώς τα μέλη της Χαμάς μπόρεσαν να παραβιάσουν τα οχυρωμένα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, τα οποία αποτελούνται από φράχτες, φυλάκια ασφαλείας, και ελέγχονται από τακτικές περιπολίες, εξελιγμένες κάμερες και αισθητήρες κίνησης στο έδαφος.
Το γεγονός ότι οι μαχητές της Χαμάς μπόρεσαν να περάσουν με σχετική ευκολία σε πολλαπλά σημεία των συνόρων, εγείρει την πιθανότητα οι μαχητές της Χαμάς να είχαν μπλοκάρει τις κάμερες και τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, δήλωσε ο Μαρκ Μοντγκόμερι, απόστρατος υποναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που επισκέφθηκε πρόσφατα τη συνοριακή περιοχή.
Κάποιοι από τους αισθητήρες ασφαλείας μπορεί να είχαν “παραβιαστεί πολύ νωρίτερα”, δήλωσε ο Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του, και αυτό θα “επέτρεπε στις δυνάμεις να προωθηθούν πριν υπάρξει επαρκής αντίδραση”.