17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 9:32

ΥΠΟΙΚ: Παρά τις μεγάλες προκλήσεις θα αντεπεξέλθουμε με επιτυχία

Μάκης Κεραυνός*

Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ.Μάκη Κεραυνού στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Είναι γεγονός ότι παρά τις σημαντικές προκλήσεις και αντιξοότητες, η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική κατά το 2023, ακολουθώντας μια ορθή και αναπτυξιακή πορεία.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υπολογίζεται γύρω στο 2,4% το 2023,  ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο της Ε.Ε. Τα επίπεδα πληθωρισμού έχουν παρουσιάσει σημαντική αποκλιμάκωση, ενώ η ανεργία συνεχίζει τη πτωτική της πορεία. Ταυτόχρονα, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε υγιή βάση, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονάσματα, με το δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται σε σταθερή βάση.

Συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές τις οποίες εφαρμόσαμε με επιτυχία, περιλαμβάνουν την έκδοση βιώσιμου ομολόγου, την οποία χαιρέτισε και η «Global Capital» στην πρόσφατη της Έκθεση της για τα πεπραγμένα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κατά το 2023, χαρακτηρίζοντας  την ως την κορυφαία κρατική έκδοση πράσινου/κοινωνικού ομολόγου κατά το 2023. Θεωρώ ότι η αναγνώριση  αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί απτή απόδειξη του επιπέδου εργασίας που γίνεται σε θέματα διαχείρισης δημοσίου χρέους αλλά κυρίως της εκτίμησης την οποία έχουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές για την Κύπρο ως εκδότη.

Επιπρόσθετα, ως Κυβέρνηση έχουμε υιοθετήσει ένα ευφάνταστο και στοχευμένο  πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε σχέση με τις επιπτώσεις από τον υψηλό πληθωρισμό. Το πακέτο αυτό θεωρώ ότι έχει χαιρετιστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων αλλά και από την κοινωνία γενικότερα.

Πολύ σημαντικό επίτευγμα θεωρώ, επίσης, ότι αποτελεί η κατάληξη σε σχέση με το πλαίσιο των εκποιήσεων, εφόσον πλέον διασφαλίζεται ένα ισορροπημένο δίκτυ προστασίας για αυτούς που το χρειάζονται, χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα και σταθερότητα του πλαισίου εκποιήσεων, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.  Η επικέντρωση μας τώρα στρέφεται στην αποτελεσματική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Θα ήθελα επίση να αναφερθώ στον Προυπολογισμό για το 2024, τον πρώτο αυτής της Κυβέρνησης, Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταθέσαμε ένα ισορροπημένο, αναπτυξιακό και με κοινωνικές ευαισθησίες πλεονασματικό Προϋπολογισμό. Μέσω του προτεινόμενου Προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Βεβαίως, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν ένα συνεχή κίνδυνο για την οικονομία μας γενικότερα αλλά και για την ομαλή εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, η πρόσφατή κρίση στην ερυθρά θάλασσα όπου παρεμποδίζεται η κυκλοφορία εμπορικών πλοίων έχει εκτοξεύσει το χρόνο μεταφοράς και συνεπακόλουθα το κόστος των ναύλων, επηρεάζοντας αναπόφευκτα την τελική τιμή προς τον καταναλωτή.

Ως προς τις προκλήσεις γενικότερα που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε, περιλαμβάνουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τη φθηνή ενέργεια και τον σημαντικό όγκο επενδύσεων που αυτή συνεπάγεται. Επίσης, έχουμε ως Κυβέρνηση δεσμευτεί να εφαρμόσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την εφαρμογή και άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης. Πρόκληση αποτελούν επίσης  οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, ως προς την επάρκεια του εργατικού δυναμικού.

Καταληκτικά, ως προς τη γενικότερη οικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης,  καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του οικονομικού μας μοντέλου, στηριζόμενοι κυρίως στο «Όραμα 2035».

Σημαντικό πυλώνα αποτελεί επίσης για εμάς η ύπαρξη ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξης θετικού δημοσιονομικού ισοζυγίου αποτελεί προμετωπίδα της οικονομικής πολιτικής μας.

Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις προκλήσεις που έχω αναφέρει, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς, μέσω της εφαρμογής σωστής και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής.

Αταλάντευτη πορεία, αμερόληπτη ενημέρωση από το nomisma

Με αφορμή την επετειακή έκδοση του περιοδικού για το 2024, θα ήθελα ειλικρινά να σας συγχαρώ  για τη σταθερή και αταλάντευτη πορεία του περιοδικού στα 25 χρόνια κυκλοφορίας του. Η συνεισφορά σας στη σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση του κοινού σε οικονομικά θέματα που αφορούν την πατρίδα μας, καθώς και το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, είναι όντως μεγάλη και σημαντική.

Με την όλη δημοσιογραφική, συγγραφική και εκδοτική σας προσπάθεια, το περιοδικό «nomisma» έχει κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στον τομέα του περιοδικού τύπου και έχει θέσει ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης και της αναλυτικής σκέψης στα θέματα της οικονομίας.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή Έκδοσης του περιοδικού, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, για την εξαιρετική του δουλειά που αντανακλά στην πληρότητα και την ποικιλία της ύλης του περιοδικού, καθώς και για τα εξαιρετικώς ενδιαφέροντα άρθρα του, που πάντοτε αφορούν φλέγοντα θέματα της οικονομίας.

Με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε με την ίδια εγκυρότητα το τόσο σημαντικό σας έργο στην ενημέρωση και ανάλυση των οικονομικών θεμάτων, εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια.

*Υπουργός Οικονομικών

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

WSJ: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα είναι δύσκολη η εκεχειρία στη Γάζα μέχρι τη λήξη της θητείας Μπάιντεν

Παρά τα αλλεπάλληλα ταξίδια του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραδέχονται πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, φαντάζει απίθανη...

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κολοσσούς κοινωνικής δικτύωσης για μαζική παρακολούθηση χρηστών

Μελέτη για σειρά ετών αποκάλυψε πως κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης κι ευρύτερα του τομέα του διαδικτύου επιδίδονται σε «μαζική παρακολούθηση» για να κεφαλαιοποιήσουν προσωπικά...

Για 8η φορά στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν, από τον Φεβρουάριο 2022

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται για 8η φορά από την έναρξη του πολέμου στο Κίεβο, λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της...

Κίνα: Το τέλος του «ηδονιστικού τρόπου ζωής»

Το «τέλος του ηδονιστικού τρόπου ζωής» που διακύρηξε ο Κινέζος ηγέτης  Σι Τζινπίνγκ, ώστε  να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανατρέπει τις ζωές...

Νέα έρευνα: Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ανάλογα με τον τρόπο που κοιμόμαστε;

Είτε στο πλάι είτε μπρούμυτα, όλοι συνηθίζουμε να κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και ενδεχομένως ακόμα και τον...

Ο ηλικιακός ρατσισμός πλήττει τις νεαρές γυναίκες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα της LeanIn και της McKinsey & Co. οι νεότερες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ηλικιακό ρατσισμό στον εργασιακό χώρο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!