3 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:11

Τουρκία: Πλησιάζει στο σημείο καμπής;

Επιμένει στα Erdoganomics ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κάλεσε εκ νέου την κεντρική τράπεζα της χώρας να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, παρά την υποτίμηση της λίρας και τον πληθωρισμό που καλπάζει. Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίξε ότι αυτή η στρατηγική θα θέσει τελικά υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία υπό την πίεση του Ερντογάν έχει μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέβριο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 19% σε 15%, προετοιμάζεται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 16 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατάρ, την Τρίτη,ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν πιστεύει στα υψηλά επιτόκια.

«Με χαμηλά επιτόκια θα μειωθεί ο πληθωρισμός»

«Σίγουρα δεν πιστεύουμε στα υψηλά επιτόκια. Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με πολιτική χαμηλών επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι «τα υψηλά επιτόκια κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, και τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Βέβαια η ανορθόδοξη πολιτική του έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κοινής γνώμης καθώς έχει εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος της ζωής για τους πολίτες.

Έτσι ο τούρκος πρόεδρος χάνει υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2023, και έχει βάλεις μπρος το σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του στοχεύει να στηρίξει τις επενδύσεις μέσω χαμηλών επιτοκίων, τα οποία, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή, εξαγωγές και θέσεις εργασίας. «Θα ακολουθήσει ανάπτυξη», διαβεβαίωσε.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο για συμβάσεις ανταλλαγής (swap) μεταξύ της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και «πολλών άλλων κεντρικών τραπεζών».

Παράλληλα, απέρριψε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «θυσιάζονται» και έχουν εξαντληθεί τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της λίρας. «Η Τουρκία δεν έχει σοβαρό ζήτημα συναλλαγματικών αποθεμάτων και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε αποθεματικά συναλλάγματος», είπε ο Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι η ανορθόδοξη στρατηγική του Ερντογάν έχει πλήξει σε τέτοιο βαθμό τη λίρα, η οποία έχει χάσει περισσότερο από το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος. Δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι «απαγορευτική»,η κεντρική τράπεζα παρενέβη στις αγορές και προχώρησε στην πώληση ξένων νομισμάτων δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Scope: Αν δεν αλλάξει, η εκλογική ήττα φαίνεται αναπόφευκτη

Οποιαδήποτε απόφαση για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στις 16 Δεκεμβρίου, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική, θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της από τον Φεβρουάριο., σημειώνει ο οίκος Scope Ratings.

Ο οίκος βλέπει δύο πιθανά σενάρια:

  • είτε η νομισματική κρίση γίνεται πιο «άσχημη» και η κεντρική τράπεζα αυξάνει καθυστερημένα τα επιτόκια για να μειώσει την τρέχουσα πίεση στη λίρα και να ελέγξει τον πληθωρισμό
  • είτε η κεντρική τράπεζα καταφεύγει στην «απο-παγκοσμιοποίηση» του νομίσματος. Αυτό θα συνεπαγόταν την επανεισαγωγή των capital controls, τον περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο νόμισμα εντός της οικονομίας, την αναζήτηση ξένου νομίσματος από εγχώριες τράπεζες και ξένους συμμάχους και τη διοχέτευση αποθεματικών για την υπεράσπιση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τον οίκο Scope, η υπεράσπιση της λίρας μέσω αυυτής της στρατηγικής με τη χρήση συναλλαγματικών αποθεμάτων για παρέμβαση στις αγορές συναλλαγματικών ισοτιμιών και υιοθετώντας συγκεκριμένες μορφές κεφαλαιακών ελέγχων για την αποθάρρυνση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και το sell-off της λίρας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

«Η πολιτική αυτή είναι ακριβή, και απλά εξασγαλίζει χρόνο στην Τουρκία», αναφέρει. «Αντί να βοηθήσει πολιτικά του Ερντογάν, η πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων για τη δημιουργία υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται να βλάπτει την πιθανότητα επανεκλογής του Ερντογάν. Το αδύναμο νόμισμα επιδεινώνει τον υψηλό πληθωρισμό και την απώλεια αγοραστικής δύναμης, ειδικά μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών – κεντρικές αιτίες της λαϊκής δυσαρέσκειας. Επιπλέον, οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, δυσχεραίνουν τις νομισματικές συνθήκες και επιδεινώνουν την οικονομική αστάθεια», τονίζει, για να καταλήξει πως εφόσον δεν αλλάξει πορεία ο Ερντογάν «η εκλογική ήττα φαίνεται αναπόφευκτη, οι πολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν το 2022 και το 2023, εάν ο πρόεδρος στραφεί σε λιγότερο δημοκρατικούς δρόμους για να κρατήσει την εξουσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!