Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου
Πολύ συχνά κατηγορούνται οι πολιτικοί και η πολιτική για έλλειψη πολιτικής ευθύνης. Πολύ συχνά οι κατηγορίες δεν είναι άδικες. Όμως αισιοδοξούμε ότι η νέα γενιά πολιτικών άρχισε να αλλάζει κάπως τα πράγματα κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τη στάση του Κοινοβουλίου στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα θέμα φλέγον, το οποίο θα έπρεπε προ δεκαετίας να είχε επιλυθεί. Όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη για την καθυστέρηση, μα θα θέλαμε να μην κοιτάζουμε πλέον πίσω, αλλά μόνο μπροστά. Τα επιμέρους ζητήματα της μεταρρύθμισης, τα οποία βεβαίως και είναι σημαντικά, θα επιλυθούν με καλή θέληση και δημοκρατικό διάλογο. Όλοι μας συμφωνούμε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν απαραίτητη… χτες!
Και τώρα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε «προίκα» στα παιδιά μας αυτήν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, καθώς οι δήμοι μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Δεν είναι λίγα τα κράτη, τα οποία προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα την επικράτειά τους και να γίνουν αποτελεσματικότερα και ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται σε μια διαδικασία αποκέντρωσης, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες λήψης αποφάσεων σε χαμηλότερα διοικητικά επίπεδα, δήμους και περιφέρειες.
Πρωτεύον θέμα της μεταρρύθμισης δεν πρέπει να είναι μόνο το ποιοι δήμοι θα συγχωνευτούν με ποιους και ποιοι για ορισμένους λόγους θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση, παρότι και αυτό το θέμα έχει τη σημασία του. Το κυρίαρχο θέμα είναι οι νέοι δήμοι να έχουν διοικητική και οικονομική επάρκεια, να είναι ευέλικτοι οργανισμοί, οι οποίοι θα μπορούν να δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη. Πρέπει τα νέα σχήματα να μετατρέψουν τους Δήμους σε ισχυρές μονάδες σχεδιασμού και προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης, εκσυγχρονισμένες, με ψηφιοποιημένες και «έξυπνες» υπηρεσίες και με ισχυρά «όπλα» στη διάθεση τους, που θα τους παραχωρήσει η κεντρική εξουσία.
Έχουμε ανάγκη μια μεταρρύθμιση που δημιουργεί βιώσιμους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανθεκτικούς στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ικανούς να αναβαθμίσουν το τοπικό πολιτικό σύστημα, να εξασφαλίσουν την κοινωνική συναίνεση στις ενέργειές τους, να προγραμματίσουν την ανάπτυξη του τόπου τους, να εξασφαλίσουν και να διαχειριστούν τους πόρους που απευθύνονται στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, να συντονίζουν τις τοπικές δημόσιες επενδύσεις, να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο στη δράση τους.
Για αυτό και μας χαροποιεί το ότι κινούμαστε επιτέλους προς την ορθή κατεύθυνση, ύστερα από την ιστορική απόφαση της Βουλής, να μπουν στην άκρη τα οποιαδήποτε συμφέροντα, με κάποιους από εμάς να αποδεχόμαστε ότι δεν θα διατηρήσουμε τους τίτλους, τα οφίκια και τις καρέκλες μας, για το ευρύτερο καλό και συμφέρον.