27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 4:04

Πρόεδρος ΚΣΙΑ: Μεγάλη η συμβολή των ακινήτων στην ανάπτυξη της οικονομίας

Θεοχαρίδης Κυπριανός*

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) με την παρουσία του, εδώ και χρόνια, στα Κυπριακά δρώμενα συμβάλλει σημαντικά με τις ενέργειες του στην επίλυση του προβλήματος  της στέγασης των συμπατριωτών μας. Ένα ποσοστό 69.9% των συμπατριωτών μας διαμένει σε ιδιόκτητη στέγη.  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat σε σχέση με το 2019, σημειώθηκε αύξηση 2% το 2023, παρά τα προβλήματα, όπως η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων και η αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

Αυτό αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει για τον Κύπριο η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, που είναι ένας διαχρονικός στόχος.

Η συμβολή του τομέα των ακινήτων στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας είναι τεράστιος.  Η πορεία του τομεά τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία, με τα οποία έκλεισε το 2023 και αφορούν τις πωλήσεις ακινήτων.  Πωλήθηκαν 15.567 ακίνητα, σε σχέση με 13.409 το 2022, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 16%.

Από τις πωλήσεις του 2023 οι 6.900 έγιναν σε αλλοδαπούς, γεγονός που αποδεικνύει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα από αλλοδαπούς, παρά την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως στη γειτονιά μας, στην περιοχή του Ισραήλ και της Γάζας. Οι προοπτικές για το 2024, σ’ ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων, συνεχίζουν να είναι σημαντικές όχι μόνο για τον ΚΣΙΑ, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.  Ειδικά των διαμερισμάτων σημείωσαν σημαντική  αύξηση.

Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 στη Λευκωσία είχαμε αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων 0,7% στη Λεμεσό 2.9%, στη Λάρνακα 2,8%, στην Πάφο 2,4% και στην Αμμόχωστο 2,8%.

Να τονίσουμε ότι σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η χρονοβόρα διαδικασία στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών και των αδειών οικοδομής γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, που σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, προωθούν κατάργηση των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων, για πολυκατοικίες μέχρι 12 διαμερίσματα.

Ελπίζουμε ο στόχος να υλοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή, όπως εξαγγέλθηκε, από την 1η του Ιούλη, γιατί θα βοηθήσει τα μέγιστα τον τομέα των ακινήτων.

Μεγάλη η συμβολή του nomisma στην οικονομία

Ως μέλος του ΚΣΙΑ, χαιρετίζουμε τα 25χρονα του οικονομικού περιοδικού nomisma.

Όλη αυτή την 25χρονη πορεία, που έχει σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας του τόπου, την παρακολουθούσαμε, γιατί ο τομέας των ακινήτων είναι ένας τομέας που σίγουρα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, αφού είναι ένας από τους βασικότερους αιμοδότες της. Το περιοδικό nomisma, ως οικονομικό περιοδικό προώθησε πολλές φορές τις θέσεις του ΚΣΙΑ και γενικά του τομέα των ακινήτων όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορεί. Δεν θα είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε και ως καθοδηγητικός οδηγός με τις ειδήσεις, άρθρα και πληροφορίες, που δημοσίευε, όχι μόνο για τα μέλη του ΚΣΙΑ, αλλά γενικά για τον τομέα των ακινήτων. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στον εκδότη του περιοδικού Ιωσήφ Ιωσήφ και στους υπόλοιπους συντελεστές και να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν με δύναμη αυτή την προσπάθεια, αυτή την πορεία.

*Πρόεδρος ΚΣΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!