16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 5:20

Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Σταθερή η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς 

Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης*

Άρθρο του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γιώργου Θεοχαρίδη στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Το 2022 ο τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, παρά τις προκλήσεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, συμβάλλοντας θετικά στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και την κυπριακή οικονομία. Γενικότερα, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εύθραυστο, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα λόγων των υφιστάμενων συνθηκών.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η πορεία των επιτοκίων που είναι σε υψηλό επίπεδο και ο πληθωρισμός, ανάλογα και με το πώς θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές και τον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών με το νέο έτος. Εντός του 2024, αναμένουμε ότι η κεφαλαιαγορά στην Κύπρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεύθυνη ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς, η οποία στηρίζεται σε αποτελεσματική εποπτεία για τη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών. Η  ΕΚΚ συνεχίζει να εμπλουτίζει τον τομέα με σειρά νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των επενδυτών, καθώς επίσης και η απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της αγοράς μέσω της παροχής νέων επενδυτικών προϊόντων.

Οι εποπτευόμενοι  Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των εποπτευόμενων οντοτήτων κατέγραψε άνοδο 12% και αποτελεί ένδειξη ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός. Στο παρόν στάδιο, η ΕΚΚ εποπτεύει πέραν των 830 οντοτήτων, ενώ βρίσκονται υπό διαδικασία εξέτασης για αδειοδότηση περίπου 90 νέες αιτήσεις.

Ως ΕΚΚ στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου, διότι εκτιμούμε ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Με τους νέους επενδυτές θα δοθεί η δυνατότητα στο ΧΑΚ να αναπτυχθεί και να αποτελέσει εκ νέου εργαλείο χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων εταιρειών, συμβάλλοντας στην στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας.

Εποπτεία

Η τεχνολογία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, γι’ αυτό και η ΕΚΚ συνεχίζει να επενδύει στην προληπτική εποπτεία, αξιοποιώντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων που της επιτρέπουν να συμβαδίζει με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα.  Επενδύει επίσης στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών της μεσώ της χρήσης εξειδικευμένων συστημάτων και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η ΕΚΚ, συνεχίζει εντατικά τους εποπτικούς ελέγχους, πάντοτε με γνώμονα την επαρκή και αποτελεσματική προστασία του επενδυτικού κοινού. Ως αποτέλεσμα των εποπτικών ελέγχων, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις €6 εκατ. εκ των οποίων τα €5,3 εκατ. ήταν σε ΚΕΠΕΥ για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου ευρώ πρόστιμο σε μία μόνο ΚΕΠΕΥ το 2023. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι ποινές δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας, είναι η πλήρης συμμόρφωση των εποπτευόμενων, με όλες τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτό, πέραν των χρηματικών ποινών που επιβάλλει, η ΕΚΚ λαμβάνει και άλλα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ενδεχόμενη προσωπική ευθύνη των κύριων προσώπων που βρέθηκαν υπεύθυνοι για τη μη συμμόρφωση των ΚΕΠΕΥ και επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές διοικητικές διαδικασίες κατά φυσικών προσώπων.

Η ΕΚΚ έχει επίσης απορρίψει αιτήσεις για απόκτηση άδειας ΚΕΠΕΥ, έχει κάνει αναστολή αδειών έως ότου ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αδυναμιών ή παραλείψεων ή και έχει κάνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας ΚΕΠΕΥ. Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση υποδεικνύει στους εποπτευόμενους τη λήψη σειράς διορθωτικών μέτρων για τη βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Η ΕΚΚ έχει περιλάβει τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την εκπαίδευση των επενδυτών στους βασικούς στρατηγικούς στόχους της και πραγματοποιεί σειρά δράσεων.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι παρά τις συνεχείς προκλήσεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, η αγορά στην Κύπρο εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Προκειμένου η ΕΚΚ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στον σημαντικό ρόλο που καλείται να ανταποκριθεί ως εποπτική Αρχή, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει να έχει στη διάθεσή της όλες τις δέουσες εξουσίες και τους απαραίτητους πόρους.

Εμπεριστατωμένη ενημέρωση από το nomisma

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την κυκλοφορία του οικονομικού περιοδικού «Νόμισμα», θα ήθελα να συγχαρώ τη διεύθυνση και τη συντακτική του ομάδα, για το ζήλο και τη σημαντική συνεισφορά τους στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών για τα επιχειρηματικά και οικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

Ως το πρώτο περιοδικό οικονομικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια ανάδειξης των οικονομικών θεμάτων, περιλαμβανομένων και αυτών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με στόχο την ορθή ενημέρωση, επιμόρφωση και προστασία των επενδυτών.

Εύχομαι το «Νόμισμα» να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, προσφέροντας την πολύτιμη συνδρομή του στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

*Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!