Του Ανδρέα Ιωσήφ*
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Μια ενδεχόμενη παράλυση του θα φέρει τη χώρα μας σε δυσμενή θέση.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είμαστε κράτος – μέλος επενδύει στον τομέα διοχετεύοντας αρκετά χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία.
H Κοινή Αγροτική Πολιτική απορροφά περίπου το 40% του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ επωφελής για τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική οικονομία.
Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια ο τομέας της αγροτικής οικονομίας βρίσκεται σε στάδιο επανεκκίνησης προσφέροντας προοπτικές για όλους όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα.
Η κυβέρνηση στηρίζει τον τομέα ποικιλοτρόπως προσφέροντας κίνητρα για όσους κάνουν επιλογές που σχετίζονται με αυτό.
Συνεχώς νέοι άνθρωποι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
Πολλοί από αυτούς διαθέτουν προσόντα και μόρφωση. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία.
Νέοι, γεμάτοι όρεξη για δουλειά, έχοντας προοπτικές για εισαγωγή φρέσκων ιδεών μπαίνουν στο στίβο της αγροτικής οικονομίας, έτοιμοι να συνεισφέρουν αλλά και να επωφεληθούν για το καλό τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους. Τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία λόγω της κρίσης του 2013, αλλά και σήμερα με την πανδημία έκαναν πολλούς να στραφούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες φαίνεται ότι είναι ένας ανθεκτικός κλάδος.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήρε τα μηνύματα των καιρών και προωθεί μέτρα για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του τομέα της αγροτικής οικονομίας. Ένα από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι η διενέργεια διαγωνισμού εισαγωγής πράσινης καινοτομίας στις αγροτικές επιχειρήσεις όπου θα επιβραβεύονται καλές πρακτικές καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
Η εισαγωγή τεχνολογιών που σέβονται το περιβάλλον περιλαμβάνονται και στους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει χαράξει πολιτικές οι οποίες έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας οικονομίας η οποία θα είναι αφενός ανταγωνιστική και αφετέρου θα στηρίζεται σε πυλώνες οι οποίοι θα συγκρατούν τους κινδύνους για την υγεία και την ευημερία των πολιτών της.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση ή αν είναι δυνατόν η εξάλειψη των κινδύνων για το κλίμα, την υγεία των ανθρώπων και τη βιοποικιλότητα αποτελούν προτεραιότητα για τις πολιτικές της Ένωσης η οποία πλέον επιδιώκει όπως η περιβαλλοντική προστασία και η καινοτομία συμβάλουν στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με πράσινες προδιαγραφές.
*Δημοσιογράφος – Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας