27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 15:46

Παράνομοι κτηματομεσίτες και η ζημιά που προκαλούν

Γιώργος Μουσκίδης

Διευθυντής FOX Smart Estate Agency

Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

Για να αδειοδοτηθεί, ώστε να εξασκεί κάποιος το επάγγελμα του κτηματομεσίτη, απαιτούνται αρκετά τα οποία θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε πιο κάτω.

Πρώτο, με την τελευταία αλλαγή της νομοθεσίας απαιτείται πανεπιστημιακό δίπλωμα (τίτλος) σε συναφές θέμα.

Δεύτερο, είναι απαραίτητη η πείρα τουλάχιστον ενός έτους εργασίας σε αδειοδοτημένο κτηματομεσιτικό γραφείο.

Τρίτο, πρέπει κάποιος να περάσει με επιτυχία εξετάσεις που οργανώνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ).

Επιπλέον, για να λειτουργήσει νόμιμα, ως αδειούχος κτηματομεσίτης πρέπει να διαθέτει γραφειακό χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο, με αναρτημένες τις άδειες του σε περίοπτο σημείο και να έχει εξασφαλίσει ασφάλεια επαγγελματικής κάλυψης προς όφελος των πελατών του.

Παράνομο

Φυσικά, για να διανύσει κάποιος αυτή την πορεία απαιτείται χρόνος και κεφάλαιο, σε αντίθεση με έναν παράνομο κτηματομεσίτη, ο οποίος απλώς δηλώνει κτηματομεσίτης, κάτι που είναι άδικο και παράνομο.

Αν ο αδειούχος κτηματομεσίτης ενεργήσει και εξ αμελείας προκαλέσει ζημιά σε πελάτη του, τότε η ασφάλεια που έχει, είναι υποχρεωμένη να καλύψει τη ζημιά του πελάτη.

Αντίθετα, αν συμβεί το ίδιο με έναν παράνομο κτηματομεσίτη, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές, ο πελάτης μένει εκτεθειμένος.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι ότι ο μη αδειούχος κτηματομεσίτης μπορεί να παρανομήσει και εύκολα να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση και να εξαφανιστεί, αφού σε τελευταία ανάλυση δεν έχει τίποτα να χάσει και ούτε να λογοδοτήσει σε κανέναν.

Αντίθετα, ο αδειούχος μπορεί να απωλέσει την άδεια του και να καταλήξει στα δικαστήρια.

Ένα είδος παράνομης κτηματομεσιτείας, που αναπτύχθηκε κυρίως στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος για παραχώρηση διαβατηρίων, είναι το ότι κάποιοι δικηγόροι και λογιστές, ενεργούσαν ως μεσάζοντες και παρέπεμπαν πελάτες απευθείας σε developers.

Αυτοί εισέπρατταν προμήθεια, που δεν ήταν ευκαταφρόνητη, που την παρουσίαζαν ως συμβουλευτικές υπηρεσίες ή δικηγορικά έξοδα.

Μείωση

Εδώ να αναφέρουμε ότι η αμοιβή των αδειούχων κτηματομεσιτών, περιλαμβανόμενου του ΦΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη, αφού το τιμολόγιο του, κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα στο Τμήμα Φορολογίας.

Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των παράνομων κτηματομεσιτών, αφού δεν μπορούν να εκδώσουν σχετικό τιμολόγιο που να αφαιρείται από το Φόρο.

Ταυτόχρονα, το κράτος χάνει τους φόρους του, αφού η πληρωμή του παράνομου κτηματομεσίτη γίνεται με μαύρα χρήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προβαίνουν ή που θα προβούν σε πωλήσεις να ζητούν από τον μεσάζοντα κτηματομεσίτη να τους παρουσιάζει την άδεια εργασίας του, η οποία εκδίδεται ετήσια από το ΣΕΚ.

Το ΣΕΚ, προσπαθεί να εντοπίσει τους παράνομους κτηματομεσίτες και τους παραπέμπει στο Δικαστήριο. Να αναφέρουμε ότι το αδίκημα είναι ποινικής φύσης και προνοείται πρόστιμο ή φυλάκιση ή και τα δύο μαζί.

Με αυτά τα δεδομένα, προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους κτηματομεσίτες να καταγγέλλουν στον ΣΕΚ όλους τους παράνομους κτηματομεσίτες που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, αφού εργάζονται παράνομα και ανταγωνιστικά με εμάς αλλά χωρίς κάποιο κόστος.

Παράλληλα, προτρέπουμε τον ΣΕΚ να γίνει πιο παραγωγικός και να βρει τα μέσα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να εντοπίζει και να καταγγέλλει τους παράνομους.

Τέλος, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, εάν αντιγράψουμε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου απαιτείται η εμπλοκή αδειούχου κτηματομεσίτη σε κάθε συναλλαγή αγοραπωλησίας ακινήτου, για να προστατεύονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών αλλά ιδιαίτερα των αγοραστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Economist: Το ακριβό πετρέλαιο ήρθε για να μείνει και χωρίς τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ την Κυριακή 14 Απριλίου, οι αγορές πετρελαίου ήταν κλειστές. Όταν άνοιξαν την επόμενη μέρα, η αντίδρασή τους ήταν μια κραυγαλέα...

Θέματα άμυνας, κρίση στη Μ. Ανατολή και μεταναστευτικό συζήτησαν ΠτΒ-ΥΠΑΜ

Θέματα άμυνας αλλά την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών που δέχεται η Κύπρος και τα μέτρα που λαμβάνονται,...

Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο

Μείωση της τάξης του 1,70% παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών να καταγράφει...

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας στο ΥΠΕΞ «βλέπει» έκθεση της ΕΥ

Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) σε έλεγχο που διενήργησε για τα έτη 2021 και 2022. Μεταξύ...

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους

O Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησης του Προέδρου του Κυριάκου Χαραλάμπους, στην οποία παραθέτει ως λόγους παραίτησης της οικειοθελούς αποχώρησής του, προσωπικά θέματα και αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στην επιστολή αναφέρει ότι μετά...

ΥΠΕΣ: Είμαστε σε καλό δρόμο για τη μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα μέλη του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου του ΕΟΑ Λεμεσού, δήλωσε την Πέμπτη ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!