της Άννας Διονυσίου
Μετά από την πανδημία, την οικονομική ύφεση και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικρατούν ανά την υφήλιο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών επιβάλλεται να καταστούν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές. Ο κατασκευαστικός τομέας αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και βιώνει σήμερα τη δική του «ψηφιακή επανάσταση». Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modelling, BIM) υιοθετείται με γοργούς ρυθμούς ως ένα στρατηγικό εργαλείο που προσφέρει εξοικονόμηση δαπανών, βελτιωμένη παραγωγικότητα και λειτουργία και γενικά βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις.
Η μοντελοποιήση κατασκευαστικών πληροφοριών βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου των κατασκευών. Στον εν λόγω κλάδο οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων αλλά και τον τρόπο που οι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες συνεργάζονται μεταξύ τους. Το Building Information Modelling είναι μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη βιομηχανία των κατασκευών.
Η μείωση του κόστους κατασκευής ,του χρόνου παράδοσης, η αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας, ο έλεγχος του κόστους και η διαχείριση του κύκλου ζωής του κτιρίου είναι οι κύριοι παράγοντες επιτυχίας ενός κατασκευαστικού έργου. Οι ορθές πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση των πληροφοριών ενοποιήθηκαν στη διαδικασία Building Information Modelling (BIM). Μέσω του BIM, τα στοιχεία και οι οργανωτικές αποφάσεις υποστηρίζονται από μια ψηφιακή αναπαράσταση, γνωστή ως μοντέλο πληροφόρησης. Οι συντελεστές του έργου αντί να επικεντρώνονται στην παραγωγή παραδοτέων, όπως σχέδια και εκθέσεις, μέσω των προτύπων BIM καθορίζουν τον τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών που συνιστούν ένα μοντέλο πληροφοριών.
Πρότυπα, όπως η σειρά CYS EN ISO 19650 εισάγουν βασικές έννοιες που υποστηρίζουν τη διαχείριση πληροφοριών και την ορθολογιστική συνεργασία και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Τα εν λόγω πρότυπα παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των πληροφοριών μέσω της συλλογικής λειτουργίας με τη χρήση BIM.
Το πρότυπο CYS EN ISO 19650-1:2018 Organization and digitization of Information about buildings and Civil Εngineering Works, including building Information Μodelling (BIM) — Information Management using Βuilding Information Μodelling — Part 1: Concepts and principles παρέχει συστάσεις για ένα πλαίσιο διαχείρισης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής, της καταγραφής, της έκδοσης και της οργάνωσης όλων των παραμέτρων. Το πρότυπο εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής κάθε δομημένου περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού σχεδιασμού, του αρχικού σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της τεκμηρίωσης της κατασκευής, της καθημερινής λειτουργίας, της συντήρησης, της ανακαίνισης, της επισκευής και του τέλους ζωής.
Παράλληλα το πρότυπο CYS EN ISO 19650-2:2018 Organization and Digitisation of Information about Buildings and Civil Engineering Works, including Building Information Modelling (BIM) — Information Management using Building Information Μodelling — Part 2: Delivery phase of the assets καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διαχείριση των πληροφοριών, στο πλαίσιο της παράδοσης της κτηριακής υποδομής και της ανταλλαγής πληροφοριών εσωτερικά, με τη χρήση μοντέλων κτιριακών πληροφοριών.
Τέλος το πρότυπο CYS EN ISO 19650-3:2020 Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) — Information management using building information modelling — Part 3: Operational phase of the assets καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διαχείριση των πληροφοριών, στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός κτηρίου με τη χρήση μοντέλων κτιριακών πληροφοριών. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη κτηριακών υποδομών και από οργανισμούς κάθε είδους και μεγέθους που συμμετέχουν στη διαχείριση του κτηρίου.
Η εφαρμογή προτύπων σχετικά με την μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών σηματοδοτεί το πέρασμα του κλάδου των κατασκευών στη ψηφιακή εποχή. Τα εν λόγω πρότυπα έχουν εκπονηθεί από τη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης ISO/TC 59/SC 13 Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) και έχουν υιοθετηθεί από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/TC 442 Building Information Μodelling (BIM). .
Η υιοθέτηση, εφαρμογή και προώθηση Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων στην Κύπρο, πραγματοποιείται μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS),ο οποίος είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα πρότυπα από το Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης (ΚΕΠΕ) του CYS.
*Η Άννα Διονυσίου είναι Πολιτικός Μηχανικός και εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης στον Κυπριακό Οργανισμού Τυποποίησης.(CYS)