Οι δημόσιες εμφανίσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ειδικούς και αναλυτές, για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς δεν αφορά καθόλου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά περιορίζεται στην υγεία του Ρώσου προέδρου.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημο σχόλιο σχετικά με την υποτιθέμενη κακή υγεία του Πούτιν, ωστόσο, πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες τον δείχνουν σε σύγχυση, έχοντας βάλει κιλά και να τρέμει, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι μπορεί να πάσχει από άνοια και Πάρκινσον μέχρι καρκίνο.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχουν αυξηθεί οι φήμες, που αποδίδονται σε αξιωματούχου του Κρεμλίνου, ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πιθανώς για καρκίνο. Οι φήμες φαίνεται ότι προήλθαν από το εξαιρετικά δημοφιλές ρωσικό κανάλι στο Telegram, General SVR, το οποίο μετέδωσε ότι οι γιατροί του Πούτιν τον προειδοποίησαν ότι η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να τον καταστήσει ανίκανο για «μικρό χρονικό διάστημα» και ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει παραδώσει για λίγο τα ηνία της εξουσίας σε κάποιον άλλο.
Οι Ρώσοι παρατηρητές διίστανται σχετικά με το πόσο προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτές τις φήμες για την υγεία του Πούτιν, με ορισμένους να εκτιμούν ότι ενδέχεται να είναι ένα σκόπιμο τέχνασμα από το Κρεμλίνο, δεδομένου του πόσο αυστηρά ελέγχει η Μόσχα τις ειδήσεις που σχετίζονται με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η τελευταία αναφορά για την υγεία του Πούτιν έγινε, όπως προαναφέρθηκε, σε κανάλι Telegram, το οποίο φέρεται να διευθύνεται από έναν πρώην υποστράτηγο της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Βίκτορ Μιχαήλοβιτς». Σύμφωνα με τη New York Post, σε βίντεο στο κανάλι υποστηρίζεται ότι ο Πούτιν είχε πρόσφατα μια δίωρη συνομιλία με τον στενό βοηθό και γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.
Ο Πατρούσεφ, ο οποίος είναι πρώην αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ενημερώθηκε- σύμφωνα με την είδηση- ότι μπορεί να κληθεί να αντικαταστήσει τον Πούτιν για μερικές ημέρες, με τον Ρώσο πρόεδρο να του «έχει καταστήσει σαφές» ότι τον θεωρεί «σχεδόν τον μόνο αληθινά έμπιστο και φίλο στο σύστημα εξουσίας».
Σχολιάζοντας την είδηση ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι τις απορρίπτει, σημειώνοντας τα εξής:
- Το κανάλι Telegram «General SVR» δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Είναι πηγή μερικών από τα πιο γελοία κουτσομπολιά, με τον αμφίβολο ισχυρισμό ότι προέρχεται από έναν στρατηγό της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας.
- Σύμφωνα με το σύνταγμα, εάν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του – ο πρωθυπουργός, επί του παρόντος ο Μιχαήλ Μισούστιν, αναλαμβάνει προσωρινά. Αλλά αυτό προβλέπεται για μακροχρόνια ανικανότητα του προέδρου, και όχι για σύντομες περιόδους αδυναμίας. Τότε δεν προβλέπεται καμία μεταβίβαση εξουσίας.
- Ο Πατρούσεφ δεν είναι έντιμος αναπληρωτής… Γιατί:
- Είναι το γεράκι του γερακιού, και το να του δώσουμε αυτού του είδους την εξουσία, όσο σύντομο κι αν είναι το διάστημα, θα είχε σοβαρές και αποσταθεροποιητικές πολιτικές επιπτώσεις.
- Θα τρομοκρατούσε και θα εξόργιζε τους τεχνοκράτες που, όσο λίγη έλξη κι αν έχουν στην ασφάλεια/εξωτερική πολιτική, ο Πούτιν εξακολουθεί να εμπιστεύεται και να βασίζεται σε αυτούς για να διευθύνουν τη χώρα για λογαριασμό του. Τους προτίμησε άλλωστε από τους αξιωματούχους που προέρχονται από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας στην οικονομική πολιτική.
- Ακόμα ένας αξιωματούχος που προέρχεται από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να μην αισθάνεται άνετα, στην πραγματικότητα, να βλέπει τον Πατρούσεφ να αναδεικνύεται ως εικονικός διάδοχος. Τον σέβονται ευρέως, τον φοβούνται πολλοί, αλλά αρέσει σε πολύ λιγότερους.
- Δεν υπάρχει ανάγκη για αντικατάσταση. Εάν ο Πούτιν χρειαστεί επειγόντως χειρουργική επέμβαση, τότε το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει για λίγο στον αυτόματο πιλότο. Εάν η επούλωση/ανάρρωση είναι τόσο χρονοβόρα που δεν μπορεί καν να πάρει στρατηγικές αποφάσεις για εβδομάδες/μήνες, τότε θα απαιτηθεί κάτι περισσότερο από ένα άτυπο διάλειμμα.