Της Νατάσας Στασινού
Το βρεφικό κλάμα διέκοψε τον απειλητικό ήχο της σειρήνας. Όλοι σιώπησαν, υποκλινόμενοι στο θαύμα μιας νέας ζωής που κατέφθασε μέσα στα χαλάσματα του πολέμου. Ήταν 27 Φεβρουαρίου όταν η 32χρονη Βικτόρια έφερε στη ζωή τον μικρό Ιβάν σε ένα καταφύγιο του Κιέβου.
«Στην εγκυμοσύνη μου έκανα μαθήματα για έναν ήρεμο, ανώδυνο τοκετό. Τίποτα δεν θα μπορούσε όμως να με προετοιμάσει για αυτό που βίωσα», αφηγείται στον Guardian. Κάθε μέρα η Βικτόρια ξυπνάει λίγο πιο νωρίς. «Για να προλάβω να τον βλέπω να κοιμάται. Είναι τόσο γαλήνιος, μοιάζει με άγγελο». 80.000 αγγελούδια αναμένεται να γεννηθούν τους επόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία. Τα πιο τυχερά από αυτά θα έρθουν στη ζωή αφού θα έχει λήξει ο εφιάλτης του πολέμου. Οι πρώτες εικόνες που θα αντικρίσουν όμως θα είναι η κόλαση που αυτός αφήνει πίσω του.
Σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, στο Μπαγκλαντές, ένας άλλος μικρός άγγελος, η Ζάχρα, βιώνει έναν διαφορετικό εφιάλτη, την επισιτιστική κρίση, που βρίσκεται στα σκαριά. Οι γονείς της δεν ανησυχούν για βόμβες, που μπορούν να κόψουν απότομα το νήμα της ζωής. Ο λιμός είναι εδώ η θανατηφόρα απειλή.
Ο κόσμος απειλείται σήμερα με μια επισιτιστική κρίση πολύ πιο σφοδρή από εκείνη του 2008, η οποία είχε πυροδοτήσει εξεγέρσεις σε περισσότερα από 30 κράτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Λίβανος, Λιβύη, Σομαλία, Συρία, Ινδονησία, Υεμένη είναι ορισμένες μόνο από τις χώρες που εξαρτώνται απολύτως από τις εισαγωγές βασικών ειδών διατροφής. Βασικός προμηθευτής των περισσότερων, η Ουκρανία.
Οι τιμές του σίτου εκτινάχθηκαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η άνοδός τους θα έχει συνέχεια όσο θα μαίνεται ο πόλεμος. Πότε και πώς θα τελειώσει αυτός; Τα σενάρια πολλά, αλλά όλα συμφωνούν στο ακόλουθο: Οι συνέπειές του θα είναι ζοφερές πολύ πέραν των ουκρανικών συνόρων. Το περίγραψε με λίγες λέξεις ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ: «Αυτή η σύγκρουση αφήνει πίσω της μία κόλαση επί Γης».