21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 2:14

Κυκλική Οικονομία στον Κατασκευαστικό Τομέα και τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Τυποποίηση

*Άννα Διονυσίου

Ο κατασκευαστικός τομέας στην ΕΕ κατέχει το 35 % της συνολικής παραγωγής αποβλήτων της ΕΕ, με τα απόβλητα των κατασκευών και των κατεδαφίσεων να είναι μία από τις σημαντικότερες ροές αποβλήτων στην ΕΕ (Eurostat 2023).

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δράσουμε για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Συμφωνία του Παρισιού με τη στήριξη του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Τυποποίηση, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN/TC 350:Sustainability of Construction Works και πιο συγκεκριμένα μέσω της υποεπιτροπής CEN/TC 350 SC1: Circular Economy in the construction sector προχώρησε σε διεξαγωγή σχετικής έρευνας με σκοπό τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων προτύπων, κωδίκων πρακτικής, πολιτικών και πρωτοβουλιών, την καταγραφή και την προτεραιοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα σε ένα κυκλικό μοντέλο και ετοιμασία σχετικής έκθεσης με συστάσεις για εκπόνηση νέων τυποποιητικών παραδοτέων.

Οι συστάσεις που διατυπώθηκαν στην έκθεση αποσκοπούν στην καθοδήγηση των μελλοντικών δραστηριοτήτων τυποποίησης, ευθυγραμμίζοντας τα νέα τυποποποιητικά παραδοτέα με τις κυκλικές αρχές για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Κάνοντας τα πρώτα βήματα προς έναν χάρτη πορείας για την τυποποίηση, η έκθεση επισημαίνει συγκεκριμένους τομείς με τους οποίους η CEN/TC 350:SC1 θα μπορούσε να ασχοληθεί  στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της και προτείνει θέματα υψηλής προτεραιότητας βάσει συζητήσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπρόσθετα, οι συστάσεις χωρίζονται σε συγκεκριμένους τομείς όπως το πλαίσιο και ορισμοί, μέτρηση και δείκτες που συνδέονται με την κυκλική οικονομία, αποχαρακτηρισμός και ιχνηλασιμότητα αποβλήτων, χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων ως παραγωγικών πόρων και χρήσιμων υλικών, εργαλεία παρακολούθησης και διαδικασίες πιστοποίησης ιχνηλασιμότητας ροών υλικών, πιστοποίηση της ποιότητας και των τεχνικών προδιαγραφών των κυκλικών δομικών προϊόντων και πιστοποίηση επιχειρησιακών κυκλικών μοντέλων.

Σε συνέχεια των πιο πάνω εξελίξεων, η CEN/TC 350 προχώρησε στην  εξαγγελία έναρξης εκπόνησης τυποποιητικών παραδοτέων. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Υποεπιτροπή Τυποποίησης CEN/TC 350 SC1 προχώρησε τον περασμένο Ιούλιο με τη σύσταση τεσσάρων (4) νέων ομάδων εργασίας. Οι ομάδες εργασίες είναι:

  • CEN TC 350/SC1 WG 4 “Circular related information in construction works”
  • CEN TC 350/SC1 WG 5 “Circularity assessment”
  • CEN TC 350/SC1 WG 6 “Reuse of construction products”
  • CEN TC 350/SC1 WG 7 “Circular design for the construction sector”

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης προτάθηκαν από την εν λόγω ομάδα εργασίας  για έγκριση προς την ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN TC 350 προτάσεις εκπόνησης των πιο κάτω προτύπων και η έγκριση τους από την ολομέλεια αναμένεται το συντομότερο με άμεση έναρξη των εργασιών τους.

  1. Horizontal requirements for reuse of construction products.
  2. Horizontal requirements for digital passports for construction products.
  3. Horizontal requirements for circular design of construction works and construction products.
  4. Guidance for the implementation of circular design of construction products and construction work.

Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ έως το 2050 διαδραματίζει η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης κάθε χωράς μέλους από τη χρήση των πόρων και η μετάβαση προς κυκλικά συστήματα στην παραγωγή και την κατανάλωση. Έτσι η ενεργή εμπλοκή της Κύπρου στις εργασίες τυποποίησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς τα πρότυπα δύνανται να καταστούν χρήσιμα εργαλεία για τη μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα προς την κυκλική οικονομία.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) ως ο Εθνικός φορέας Τυποποίησης καλεί τους εμπειρογνώμονες του κατασκευαστικού τομέα όπως εμπλακούν ενεργά στην εκπόνηση των ευρωπαϊκών προτύπων έτσι ώστε η εφαρμογή τους να είναι ευκολότερη στη χωρά μας τα επόμενα χρόνια. Η τυποποίηση προχωρά και ως χώρα θα πρέπει να την ακολουθούμε για να καλύψουμε παρούσες και μελλοντικές ανάγκες.

*Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης για ενεργή συμμετοχή στις εργασίες τυποποίησης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Πολιτικός Μηχανικός- Λειτουργός Τυποποίησης CYS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!