Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου θα εξυπηρετεί κοινούς στόχους επισημαίνει σε συνέντευξη του στον Επιχειρηματικό Οδηγό Business Κύπρου – Ελλάδας ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο ο Δρ Ιωάννης Παπαμελετίου.
- Μέσω Κύπρου και Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή σύνδεση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή
- Δυνατές οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας
Η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου που αποφασίστηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μας επιτρέπει να θέτουμε κοινούς στόχους και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Από υπογραμμίζει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.
Όπως εξηγεί o κ. Παπαμελετίου το όργανο αυτό θα προβλέπει κοινές συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσία των δυο ηγετών.
Στην αποκλειστική συνέντευξη του στον επιχειρηματικό οδηγό Business Κύπρου-Ελλάδας και αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών ο κ. Παπαμελετίου τονίζει ότι η Ελλάδα το 2022 ήταν ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων, ενώ η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου.
Μιλώντας για την ενεργειακή συνεργασία, τόνισε ότι μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή σύνδεση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, με τη συνεργασία χωρών, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Στη συνέντευξη του που ακολουθεί ο κ. Παπαμελετίου μιλά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας το ενδιαφέρον των Ελλαδικών επιχειρήσεων για την κυπριακή αγορά και άλλα.
Πως μπορεί να βοηθήσει και στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που αποφασίστηκε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών;
Ως γνωστόν, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένες, άλλα βεβαίως πάντα υφίσταται περιθώριο περαιτέρω αναβάθμισης της ισχυρής δυναμικής τους. Η θεσμοθέτηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου αποφασίστηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο τον προηγούμενο μήνα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Το όργανο αυτό θα προβλέπει κοινές συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρουσία των δύο ηγετών. Στο οικονομικό επίπεδο, θα δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης του μεταξύ μας συντονισμού και των απαραίτητων συνεργειών, επιτρέποντας να θέτουμε κοινούς στόχους και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η προστασία του περιβάλλοντος.
Με δεδομένα τα προβλήματα στη διεθνή οικονομία, πως εξελίσσονται οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας;
Σε ένα διεθνές περιβάλλον ανακατατάξεων, με νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδος είναι αναπόφευκτο να επηρεάζονται. Είναι, παρ’ όλα αυτά, εντυπωσιακό το γεγονός ότι και σε αυτό το πλαίσιο, οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, η οποία σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι οικονομικο-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν στέρεες βάσεις, και διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους, ανεξαρτήτως εξωγενών συνθηκών. Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων του διμερούς εμπορίου της Κύπρου με την Ελλάδα για το 2022 καταδεικνύει ότι οι σχέσεις αυτές όχι μόνο δεν είναι συγκυριακές, αλλά εκπορεύονται από κοινά συμφέροντα και επιχειρηματικές συνάφειες με βαθιές ρίζες. Συγκεκριμένα οι εμπορικές συναλλαγές της Κύπρου με την Ελλάδα το 2022 βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας και για τις δύο αγορές. Η Ελλάδα το 2022 ήταν ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων. Την ίδια στιγμή η κυπριακή αγορά προτιμά ιδιαίτερα τα ελληνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου. Οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων προς την Ελλάδα το 2022 αυξήθηκαν κατά 14,1%, φθάνοντας τα 297 εκ. Ευρώ από 260 εκ. Ευρώ το 2021, καθιστώντας και πάλι την Ελλάδα την κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα αποστολής προϊόντων για το 2022. Επίσης, οι εισαγωγές ελλαδικών προϊόντων στην Κύπρο το 2022 εκτοξεύθηκαν στα 2,64 δισ. Ευρώ, ήτοι αύξηση 27,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου (2,08 δισ. Ευρώ). Και τους πρώτους μήνες του 2023 δεν φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση της τάσης αυτής.
Σε ποιους κυρίως τομείς επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι ελλαδικές επιχειρήσεις για την αγορά της Κύπρου;
Οι προσωπικές και επαγγελματικές επαφές μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων είναι άμεσες και πολυάριθμες. Απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων από την Ελλάδα για την Κύπρο αποτελεί ο αριθμός των αιτημάτων εξαγωγικής δραστηριοποίησης επιχειρήσεων από την Ελλάδα, που έλαβε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Λευκωσίας και το 2022, έτος κατά το οποίο το αποτύπωμα των περιορισμών, που συνδέονται με τη παγκόσμια υγειονομική κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν εμφανές στην οικονομική πραγματικότητα. Από τα αιτήματα πληροφόρησης που λαμβάνουμε προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από την Ελλάδα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, με σημεία αιχμής τους τομείς τροφίμων και ποτών, εκλεκτών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και βιομηχανικών προϊόντων.
Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον ελλαδικών επιχειρήσεων για επέκταση στην Κύπρο;
Η θετική εικόνα της κυπριακής οικονομίας και οι θετικές επιδόσεις των οικονομικών της δεικτών, σε συνδυασμό με τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, καθώς και οι ομοιότητες στα καταναλωτικά πρότυπα και συνήθειες, ανατροφοδοτούν συνεργασίες και συνεχίζουν να αναδεικνύουν την Κύπρο σε πόλο έλξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων από την Ελλάδα. Η Κύπρος αποτελεί μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή αγορά, με υψηλό βιοτικό επίπεδο, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για γειτονικές μεσογειακές χώρες.
Πως βλέπετε να προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί Κύπρου-Ελλάδας στα πλαίσια των διμερών ή τριμερών συνεργασιών;
Οι χώρες μας επιδιώκουν συστηματικά να καταστούν σημαντικοί ενεργειακοί κόμβοι της περιοχής, μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, των οδεύσεων και των προμηθευτών, τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ η κατάσταση με τη Ρωσία δυστυχώς δεν προβλέπεται να σταθεροποιηθεί σύντομα, σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι βορρά-νότου και δύσης-ανατολής τελούν υπό σχεδιασμό ή κατασκευή. Μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή σύνδεση της Ευρώπης με την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, με τη συνεργασία χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Προκειμένου να το επιτύχουμε, η Ελλάδα αναβαθμίζει τις ενεργειακές της υποδομές (σταθμοί FSU και LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Κόρινθο) και τους αγωγούς που τη συνδέουν με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Βόρειο Μακεδονία.
Τα υφιστάμενα σχήματα συνεργασίας αποτελούν, συν τοις άλλοις, και στον ενεργειακό τομέα ένα διπλωματικό εργαλείο που η Αθήνα και η Λευκωσία αξιοποιούν στο έπακρο, με στόχο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με κράτη της περιοχής, με τα οποία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και ένα κοινό όραμα για την λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα, με πυξίδα βεβαίως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θαλάσσης.
Τα σχήματα αυτά συμβάλλουν στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, η οποία με τη σειρά της λειτουργεί ευεργετικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.
Πιστεύετε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα συμβάλει αποφασιστικά στην διεύρυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών;
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας επανήλθε το καλοκαίρι του 2022, μετά από διακοπή είκοσι ετών. Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η οποία εντάσσεται στις τριανταπέντε (35) δράσεις για τη στήριξη της κυπριακής ναυτιλίας. Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας παρείχε τα απαραίτητα κίνητρα (επιδότηση καυσίμων, επιδότηση ανά επιβάτη) στους ενδιαφερόμενους εφοπλιστές και περιόρισε το επιχειρηματικό ρίσκο (η σύνδεση μετετράπη από τακτική σε εποχική, ενώ η μεταφορά εμπορικού φορτίου δεν είναι προαπαιτούμενο), καθιστώντας εφικτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους.
Η δρομολόγηση ενός επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας, παρόμοιου με αυτά που συναντούμε στην Ελλάδα, αποτελεί ένα μακρόπνοο στρατηγικό έργο μεταφορών, με δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης. Με αυτό, η Κύπρος κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσής της και της περαιτέρω αναβάθμισης των θαλάσσιων συγκοινωνιών της με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις χώρες της περιοχής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως η αύξηση της διμερούς ταξιδιωτικής κίνησης με την προσθήκη ενός εναλλακτικού ως προς το αεροπλάνο ταξιδιωτικού μέσου, η προσέλκυση ενός νέου επιβατικού κοινού, η ενίσχυση του τουρισμού και του διαμετακομιστικού εμπορίου, καθώς και η περαιτέρω τόνωση του νευραλγικού τομέα της ναυτιλίας. Επιπρόσθετα, λειτουργεί και ως στοιχείο ενδυνάμωσης των σχέσεων των πολιτών των χωρών μας, αλλά και συγκοινωνιακής σύζευξης και επικοινωνίας όλων των περιοχών του ευρύτερου Ελληνισμού.
Το πλοίο, με δυνατότητα μεταφοράς 400 επιβατών και 100 οχημάτων διαθέτει πολλές υποστηρικτικές ανέσεις για τους επιβάτες για τα ταξίδια που πραγματοποιεί μεταξύ Μαΐου – Σεπτεμβρίου, καθιστώντας όλο και ελκυστικότερη την επιλογή αυτή για τους ταξιδιώτες, όπως επιβεβαιώνει και ο αριθμός των προκρατήσεων για την φετινή περίοδο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά στήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία και ότι πρόκειται για μία επιχειρηματική επιτυχία, με σημαντικές προοπτικές επέκτασης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου το πλοίο M/V Daleela μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες το 2022, ενώ η πλοιοκτήτρια ανάδοχος εταιρία Scandro Holdings υπολόγιζε πριν την έναρξη των δρομολογίων πως θα μετέφερε έως 5.000 επιβάτες. Παράλληλα μεταφέρθηκαν πάνω από 1.500 αυτοκίνητα και 150 μηχανές (δρομολόγια 2022), με την πληρότητα στις καμπίνες να ανέρχεται σχεδόν στο 100% για ένα ταξίδι διάρκειας 30 ωρών, ενώ και στις απλές θέσεις υπήρχε σημαντικό ποσοστό πληρότητας.
Φέτος, το πρώτο δρομολόγιο θα αποπλεύσει από Λεμεσό, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 13:00 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν τον Αύγουστο δρομολόγια και από και προς τον λιμένα της Λάρνακας. Θα γίνουν συνολικά 22 δρομολόγια προς Πειραιά, τα 14 με αφετηρία τη Λεμεσό και τα 8 τη Λάρνακα. Ελπίζω ότι σταδιακά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις να επεκταθούν, με όρους αγοράς, καλύπτοντας όλους τους λιμένες της Κύπρου και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Χαίρομαι δε ιδιαιτέρως που με αυτήν την ευκαιρία δίνεται η δυνατότητα σε Κύπριους και Ελλαδίτες να εξετάσουν και αξιοποιήσουν και αυτήν την εναλλακτική ταξιδιωτική επιλογή.
Ποιές άλλες πρωτοβουλίες θεωρείτε χρήσιμες για τη διεύρυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας;
Η Αθήνα σε συντονισμό με τη Λευκωσία, επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η στρατηγική αυτή δείχνει να αποφέρει οφέλη, αφού οδήγησε στην εμβάθυνση των σχέσεων με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία. Στις πρωτοβουλίες αυτές, πιστεύω ότι πρέπει να προστεθεί η επιχειρηματική διάσταση σε επίπεδο συναντήσεων κορυφής, κατά το πρότυπο της σχετικής συμφωνίας που υπάρχει στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.
Με θεμέλιο τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, Αθήνα και Λευκωσία ανέλαβαν πρωτοβουλίες και εφάρμοσαν μια «επιχειρηματική στρατηγική», με σκοπό να προωθήσουν και οικονομικούς στόχους, πέραν της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και τις οικονομικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το περιφερειακό σύστημα και να δημιουργήσουμε διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες και στο οικονομικό – επιχειρηματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, όπως στα τρόφιμα/ποτά, στις κατασκευές και τα δομικά υλικά, στον τουρισμό και στα καλλυντικά. Σημαντικές προοπτικές υφίστανται επίσης στον τουριστικό τομέα και τα ακίνητα. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω τα ραγδαία βήματα, που έχει πραγματοποιήσει η κυπριακή οικονομία στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
Συνεπώς, για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη στο πεδίο της οικονομίας, πρέπει όχι μόνο να εμβαθύνουμε την υφιστάμενη συνεργασία μας, αλλά και να αναπτύξουμε κοινότητα συμφερόντων με τις χώρες της γειτονίας, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικές δράσεις. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε :
· την ενεργοποίηση Hosted Buyers Programmes, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και για τις επιχειρήσεις των χωρών των τριμερών συνεργασιών.
· τη δημιουργία κοινών ηλεκτρονικών πλατφορμών ελληνικών και κυπριακών προϊόντων, αξιοποιώντας τη διευρυμένη χρήση του διαδικτυακού εμπορίου ιδιαίτερα μετά τη λήξη της πανδημίας.
· τη συστηματικότερη συμμετοχή μεμονωμένων ελληνικών και κυπριακών εταιριών, πέραν των εθνικών συμμετοχών, σε εκθέσεις, που πραγματοποιούνται στην Κύπρο και την Ελλάδα για τρόφιμα/ποτά, τουριστικές υπηρεσίες, κατασκευές και θέματα περιβάλλοντος (πράσινη ενέργεια, ψηφιακή μετάβαση, ενεργειακή μετάβαση).
· την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων, δεδομένου ότι ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα όχι μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας και της επιβολής περιοριστικών μέτρων, αλλά και μετά. Πολύ περισσότερο αφού, η πλειονότητα φορέων και επιχειρήσεων εκτιμά ότι η τάση αύξησης των διαδικτυακών αγορών είναι μη αντιστρέψιμη.
· την ενιαία τουριστική και γαστρονομική προβολή ελληνικών περιφερειών ή δήμων σε μεγάλα τουριστικά πρακτορεία.
· την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για την ανάδειξη της οικονομικής και επιχειρηματικής διάστασης των τριμερών συνεργασιών και τη συνεργασία της διασποράς μας στο εξωτερικό και σε οικονομικό επίπεδο, με την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων προώθησης προϊόντων.
· κοινή κατάθεση φακέλων για ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, όπου αυτό είναι εφικτό και αξιοποίηση προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας.
· συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας και φυσικά στον τομέα της ενέργειας.
Τέλος, ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι η κατάρτιση μεσοπρόθεσμων επιχειρησιακών προγραμμάτων διμερούς, περιφερειακής, πολυμερούς αλλά και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου.
Ποιες νέες δράσεις προγραμματίζει η Ελληνική Πρεσβεία για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών;
Η διεύρυνση και η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη των εκατέρωθεν αναπτυξιακών στόχων και αποτελεί σταθερά προτεραιότητα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό, παρέχουμε επαρκή και ακριβή πληροφόρηση σε επιχειρήσεις και φορείς για την οικονομία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που προσφέρει η Κύπρος, ενημερώνουμε κυπριακούς φορείς για πρωτοβουλίες επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, στηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, ενθαρρύνοντας σταθερά επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και κλαδικούς φορείς να συμμετέχουν σε Εκθέσεις και εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο και μεριμνούμε για την έγκαιρη υπέρβαση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι πλέον παγιωμένη η αντίληψη ότι η στενή οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί ισχυρό πόλο συσπείρωσης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του οποίου αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία η σημαντική επιχειρηματική παρουσία του Ελληνισμού στη διεθνή οικονομική σκηνή.