27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 2:57

Ιορδάνου(ΣΕΛΚ): Να γυρίσουμε σελίδα για να μπούμε στη νέα εποχή

Κυριάκος Ιορδάνου*

Άρθρο του Διευθυντή του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκου Ιορδάνου στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Η αυγή του 2024, μας βρίσκει να εναποθέτουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για μια «καλύτερη» χρονιά, για ευημερία, για υγεία, για ηρεμία, για προσωπική και επαγγελματική ευτυχία και πρόοδο.

Συνήθως, κάθε χρόνο εκφράζονται οι ίδιες επιθυμίες, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια περιείχαν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, δυσκολίας και βάρους σε διάφορους τομείς, τότε η ευχή καλωσορίσματος για το 2024 δεν είναι απλώς κλισέ αλλά μάλλον μια λογική και πραγματικά περιζήτητη φιλοδοξία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο έτος, κουβαλάμε μαζί μας τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, της σύγκρουσης στη Γάζα, της κλιμακούμενης έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του υψηλού κόστους ενέργειας και αναζήτησης πόρων, του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους του χρήματος, του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού και των στρεβλώσεων, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που μεταφέρει το 2024. Το τελευταίο αναφέρεται στις εκλογές στη χώρα μας για τους ευρωβουλευτές και για τις δημοτικές αρχές, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το πολιτικό σκηνικό σε άλλες χώρες με μεγάλη επιρροή, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία, για τις προεδρικές εκλογές που έχουν, χωρίς να ξεχνάμε τις δυστυχώς πολλά υποσχόμενες συρράξεις που θα επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο και την ναυσιπλοΐα. Αναπόφευκτα, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη κατάσταση των πολιτικών, γεωστρατηγικών και κοινωνικών πραγμάτων, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας, καθώς κάποιες συμβαίνουν σε κοντινή μας απόσταση.

Υποθέτω ότι, θα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Η εικόνα και η φήμη της χώρας έχει αμαυρωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και απαιτεί άμεση «ανόρθωσή» της, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένει την εισαγωγή μιας ενιαίας εποπτικής αρχής σε θέματα συμμόρφωσης, η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό προς το παρόν. Την ίδια ώρα, η εισαγωγή της «πράσινης μεταρρύθμισης» αποτελεί επίσης ένα σοβαρό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως και η συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η οποία όμως χρειάζεται επίσπευση. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει.

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα σημαντικά θέματα που προσελκύουν την προσοχή του κράτους όπως τα κοινωνικά θέματα και η κοινωνική συνοχή, τα προβλήματα παράνομης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανάγκη εγκατάστασης υψηλότερων επιπέδων διαφάνειας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το καθεστώς των εκποιήσεων, καθώς και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την οικονομία γενικότερα.

Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει ότι, καίριος παράγοντας για την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, απαλλάσσοντας την Κύπρο από την κατοχή και τις στρατιωτικές απειλές από την Τουρκία.

Έχουμε καθήκον να διαχειριστούμε τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η απλή έκφραση καλής θέλησης, οι πολιτικές δηλώσεις και οι εξαγγελίες σίγουρα από μόνες τους δεν αρκούν. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει δράση, απτή απόδειξη και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σύνδεση με τους επιχειρηματικούς κλάδους και τους ενδιαφερόμενους φορείς της οικονομίας για ενισχυμένη συνεργασία, κοινές προσπάθειες, σταθερό και άρτιο σχεδιασμό και, τελικά, σαφείς και αναγνωρίσιμους στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Απαιτείται η ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και στενότερης διαβούλευσης μεταξύ όλων των παραγόντων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς. Για να πετύχουμε, είναι καταλυτικό να έχουμε στρατηγικό σχέδιο, να παραμείνουμε συνεπείς και ειλικρινείς ανάμεσά μας, να δράσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια, αξιοποιώντας τα καλύτερα μυαλά, να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό με πραγματολογικό τρόπο, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισότιμη παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμερίσουμε ιδεαλιστικές δεισιδαιμονίες. Στηριζόμενοι λοιπόν σε αυτά, επικεντρωνόμενοι στην ουσία και όχι απλά στον τύπο, κρυμμένοι πίσω από γραφειοκρατία και ατολμία λήψης αποφάσεων, το 2024 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά που ελπίζουμε.

Συνεπώς, αν θέλουμε ολόψυχα να γυρίσουμε σελίδα και να εισέλθουμε σε μια νέα, πιο αισιόδοξη, ευημερούσα και ανταποδοτική εποχή, θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Κύπρος και οι άνθρωποί της έχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες, με αποδεδειγμένη αντοχή και ανθεκτικότητα. Δυνητικά, η γνώση και η δέσμευση υπάρχουν, εναπόκειται όμως στον καθένα από εμάς να επιδείξει την αντίστοιχη θέληση και αποφασιστικότητα, από όποιο τομέα ή κλάδο δρα, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο μας και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες.

Σημαντικό το αποτύπωμα του nomisma στην οικονομία

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που εύχομαι στο περιοδικό «ΝΟΜΙΣΜΑ» χρόνια πολλά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων παρουσίας του στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

Στην πολυετή του πορεία, το «ΝΟΜΙΣΜΑ» αφήνει ένα σημαντικό αποτύπωμα στο χώρο της οικονομικής και επιχειρηματικής δημοσιογραφίας, προσφέροντας έγκυρη και ευρεία ενημέρωση στο αναγνωστικό κοινό.

Σε μια εποχή που η επιβίωση των μέσων οικονομικής πληροφόρησης δεν είναι και η ανθηρότερη, το «ΝΟΜΙΣΜΑ» συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει την τρέχουσα επιχειρηματική ενημέρωση όπως και τη δική του ιστορία.

Φτάνοντας αισίως το αργυρό του ιωβηλαίο, εύχομαι ολόψυχα στο περιοδικό «ΝΟΜΙΣΜΑ», στους εκδότες και σε όλους τους συντελεστές του κάθε επιτυχία και την καλύτερη δυνατή συνέχεια μέχρι το επόμενο του σημαντικό ορόσημο, παραμένοντας σταθερό στις επάλξεις της αντικειμενικής, έγκυρης και αμερόληπτης επιχειρηματικής και οικονομικής ενημέρωσης.

*Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!