26.7 C
Nicosia
Σάββατο 13 Απρίλιος 2024 | 16:38

Ιορδάνου(ΣΕΛΚ): Να γυρίσουμε σελίδα για να μπούμε στη νέα εποχή

Κυριάκος Ιορδάνου*

Άρθρο του Διευθυντή του ΣΕΛΚ κ. Κυριάκου Ιορδάνου στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Η αυγή του 2024, μας βρίσκει να εναποθέτουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για μια «καλύτερη» χρονιά, για ευημερία, για υγεία, για ηρεμία, για προσωπική και επαγγελματική ευτυχία και πρόοδο.

Συνήθως, κάθε χρόνο εκφράζονται οι ίδιες επιθυμίες, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια περιείχαν ένα επίπεδο αβεβαιότητας, δυσκολίας και βάρους σε διάφορους τομείς, τότε η ευχή καλωσορίσματος για το 2024 δεν είναι απλώς κλισέ αλλά μάλλον μια λογική και πραγματικά περιζήτητη φιλοδοξία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο έτος, κουβαλάμε μαζί μας τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, της σύγκρουσης στη Γάζα, της κλιμακούμενης έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του υψηλού κόστους ενέργειας και αναζήτησης πόρων, του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους του χρήματος, του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού και των στρεβλώσεων, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που μεταφέρει το 2024. Το τελευταίο αναφέρεται στις εκλογές στη χώρα μας για τους ευρωβουλευτές και για τις δημοτικές αρχές, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το πολιτικό σκηνικό σε άλλες χώρες με μεγάλη επιρροή, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία, για τις προεδρικές εκλογές που έχουν, χωρίς να ξεχνάμε τις δυστυχώς πολλά υποσχόμενες συρράξεις που θα επηρεάσουν το διεθνές εμπόριο και την ναυσιπλοΐα. Αναπόφευκτα, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη κατάσταση των πολιτικών, γεωστρατηγικών και κοινωνικών πραγμάτων, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στη χώρα μας, καθώς κάποιες συμβαίνουν σε κοντινή μας απόσταση.

Υποθέτω ότι, θα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Η εικόνα και η φήμη της χώρας έχει αμαυρωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και απαιτεί άμεση «ανόρθωσή» της, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναμένει την εισαγωγή μιας ενιαίας εποπτικής αρχής σε θέματα συμμόρφωσης, η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό προς το παρόν. Την ίδια ώρα, η εισαγωγή της «πράσινης μεταρρύθμισης» αποτελεί επίσης ένα σοβαρό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως και η συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η οποία όμως χρειάζεται επίσπευση. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει.

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα σημαντικά θέματα που προσελκύουν την προσοχή του κράτους όπως τα κοινωνικά θέματα και η κοινωνική συνοχή, τα προβλήματα παράνομης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανάγκη εγκατάστασης υψηλότερων επιπέδων διαφάνειας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το καθεστώς των εκποιήσεων, καθώς και οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την οικονομία γενικότερα.

Βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει ότι, καίριος παράγοντας για την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, απαλλάσσοντας την Κύπρο από την κατοχή και τις στρατιωτικές απειλές από την Τουρκία.

Έχουμε καθήκον να διαχειριστούμε τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται. Η απλή έκφραση καλής θέλησης, οι πολιτικές δηλώσεις και οι εξαγγελίες σίγουρα από μόνες τους δεν αρκούν. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει δράση, απτή απόδειξη και αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σύνδεση με τους επιχειρηματικούς κλάδους και τους ενδιαφερόμενους φορείς της οικονομίας για ενισχυμένη συνεργασία, κοινές προσπάθειες, σταθερό και άρτιο σχεδιασμό και, τελικά, σαφείς και αναγνωρίσιμους στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Απαιτείται η ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και στενότερης διαβούλευσης μεταξύ όλων των παραγόντων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς. Για να πετύχουμε, είναι καταλυτικό να έχουμε στρατηγικό σχέδιο, να παραμείνουμε συνεπείς και ειλικρινείς ανάμεσά μας, να δράσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια, αξιοποιώντας τα καλύτερα μυαλά, να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό με πραγματολογικό τρόπο, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισότιμη παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμερίσουμε ιδεαλιστικές δεισιδαιμονίες. Στηριζόμενοι λοιπόν σε αυτά, επικεντρωνόμενοι στην ουσία και όχι απλά στον τύπο, κρυμμένοι πίσω από γραφειοκρατία και ατολμία λήψης αποφάσεων, το 2024 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά που ελπίζουμε.

Συνεπώς, αν θέλουμε ολόψυχα να γυρίσουμε σελίδα και να εισέλθουμε σε μια νέα, πιο αισιόδοξη, ευημερούσα και ανταποδοτική εποχή, θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Κύπρος και οι άνθρωποί της έχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες, με αποδεδειγμένη αντοχή και ανθεκτικότητα. Δυνητικά, η γνώση και η δέσμευση υπάρχουν, εναπόκειται όμως στον καθένα από εμάς να επιδείξει την αντίστοιχη θέληση και αποφασιστικότητα, από όποιο τομέα ή κλάδο δρα, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα βρεθούν στο δρόμο μας και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες.

Σημαντικό το αποτύπωμα του nomisma στην οικονομία

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που εύχομαι στο περιοδικό «ΝΟΜΙΣΜΑ» χρόνια πολλά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων παρουσίας του στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

Στην πολυετή του πορεία, το «ΝΟΜΙΣΜΑ» αφήνει ένα σημαντικό αποτύπωμα στο χώρο της οικονομικής και επιχειρηματικής δημοσιογραφίας, προσφέροντας έγκυρη και ευρεία ενημέρωση στο αναγνωστικό κοινό.

Σε μια εποχή που η επιβίωση των μέσων οικονομικής πληροφόρησης δεν είναι και η ανθηρότερη, το «ΝΟΜΙΣΜΑ» συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει την τρέχουσα επιχειρηματική ενημέρωση όπως και τη δική του ιστορία.

Φτάνοντας αισίως το αργυρό του ιωβηλαίο, εύχομαι ολόψυχα στο περιοδικό «ΝΟΜΙΣΜΑ», στους εκδότες και σε όλους τους συντελεστές του κάθε επιτυχία και την καλύτερη δυνατή συνέχεια μέχρι το επόμενο του σημαντικό ορόσημο, παραμένοντας σταθερό στις επάλξεις της αντικειμενικής, έγκυρης και αμερόληπτης επιχειρηματικής και οικονομικής ενημέρωσης.

*Γενικός Διευθυντής ΣΕΛΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ιράν και Ισραήλ – Στέλνουν αντιτορπιλικά στην περιοχή οι ΗΠΑ

Άμεση επίθεση αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, από τις ιρανικές δυνάμεις μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Για τον...

ΔΝΤ: Πώς επηρέασαν τις οικονομίες παγκοσμίως τα υψηλά επιτόκια

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια την περασμένη διετία για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά η ύφεση που θεωρούσαν πολλοί...

Χρυσός: Τι κρύβει η πρόσφατη «λάμψη» του – Τα «στοιχήματα» για 3.000 δολ. και οι φόβοι

Τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ένα ισχυρό ράλι σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού τον Απρίλιο του 2023...

Λιβύη: Μάχες στην καρδιά της Τρίπολης

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν

Νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών...

Σίδνεϊ: Πολλαπλές επιθέσεις με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο-Συνελήφθη ο δράστης

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από ένα εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, μετά από υποψίες για επίθεση με μαχαίρι, όπως ανέφερε η ειδησεογραφική σελίδα news.com.au. Μία αστυνομική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!