Η συμφωνία αυτή μειώνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σε μια περίοδο που ο Λευκός Οίκος δυσκολεύεται να διαχειριστεί δύο πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σχολιάζει η Washington Post.
Η συμφωνία στοχεύει να αποκαταστήσει τους στρατιωτικούς διαύλους περίπου ένα χρόνο αφότου το Πεκίνο τους διέκοψε αντιδρώντας στην επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.
Η Κίνα δέχθηκε επίσης να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, όπως έκανε γνωστό Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Αν και μέτριες σε εύρος, οι δύο συμφωνίες αποτελούν ένα καλό σημάδι συνεργασίας μεταξύ των δύο πιο ισχυρών χωρών του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το εμπόριο, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη θαλάσσια ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια σειρά από άλλα πιεστικά ζητήματα, σημειώνει η Washington Post, προσθέτοντας πως η εκτόνωση μιας πιθανής στρατιωτικής αναμέτρησης για την Ταϊβάν έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη για την Ουάσινγκτον την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες συγκρούσεις, στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις παγκόσμιες εντάσεις, και κυρίως να προσπαθήσει να πιέσει το Ιράν να μην διευρύνει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.
«Οι λάθος υπολογισμοί και από τις δύο πλευρές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό πρόβλημα με μια χώρα όπως η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Σι, εξηγώντας ότι συμφώνησαν ότι ο κάθε ηγέτης θα μπορούσε να καλέσει απευθείας τον άλλον για να επιλύσουν τυχόν ζητήματα κακής επικοινωνίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν επίσης να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για το κλίμα μετά από μια παύση πολλών χρόνων και αποφάσισαν να συζητήσουν για την τεχνητή νοημοσύνη, σχηματίζοντας κοινή ομάδα ειδικών.
Γενικώς υιοθέτησαν έναν αισθητά πιο θερμό τόνο μετά τη συνάντησή τους συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. «Και οι δύο ηγέτες φάνηκαν πρόθυμοι να εκτονώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους καθώς αντιμετωπίζουν εγχώριες και παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε η Washington Post.
«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να ευημερήσουν», όπως είπε ο Κινέζος πρόεδρος, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες δεν γίνεται να «γυρίσουν την πλάτη» η μια στην άλλη.
Ο Σι μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, που ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
Ο Σι «είναι ευθύς» αλλά και «δικτάτορας»
Από την πλευρά του ο Μπάιντεν σημείωσε την Τετάρτη ότι με τον Σι γνωρίζονται για πάνω από μια δεκαετία, από τότε που ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι, λέγοντας ότι οι δυο τους ξέρουν πώς να συνεργάζονται. «Νομίζω ότι ξέρω αυτό τον άνθρωπο. Ξέρω τον τρόπο λειτουργίας του. Έχουμε διαφωνίες. Έχει διαφορετική άποψη από μένα για πολλά πράγματα», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά είναι ευθύς. Δεν εννοώ καλός, κακός ή αδιάφορος – απλώς είναι ευθύς».
Πάντως, όπως παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Σι είναι δικτάτορας, ρίχνει σκιά στην πιο παραγωγική συνάντηση των δύο ηγετών μέχρι σήμερα, όπως την χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές.
Συγκεκριμένα, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του την Τετάρτη, ο Μπάιντεν απάντησε σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου σχετικά με το αν εμμένει στο σχόλιο που έκανε τον Ιούνιο αποκαλώντας τον Σι δικτάτορα. Τότε το σχόλιο είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, που έκανε λόγο «παράλογο» σχόλιο και «πρόκληση».
«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Μπάιντεν.
Σε άλλη ερώτηση, για το αν εμπιστεύεται τον Σι, ο Μπάιντεν απάντησε: «Εμπιστεύομαι αλλά επαληθεύω, όπως λέει ένα παλιό ρητό. Εκεί είμαι».
Η δήλωση θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ωρών συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ.
Η Ταϊβάν
Ο Σι Τζινπίνγκ, αντιμέτωπος με επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα του, δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να δώσει την εικόνα πως βρίσκεται σε αδυναμία, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την Ταϊβάν.
Το καθεστώς της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του και όπου θα γίνουν προσεχώς προεδρικές εκλογές παραμένει κεντρικό ζήτημα που προκαλεί τριβές.
Ο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ηθελημένα αμφίσημη στάση της Ουάσιγκτον: δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αλλά ταυτόχρονα λέει πως θα την υπερασπιστεί αν γίνει προσπάθεια κατάληψής της διά της βίας.
Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να «πάψει να εξοπλίζει» την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.
Οι αμερικανικές κυρώσεις
Ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε τον Μπάιντεν πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης Νέα Κίνα.
«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο Σι στον Μπάιντεν.
Ιωάννα Βαρδαλαχάκη • [email protected]