17.9 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 | 15:29

Η απόφαση του Υπουργικού για τον Τουρισμό – ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Έχουμε πληροφορηθεί  τις αποφάσεις του Υπουργικού για τον Τουρισμό, τις πτήσεις και τα Ξενοδοχεία. Υπάρχουν, κατά την άποψη μας δύο θετικά και δύο αρνητικά στοιχεία, τα οποία είναι χρήσιμο να αναφερθούν.

Πρώτο θετικό αποτελεί η επίσπευση έναρξης των πτήσεων προς και από την Κύπρο και η δυνατότητα των Ξενοδοχείων να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Και τα δύο αποτελούν θετικές ενέργειες για άμεση επαναδραστηριοποίηση του Τουριστικού  τομέα στο σύνολο του.

Δεύτερο θετικό αποτελεί η (από 20 Ιουνίου 2020) μη αναγκαιότητα προσκόμισης πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου η πραγματοποίηση ελέγχου κατά την άφιξή  στην Κύπρο για ταξιδιώτες από αρκετές  χώρες (Κατηγορία Α).

Επειδή όμως, σε μεγάλο βαθμό, οι αφίξεις τουριστών γίνονται μέσω των προγραμμάτων των Οργανωτών Ταξιδίων (Tour Operatorς), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με Ξενοδοχεία, και είχαν (προ-κορονοιού) προγραμματισμένες ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο, επιβάλλεται άμεσα να δοθούν κίνητρα για να υλοποιήσουν, στον μεγαλύτερο δυνατό  βαθμό, τα προγράμματα τους.

Δεν είναι ρεαλιστικό, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να αναμένεται  ότι θα αναδυθούν νέες αγορές για τον Κυπριακό Τουρισμό! Αγορές, που για δεκαετίες δεν έγινε κατορθωτό, υπό κανονικές συνθήκες, να αναπτυχθούν, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν.

Για αυτό επιβάλλεται όπως γίνουν οι κατάλληλες  ενέργειες  για να  προσελκύσουμε τουρίστες από τις παραδοσιακές μας αγορές. Και είναι εδώ που επισημαίνω τα δύο αρνητικά της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού.

Πρώτον: H απόφαση, που σίγουρα έγινε γνωστή στις Πρεσβείες, τους Τουριστικούς Πράκτορες, και τους υποψήφιους ταξιδιώτες, είναι ότι οι μεγάλες μας  αγορές, του Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, αλλά και η Σουηδία, η Ουκρανία και μερικές άλλες μικρότερες αγορές, αλλά σημαντικές για τον Τουρισμό της Κύπρου χώρες, δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες τουριστικών αφίξεων που στοχεύουμε (με βάση την απόφαση του Υπουργικού).

Αυτό είναι αρνητικό για πολλούς λόγους. Όπως για παράδειγμα αυτό της  επαγγελματικής αφοσίωσης προς τους Οργανωτές Ταξιδίων αυτών των χωρών, που μας στήριξαν  και που αποτελούν, το  60 % των αφίξεων της Κύπρου (2019), αλλά και το λανθασμένο μήνυμα που στέλνεται στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες από αυτές τις αγορές και άλλες.

Δεύτερον:  Μια καθαρή θέση θα ήταν να γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε άφιξη, από άλλες        χώρες ,νοουμένου ότι ο επισκέπτης θα  προσκόμιζε το αναγκαίο πιστοποιητικό η θα πραγματοποιούσε έλεγχο κατά την άφιξη του στην Κύπρο όπως  για παράδειγμα  επισκέπτες για επαγγελματικούς λόγους και για επιχειρηματίες. Αυτή η ρύθμιση είναι επίσης  αναγκαία, αφού φιλοξενούμε σαν Κύπρος,  Πανεπιστημιακά και άλλα συνέδρια, αθλητικές, Πολιτιστικές και ποικίλες  εκδηλώσεις με συμμετοχές από πολλά  μέρη του κόσμου. Αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για το 2020 και 2021 για αυτό επιβάλλεται να γίνουν προσπάθειες να μην   ακυρωθούν.

Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να γίνει άμεση διόρθωση της πολιτικής για να μην δοθούν οι λανθασμένες εντυπώσεις, αν δεν δόθηκαν ήδη! Να προβληθεί η φιλοσοφία μας για τους επισκέπτες που μπορούσε να  συμπτυχθεί σε 4 λέξεις: “Κύπρος: Ασφαλής και Φιλόξενη” και στα Αγγλικά  Cyprus:Safe and Hospitable”.

 Θεόδωρος Χαραλάμπους

Πρώην Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Φιλοξενίας/Καθηγητής Πανεπιστήμιου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

O ΟΚΥπΥ έχει έτοιμο για πιθανό τρίτο κύμα

Έτοιμος, δηλώνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, με την διαμόρφωση αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης περισσοτέρων κλινών...

Στις εταιρείες Loizou & Co και MAP Innovation ανέθεσε το ΚΕΒΕ την προώθηση των startups

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ανέθεσε στις εταιρείες Loizou & Co and MAP Innovation την ανάπτυξη εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης crowdfunding για κυπριακά...

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις συνεχείς επιθέσεις από αλληλέγγυους στον Δ. Κουφοντίνα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική αστυνομία μετά τις συνεχείς επιθέσεις από αλληλέγγυους στον Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας. Στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ...

Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ

Πέραν των 850.000 δικαιούχων έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τον απολογισμό πεπραγμένων για τους πρώτους 18 μήνες του...

Υπό κράτηση 50χρονος για κλοπή σκύλων

Υπόθεση κλοπής σκύλων, διερευνά η Αστυνομία Πάφου . Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπόθεση κλοπής κυνηγετικών σκύλων από την περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού καταγγέλθηκε από...

Σε υψηλό τριών ετών η μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς τον Φεβρουάριο χάρη στην αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!