16.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Νοέμβριος 2023 | 13:20

Η Ακανθιώτικη δημιουργικότητα αλλάζει τον τρόπο που καινοτομούμε    

Στις 28 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, ο Δήμος Ακανθούς πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λύσης ‘Παύλος Λιασίδης’ στη Λάρνακα για τη Γιορτή των Γραμμάτων. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε 14 Ακανθιώτες Κληρικούς που υπηρέτησαν το Άγιο Θυσιαστήριο πριν ή και μετά το 1974. Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο Ακανθιώτης επικοινωνιολόγος Νίκος Σύκας.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο επίσης Ακανθιώτης Αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ Δρ. Παντελής Κελίρης. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Λάρνακας κ.Νεκτάριος, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες όπως επίσης και πολλοί Ακανθιώτες.

Στην αντιφώνησή του ο Νίκος Σύκας ανέφερε τα εξής:  

«Ευχαριστώ θερμά τον Δήμο Ακανθούς για την απόφασή του να με τιμήσει για τη συμβολή μου στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή της πλούσιας ιστορικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου που μας γέννησε και μας ανέθρεψε.

Ο Ακανθιώτικος χωροχρόνος εκτείνεται από τα απολιθωμένα χνάρια στους φυσικούς λιμενοβραχίονες στην ακτή της αρχαίας πόλης Μακαρίας δυτικά της Ακανθούς μέχρι τις πλάντζες με θαλασσινές σπηλιές στον Λάκκο στα ανατολικά… και από την παραλία των Νεράδων μέχρι τις Πλάκες και τα μοναδικά μνημεία της φύσης: το Θκιατρυπητό, τα Στυλλάρκα και τους καταρράχτες της Μάνας. Με την κορυφή του Ολύμπου να αγναντεύει την καταγάλανη θάλασσα της Κιλικίας και τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Χρυσοσώτηρα να συνταιριάζει αρμονικά με την απέριττη ομορφιά του τοπίου.

Στα αλαργινά μονοπάτια της Αλκάνθου Κώμης διαμορφώθηκε η μη γραμμική (εκθετική) σκέψη, επανασχεδιάστηκε το DNA της καινοτομίας και ξεδιπλώθηκε το σπάνιο Ακανθιώτικο ταλέντο σε όλες τις εκφάνσεις του.   

Αγαπητή κυρία Δήμαρχε και προσφιλή Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ακανθούς. Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Εγώ απλά έπραξα το καθήκον μου απέναντι στη γενέτειρά μου. Όπως κάνει κάθε Ακανθιώτης και κάθε Ακανθιώτισσα εδώ και μισό σχεδόν αιώνα στην προσφυγιά».

Οι ακανθιώτικες ρίζες της μη γραμμικής (εκθετικής) σκέψης απετέλεσαν το γνωστικό εργαλείο για τη δημιουργία ενός νέου δυναμικού Μοντέλου Καινοτομίας το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους Οργανισμούς να: α)Καινοτομήσουν κάτω από συνθήκες οξείας αβεβαιότητας και β)αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις πολύμορφες προκλήσεις, τις αλληλένδετες κρίσεις και τους ασύμμετρους κίνδυνους της νέας εκθετικής εποχής.

Το νέο Υπόδειγμα Καινοτομίας που έχω αναπτύξει:

  1. Λαμβάνει υπόψη της ασυμμετρίες, τις μη γραμμικότητες και την ευθραυστότητα ‘fragility’ που χαρακτηρίζουν την εκθετική εποχή.
  2. Περιλαμβάνει συνολικά 77 στρατηγικά εργαλεία, μη γραμμικά μοντέλα, δημιουργικές τεχνικές, πλαίσια, μεθόδους και πρότυπα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα, βοηθώντας τους οργανισμούς να τροποποιήσουν την έκθεσή τους (modify the exposure) ώστε να είναι ανοικτοί σε ευνοϊκές ασυμμετρίες (εκθετικές ευκαιρίες) και κλειστοί σε δυσμενείς ασυμμετρίες (εκρηκτικά ρίσκα / κινδύνους). Απ’ τη μια η αύξηση της έκθεσης (increase the exposure) σε θετικές ασυμμετρίες μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Απ’ την άλλη η μείωση της έκθεσης (decrease the exposure) σε αρνητικές ασυμμετρίες μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να εξαλείψει τον κίνδυνο της καταστροφής.
  3. Αποτελεί το πρώτο εργαλείο στρατηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο ενσωματώνει την αντι-ευθραυστότητα ‘antifragility’ στη δομή της καινοτομίας. Η ιδιότητα ‘antifragility’ –εφευρέθηκε από τον Νασίμ Ταλέμπ– είναι πέρα από την ανθεκτικότητα ‘resilience’ ή την ευρωστία ‘robustness’. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν απλώς αντέχει σε ένα σοκ αλλά βελτιώνεται πραγματικά εξαιτίας αυτού. Το ανθεκτικό αντιστέκεται στα σοκ και παραμένει το ίδιο. Το αντιθραυστικό γίνεται καλύτερο. Η αντι-εύθραυστη οργάνωση αναπτύσσεται από μεταβλητότητα και διαταραχή.
  4. Εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, κλίμακες και μεγέθη: Δημόσιες Υπηρεσίες, Διαχείριση της Πανδημίας, Ανθεκτικότητα Αυτοδιοικητικού Μοντέλου, Επιχειρήσεις (Startups και μεγάλες εταιρείες), Ανθεκτικότητα Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ΜΚΟ, Nation Branding, Έξυπνη Άμυνα, Διαχείριση Κρίσεων, Τυποποίηση (Standardization), Ανταγωνιστικότητα, μεγιστοποίηση της απόδοσης των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Κοινωνική και Πολιτιστική Καινοτομία, μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μιας προεκλογικής εκστρατείας κ.ά.

Πολυεργαλείο-γέφυρα μεταξύ Προεκλογικής και Διακυβέρνησης.

Το πρωτοποριακό εργαλείο το οποίο παρουσιάζεται πολύ επιγραμματικά στο παρόν άρθρο μπορεί να:

  1. Συμβάλει στην υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων, των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από τους υποψήφιους ενόψει των επικείμενων Κυπριακών Προεδρικών εκλογών και των Ελληνικών Βουλευτικών εκλογών. Ειδικότερα, μπορεί να διαφοροποιήσει αποτελεσματικά μια υποψηφιότητα και να προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα.
  2. Βοηθήσει τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά.
  3. Ενισχύσει όλους τους συντελεστές που συνθέτουν την Εθνική Ισχύ: Οικονομία, Διπλωματία, Ένοπλες Δυνάμεις.

Το νέο Μοντέλο Καινοτομίας –παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα πρακτικό Εγχειρίδιο που έχω ετοιμάσει– είναι στη διάθεση της Πολιτείας και της Εκκλησίας για άμεση αξιοποίηση.

Νίκος Γ. Σύκας

Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Καταδικάζει το περιστατικό στη νεκρή ζώνη ο ΔΗΣΥ

Για μία ακόμη απαράδεκτη πρόκληση την οποία καταδικάζει εμφαντικά κάνει λόγο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σχετικά με το περιστατικό στη νεκρή ζώνη στον Αγ. Δομέτιο. Σε...

Η Ευρώπη συζητά ένα στρατιωτικό ταμείο δισεκατομμυρίων ευρώ

«Κεκλεισμένων των θυρών, γίνεται συζήτηση στις Βρυξέλλες για τη σύσταση ενός νέου αμυντικού ταμείου δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει η Γερμανική Handelsblatt. Το νέο Ταμείο θα...

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για οικονομική στήριξη φοιτητών στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Επιτροπή Διαχείρισης του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης ενημερώνει το κοινό ότι η υποβολή αιτήσεων για οικονομική στήριξη παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2023,...

Αισιόδοξος ο Παπαναστασίου ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη με Chevron για το «Αφροδίτη»

Γίνονται παράλληλες διαβουλεύσεις και βλέπω μια θετικότητα και από τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, είπε το πρωί της Τρίτης ο...

Αυτά τα δώρα έλαβαν οι βουλευτές – Από ουίσκια μέχρι συλλεκτικό ρολόι (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στην ιστοσελίδα της Βουλής βρίσκονται αναρτημένα τα δώρα που δήλωσαν πως έλαβαν βουλευτές τα έτη 2022 και 2023. Συγκεκριμένα, από τους 56 βουλευτές, δήλωσαν...

Βλέπει «ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας» με την παράταση στη Γάζα η Φον ντερ Λάιεν

Η παράταση της παύσης στις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ακόμα δύο ημέρες «παρατείνει το άνοιγμα του παράθυρου ελπίδας επιτρέποντας σε περισσότερους πολίτες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW