14.9 C
Nicosia
Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2024 | 11:03

Ζαμπάρτα – Κεττής: Η ΕΕ στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης

Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα και ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, σημειώνοντας παράλληλα την δεδηλωμένη θέση των Θεσμών υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο μιλάνε στο ΚΥΠΕ για το τι προσφέρει η ΕΕ στην Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες, τι προσφέρει η Κύπρος στην ΕΕ, τη συμβολή της ΕΕ στο Κυπριακό, αλλά και για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών.

Η Κύπρος ωρίμασε, ενηλικιώθηκε ως μέλος της ΕΕ

Την ευφορία που επικρατούσε το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θυμάται η Μυρτώ Ζαμπάρτα κληθείσα να προβεί σε μια αποτίμηση των είκοσι χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Είναι απίστευτο ότι έχουν περάσει 20 χρόνια», λέει, σημειώνοντας ότι «νομίζω ότι οι προσδοκίες μας σε ένα τεράστιο βαθμό επαληθεύθηκαν».

«Δουλεύοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκείνο που βλέπω είναι πως ωρίμασε η Κύπρος ως κράτος μέλος. Ήταν μέλος της μεγαλύτερης διερεύνησης στην ιστορία της ΕΕ και ίσως και της πιο ιστορικής γιατί σημάδεψε οριστικά, τελεσίδικα, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει. Οπότε, προσθέτει, «ήταν μια τεράστια στιγμή γεωστρατηγικής σημασίας η 1η Μαΐου του 2004 και βλέπω τώρα την Κύπρο να λειτουργεί ως ένα σημαντικό, ισότιμο, πολύτιμο μέλος της ΕΕ, το οποίο συνεισφέρει πάρα πολύ στην ΕΕ αλλά και στην ίδια την Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κεττής αναφέρει ότι «σίγουρα η αξιολόγηση είναι θετική, μπήκαμε στην ΕΕ το 2004, μετά από επίμονη διαδικασία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πληρούσαμε βέβαια όλα τα κριτήρια και τα οικονομικά και τα πολιτικά για την ένταξή μας, αλλά ήμασταν ένα νέο κράτος μέλος».

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «το σημείο καμπής για μένα που έδειξε τα πρώτα σημάδια ενηλικίωσης ήταν η ενάσκηση της Προεδρίας το 2012. Εκεί πραγματικά οι Κύπριοι, και οι Υπουργοί και οι λειτουργοί της Δημόσιας Υπηρεσίας κατάλαβαν τι σημαίνει να είσαι ένα κράτος μέλος που νοιάζεσαι για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, γιατί όπως ξέρετε όταν ασκείς την Προεδρία του Συμβουλίου δεν το πράττεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου τα δικά σου εθνικά συμφέροντα, αλλά εκεί έχεις ως πρώτιστο την εξυπηρέτηση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος και είσαι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής για την επίτευξη συμβιβασμών».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «διαπιστώνω ότι έχουμε εξελικτικά ένα θετικό πρόσημο γιατί καταφέραμε να μεταμορφώσουμε το κράτος μας, να το εκσυγχρονίσουμε στάδιο με στάδιο, σιγά-σιγά, λαμβάνοντας υπόψη μας καλύτερες χώρες-μέλη από εμάς».

Χιλιάδες αόρατα, μικρά, καθημερινά οφέλη από ΕΕ που τα θεωρούμε ως δεδομένα

Σε ερώτηση τι έχει προσφέρει η ΕΕ στην Κύπρο, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο απαντάει ότι «συνήθως επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα. Το ευρώ, το γενικότερο αίσθημα ασφάλειας και κρίσιμης στήριξης σε πρωτοφανείς κρίσεις, όπως για παράδειγμα την κοινή αγορά εμβολίων στην πανδημία».

Ωστόσο, προσθέτει, «η πραγματική προσφορά, η οποία είναι και δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς, είναι αυτά τα χιλιάδες αόρατα, μικρά, καθημερινά οφέλη που αντλούμε ως Κύπριοι από την ιδιότητά μας ως Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή πόσο έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά μας αλλά δεν το βλέπουμε, δεν είναι απτό».

Δηλαδή, συνεχίζει, «ότι έχουμε προφανώς το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε παντού χωρίς θεωρήσεις και περιορισμούς, ότι έχουμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη παντού στην Ευρώπη όταν ταξιδεύουμε, ότι έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση, ότι τα πτυχία των κυπριακών πανεπιστημίων αναγνωρίζονται αυτόματα σε όλα τα κράτη της ΕΕ και μπορούμε να εργαστούμε ελεύθερα χωρίς βίζα, χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες».

Είχαμε, αναφέρει η κ. Ζαμπάρτα, «πολλά κοινωνικά οφέλη» και παραπέμπει στην κατοχύρωση του κατώτατου μισθού, τη γονική άδεια και πολλά άλλα εργασιακά δικαιώματα. Έχουμε, υπενθυμίζει, «το υψηλότερο σύστημα προστασίας τροφίμων, φαρμάκων και αγαθών ανά το παγκόσμιο». «Το θεωρούμε απλό αλλά αν ένα τρόφιμο, ένα αγαθό, ένα παιχνίδι κριθεί στην Πορτογαλία ότι δεν είναι ασφαλές αποσύρεται αμέσως στην Κύπρο. Δηλαδή δεν χρειάζεται να γίνει ζημιά στην Κύπρο», εξηγεί.

«Είναι ένα τεράστιο όφελος το οποίο όμως δεν το βλέπουμε γιατί συνηθίσαμε να το παίρνουμε ως δεδομένο», λέει.

Σύμφωνα με την κ. Ζαμπάρτα, η άλλη όψη του πόσο ωφέλησε η ένταξη στην ΕΕ είναι πόσο βοηθά η ΕΕ την εκάστοτε Κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους στόχους της, είτε με οικονομική βοήθεια για έργα υποδομών, είτε σε επίπεδο τεχνογνωσίας είτε σε βέλτιστες πρακτικές.

«Έχουμε απίστευτη στήριξη ως Κύπρος για την πράσινη μετάβαση ενώ εκτός από την χρηματική στήριξη, στάλθηκαν 130 με 140 άτομα από τους Θεσμούς για να βοηθήσουν με τη διαχείριση του μεταναστευτικού», σημειώνει.

Για μένα, αναφέρει η ίδια, «η ΕΕ δεν είναι το τι παίρνουμε εμείς ως πολίτες ή ως κράτος». «Ό,τι αποφασίζεται από την ΕΕ συναποφασίζεται, από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους εκπροσώπους των πολιτών δεν αποφασίζουν οι Βρυξέλλες», υποδεικνύει.

Βασική αρχή του οικοδομήματος είναι η επικουρικότητα, δηλαδή δρούμε ως Θεσμοί, μόνο όταν αποφασίσουν τα κράτη μέλη ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που θέλουν αν δράσουν μόνα τους. Οπότε ό,τι κάνουμε μαζί ως ΕΕ είναι επειδή αποφασίσαμε πως είναι καλύτερο να το κάνουμε μαζί αντί ο κάθε ένας μόνος του.

«Αυτή είναι η ουσία της ΕΕ, ότι αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερα να δρούμε συλλογικά παρά μόνοι μας», σημειώνει η κ. Ζαμπάρτα.

Στα όσα έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους Κύπριους πολίτες, αναφέρεται ο κ. Κεττής, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο ένας από τους δύο συννομοθέτες, για την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών νομοθεσιών.

«Για τα πλείστα θέματα που αφορούν την κοινή αγορά, το περιβάλλον, την αλιεία, την προστασία των δικαιωμάτων μας, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα, εκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ίδια βαρύτητα με το Συμβούλιο», αναφέρει. Και θα δείτε, προσθέτει, ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαχρονικά πάντα είναι ένα βήμα πιο μπροστά, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προτείνει καθηκόντως την νομοθεσία, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο κ. Κεττής, «πολλές φορές έχουμε δει ότι όταν έχουμε ζητήματα κοινωνικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά, θέματα δηλαδή που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, εκεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται και σπρώχνει την νομοθεσία πιο μπροστά, να γίνεται ακόμη πιο φιλική προς τους πολίτες και όχι τόσο προς τις εθνικές κυβερνήσεις, ή τις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο φύλακας άγγελος των πολιτών μέσα στο θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ», λέει.

Γεωπολιτική η σημασία της Κύπρου για ΕΕ αλλά και ενεργός συμμετοχή στους Θεσμούς

Σε ερώτηση αν έχει ωφελήσει την ΕΕ η ένταξη της Κύπρου η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο απαντάει: «Να φυσικά, όπως κάθε κράτους μέλους».

Αλλά, διευκρινίζει, «η φιλοσοφία της ΕΕ δεν είναι το πάρε-δώσε. Δεν δίνουμε οφέλη ως θεσμοί για να πάρουμε. Είναι αυτό που είπα πως βασική αρχή είναι ότι αποφασίσαμε να πορευθούμε μαζί και να δρούμε συλλογικά για τις διάφορες προκλήσεις».

Άρα, επισημαίνει, «η υποχρέωση της Κύπρου είναι να σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους, τις Συνθήκες, τις δεσμεύσεις που έδωσε τις οποίες συναποφασίσαμε και να είναι ενεργό μέλος στην διαμόρφωση και συμφωνία αυτών των πολιτικών».

«Αυτή είναι η προσφορά της Κύπρου, αν θέλετε, το ότι συμμετέχει, το ότι δίνει μια οπτική γωνία ως το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ στο πλαίσιο των σχέσεων που έχει με την περιοχή», αναφέρει και δίνει το παράδειγμα της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Σύμφωνα με την κ. Ζαμπάρτα, «αυτό που έχει να προσφέρει η Κύπρος και αυτό που πρέπει να προσφέρει η Κύπρος είναι την άποψη της, τις ανάγκες της, τα θέλω της, ώστε να μπορούν να συνδιαμορφώνονται πολιτικές που ωφελούν όλους τους πολίτες».

Φυσικά, σημειώνει, «έχουμε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έγινε πλέον μέρος του κολάζ του ευρωπαϊκού πολιτισμού, χιλιάδες επιστήμονες επαγγελματίες που δουλεύουν ανά την Ευρώπη και συνεισφέρουν στην ευμάρεια της ηπείρου, μνημεία, ενδημικά είδη, ζώα τα οποία προστατεύουμε».

«Αλλά, η μεγάλη προσφορά της Κύπρου είναι ότι ως το ανατολικότερο έδαφος της Ευρώπης, συμφιλίωσε την γεωγραφία της Ευρώπης με την ιστορία της», λέει.

Από την πλευρά του ο κ. Κεττής αναφέρει ότι «εγώ βλέπω ότι τελευταία ειδικά χρόνια, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ και είναι ένα κράτος μέλος που προσφέρει. Δεν παίρνει μόνο από την συμμετοχή μας αλλά πλέον και οι εταίροι μας και οι Θεσμοί έχουν καταλάβει την γεωπολιτική σημασία που έχει η Κύπρος για την ΕΕ».

«Μόνο να δείτε τον χάρτη, να δείτε που βρίσκεται η Κύπρος στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου καταλαβαίνετε το γεωστρατηγικό όφελος και πλεονέκτημα που δίνει η ύπαρξη της Κύπρου όντας κράτος μέλος σε αυτή την πολύ ευαίσθητη πολιτικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημειώνει.

Το εκτόπισμα των Κύπριων Ευρωβουλευτών είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό τους

Ο κ. Κεττής απαντά και σε ερώτηση για το έργο των Κύπριων Ευρωβουλευτών διαχρονικά.

Συνολικά, αναφέρει, «είμαι περήφανος για τη δουλειά που γίνεται από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Είναι μόνο έξι αλλά ιδιαίτερα θορυβώδεις, με την καλή έννοια της λέξης, κάνουν πάρα πολλή δουλειά εντός των πολιτικών τους ομάδων».

«Το να έχεις έξι Ευρωβουλευτές ανάμεσα στους 720 είναι μικρός αριθμός αλλά αναλογικά με το μέγεθος της αντιπροσωπείας η δουλειά που γίνεται και το εκτόπισμα των Κύπριων Ευρωβουλευτών είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό έξι», επισημαίνει.

Εξηγεί ότι εντός των πολιτικών ομάδων των Ευρωβουλευτών γίνεται η περισσότερη δουλειά. «Αν αναλάβει κάποιος εισηγητής ή σκιώδης εισηγητής είναι πολύ σημαντικό», αναφέρει.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα αναλάβουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές ένα πιο θεσμικό ρόλο. «Θα ήθελα να δω έναν Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι για πρώτη φορά Κύπριος. Θα ήθελα να δω ένα Κύπριο Ευρωβουλευτή να συμμετέχει στο Προεδρείο της Πολιτικής του Ομάδας ή Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», προσθέτει.

Η ΕΕ στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Σε ερώτηση για την μέχρι σήμερα συμβολή της Κομισιόν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και πως μπορεί να συμβάλλει στο μέλλον η κ. Ζαμπάρτα απαντάει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν ήταν εκεί σε όλες τις προσπάθειες λύσης, ακόμα και προενταξιακά».

«Η βασική μας αρχή προφανώς είναι ότι θέλουμε να δούμε μια λύση του Κυπριακού η οποία να βασίζεται στο μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ακριβώς προνοείται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και εμείς είμαστε εκεί για να στηρίξουμε, όπως κάναμε προενταξιακά αλλά και σε όλες τις προσπάθειες που έγιναν μετά την ένταξη», σημειώνει.

Εξηγεί ότι «λειτουργούμε σε δύο επίπεδα».

Το ένα, λέει, «ίσως το πιο σημαντικό όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, είναι το τεχνοκρατικό». «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχουν οι Συνθήκες, η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βοηθά την Κύπρο να είναι ένα ενεργό, ισότιμο μέλος της ΕΕ, να υπάρχει συμβατότητα με το κεκτημένο, να διατηρούνται οι βασικές ελευθερίες κτλ». Αυτό, αναφέρει, «δεν έχει αλλάξει».

Σε πολιτικό επίπεδο, υπενθυμίζει ότι και ο τότε Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν παρόντες και στο Κραν Μοντανά και στη Γενεύη. «Αυτό, δεν νομίζω να αλλάξει», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ακόμα δεν είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων, αλλά συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια».

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν αναφέρει ότι γίνονται επίσης «πολλές προσπάθειες για να φέρουμε κοντά τις κοινότητες σε επίπεδο πολιτών ώστε ακριβώς να καλλιεργήσουμε το αύριο». «Δεν θέλουμε όταν έρθει η λύση να αρχίσουμε από το μηδέν όσον αφορά τις κοινότητες, δηλαδή να είναι παντελώς αποξενωμένες».

«Ο στόχος μας είναι προσηλωμένος στη λύση βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία όμως πρέπει να προέλθει από τους ίδιους γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει», επισημαίνει.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος ή μικρά βήματα για την προετοιμασία της Τ/κ κοινότητας να ανταποκριθεί με τη λύση στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις απαντάει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε, είναι μικρά τα βήματα, προφανώς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε και περιορισμούς ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Δεν αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος και δεν έχουμε την ίδια επαφή που έχουμε με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όσον αφορά την κοινωνία οι Τ/κ να νοιώθουν ευρωπαίοι πολίτες να νοιώθουν την Ευρώπη κοντά τους, να καταλαβαίνουν ότι είναι μέρος αυτού το συνόλου», λέει.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Κεττής αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να τονίζεται ότι όλοι οι Πρόεδροι της ΚΔ τα τελευταία χρόνια όταν είχε κορυφωθεί η διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναγνωρίσαν τον πολύ θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι τεχνοκράτες της ΕΕ στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εκεί όπου προσπαθούσαν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποιες συγκλίσεις, και πολλές φορές υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις ή ακόμα και έλλειψη γνώσης».

Υπήρχε, προσθέτει, μια άγνοια των Τ/κ συναδέλφων γιατί δεν ήξεραν πραγματικά πως δουλεύει το σύστημα, η συμβολή των τεχνοκρατών της ΕΕ ήταν καταλυτική για μπορούν να επιτυγχάνονται οι συγκλίσεις και «στο τέλος της ημέρας είδαμε ότι είχαμε συγκλίσεις την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων για την εσωτερική διακυβέρνηση, για τον τρόπο συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ, το πως θα δουλεύει το μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος εντός του θεσμικού οικοδομήματος».

«Η συμβολή της ΕΕ ήταν πολύ σημαντική, αναγνωρίζεται από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης και το πιο σημαντικό είναι ότι η ΕΕ είναι εκεί, έτοιμη, οποτεδήποτε ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν, κάτι που αποτελεί και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισημαίνει.

Παραπέμπει επίσης σε πρόσφατη δήλωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτας Μέτσολα, ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ λύση δυο κρατών. Ποτέ». Αυτό, προσθέτει, «είναι εντελώς εκτός του πλαισίου των ΗΕ» και αναφέρεται σε σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μπορεί να μην είναι δεσμευτικά αλλά έχουν μια πολύ μεγάλη πολιτική βαρύτητα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί λύση δύο κρατών και ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».

Το έργο της Αντιπροσωπείας Κομισιόν και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Κληθείσα να μιλήσει για την εξέλιξη της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες η κ. Ζαμπάρτα απαντάει ότι «η μεγάλη διαφορά που έχω δει είναι σε δύο άξονες». Η μία, λέει, «είναι πως η τεχνολογία έκανε την επικοινωνία με τον πολίτη πιο άμεση αλλά και πιο δύσκολη».

Άμεση, αναφέρει, «γιατί υπάρχει εύκολη πρόσβαση, μέσω ενός email, ή παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της αντιπροσωπείας». Πιο δύσκολη, εξηγεί, «διότι βλέπετε το κλίμα που επικρατεί στα ΜΚΔ. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να παραπληροφορήσει ή να κάνει κάποια επίθεση».

Ο δεύτερος άξονας, συνεχίζει η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, είναι ότι «παρακολουθήσαμε και βλέπουμε και στις στατιστικές ότι υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη επίγνωση στης ύπαρξης μας στο νησί».

«Ο κόσμος ξέρει ότι μπορεί να έρθει με μας να μας στείλει ένα παράπονο, να ζητήσει πληροφορίες, να ζητήσει να μεσολαβήσουμε με κυβερνητικές δομές ή να μας ρωτήσει αν κάτι που γίνεται εμπίπτει μέσα στο κεκτημένο ή όχι», λέει.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη, τονίζει, «η οποία ελπίζουμε να συνεχιστεί».

Παράλληλα, η κ. Ζαμπάρτα ενημερώνει ότι η Αντιπροσωπεία λειτουργεί τέσσερα κέντρα “Europe Direct” στην Κύπρο. Δύο βρίσκονται στη Λευκωσία, ένα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ένα δικοινοτικό στο Λήδρα Παλάς, ένα στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό και ένα στις Φοινικούδες στη Λάρνακα.  Δουλειά τους, προσθέτει, «είναι δίνουν πληροφορίες για την Ευρώπη».

Στο ρόλο του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο αναφέρεται ο κ. Κεττής, λέγοντας ότι «ο δικός μας ρόλος να είμαστε οι αναμεταδότες των μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους πολίτες στην Κύπρο».

Η δουλειά μας είναι να έχουμε αγαστή και στενή συνεργασία με το δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου, αναφέρει, εξηγώντας ότι το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνει μεγάλες δημοσιογραφικές αποστολές από την Κύπρο στο Στρασβούργο για να καλύπτονται τα θέματα της Ολομέλειας.

«Μια άλλη μεγάλη αποστολή του γραφείου είναι η νέα γενιά της χώρας μας», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υλοποιώντας το εμβληματικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “Σχολείο Πρεσβευτής”».

Φέτος, αναφέρει, συμμετέχουν 30 σχολεία από όλη την Κύπρο ενώ το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της 2ας Λυκείου παγκύπρια. Δίνουμε, προσθέτει, «ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά των επαρχιών και παιδιά περιφερειακών σχολείων και τεχνικών σχολών».

«Η προσπάθεια είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά από απομακρυσμένες περιοχές να πάνε στο Στρασβούργο να γίνουν Ευρωβουλευτές για μια ημέρα, να καθίσουν στα έδρανα των Ευρωβουλευτών και να συνδιαλλαγούν με ομολόγους τους από τα άλλα κράτη – μέλη», λέει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, «οι εμπειρίες που λαμβάνουν αυτά τα παιδιά τα μεταμορφώνουν. Γυρίζουν από το Στρασβούργο άλλοι άνθρωποι, γνωρίζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της ΕΕ που στο τέλος της ημέρας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολιτικό πρότζεκτ για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αναφορά κάνει ο κ. Κεττής στα αποτελέσματα του Εαρινού Ευρωβαρόμετρου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες «αντιλαμβάνονται ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει και αποδίδουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, τον λόγο ύπαρξης της ΕΕ, και οι πολίτες αναγνωρίζουν στην καταπληκτική τους πλειοψηφία ότι η χώρα τους έχει ευεργετηθεί από την ΕΕ».

«Ένα 85% των Κυπρίων πολιτών θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει σήμερα», αναφέρει. «Διαβάζω αυτά τα αποτελέσματα και ως μια επιτυχία του δικού μας γραφείου, συλλογικά, προς την κυπριακή κοινωνία η οποία έχει αντιληφθεί την σημασία της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προσθέτει.

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, στους πολίτες η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ

Σε ερώτηση για τις Ευρωεκλογές ο κ. Κεττής μιλάει για το «μεγάλο διακύβευμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών», σημειώνοντας ότι «το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει και η μόνη ελπίδα που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι είναι να είμαστε ενωμένοι προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου».

«Η ΕΕ είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια είναι η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη της Κύπρου, είναι η ελπίδα μας για την επανένωση της χώρας μας, γιατί χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, νομίζω όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί στη βάση αρχών και αξιών η επανένωση», επισημαίνει.

Η ΕΕ, προσθέτει ο κ. Κεττής, «αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας τόσο για τους Ε/κ όσο και για τους Τ/κ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

«Τώρα που το γεωπολιτικό πλαίσιο αυξάνει τις προκλήσεις είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να αναλάβουμε ως πολίτες την ευθύνη μας και να συμμετέχουμε μαζικά στις Ευρωπαϊκές Εκλογές, διότι εμείς αξιοποιώντας την ψήφο μας καθορίζουμε την πολιτική κατεύθυνση που θα λάβει η ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια», λέει.

«Ψηφίστε», προτρέπει με τη σειρά της η Μυρτώ Ζαμπάρτα τους πολίτες.

Αυτές οι εκλογές, σημειώνει, «είναι καθοριστικές για τους Ευρωπαίους πολίτες και για το μέλλον της Ευρώπης».

«Οι πολιτικές που θα σχεδιαστούν και αποφασιστούν στην επόμενη πενταετία θα διαμορφώσουν το σήμερα αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αν δεν θέλετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς, τότε μόνο ένας τρόπος υπάρχει να κάνετε την φωνή σας αν ακουστεί. Ψηφίστε», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Θα αποσύρει τα μέλη της από ΤΑΕΠ η ΠΑΣΥΝΟ αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας

Αν δεν καθοριστούν σαφή και πραγματικά μέτρα προστασίας των νοσηλευτών/τριών και των επαγγελματιών υγείας, η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει θα αποσύρει αρχικά όλα τα μέλη της...

Reuters: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει να κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!