26.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 7:34

Ευάγγελος Αναστασιάδης: Βλέπουμε το 2024 ως έτος ευκαιρίας για τον ασφαλιστικό τομέα

Ευάγγελος Αναστασιάδης*

Άρθρο του Προέδρου ΔΣ ΣΑΕΚ  κ. Ευάγγελου Αναστασιάδη στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια ζωής του οικονομικού περιοδικού nomisma

Η νέα χρονιά μπαίνει με κακούς οιωνούς με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά φέρνει μαζί της και μια νότα αισιοδοξίας που πάντα συνοδεύει κάθε νέο ξεκίνημα Η σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται στη «γειτονιά» μας καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Οι μάχες στοιχίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές επηρεάζοντας παράλληλα την ενιαία – πλέον – παγκόσμια αγορά, τις τιμές της ενέργειας, τα επιτόκια και τις τιμές των αγαθών. Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όσο επικρατούν αυτές οι αβέβαιες συνθήκες, οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή και την κυπριακή οικονομία παραμένουν.

Από την άλλη, οι συνθήκες δημιουργούν ευκαιρίες για αναθεώρηση και αναπροσαρμογή των πολιτικών και ίσως του οικονομικού μοντέλου το οποίο αποδεδειγμένα φαίνεται ότι χωλαίνει. Με τις εκτιμήσεις για τις τάσεις του πληθωρισμού να είναι καθοδικές για το 2024 και την κυπριακή οικονομία να συνεχίζει να παρουσιάζει ανθεκτικότητα, με βάση τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης της ανεργίας, οι στόχοι προσαρμόζονται, φτάνει να υπάρχει η θέληση και η αποφασιστικότητα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στον ασφαλιστικό κλάδο, το 2023 αποτέλεσε δοκιμασία. Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ο κλάδος κατάφερε να αναπτυχθεί διατηρώντας την εμπιστοσύνη των πελατών του και αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του σε θέματα ευελιξίας, ταχύτητας και ανταπόκρισης. Το 2024 ήρθε, φέρνοντας μαζί του  μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που πρέπει  να αντιμετωπίσουμε.

Το IFRS 17, το πιο πρόσφατο λογιστικό πρότυπο για τις ασφαλίσεις, βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του. Οι εταιρείες αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και πολλά χρήματα για την καλύτερη ενσωμάτωσή του με μετρήσιμα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, απαιτείται πολλή δουλειά σε επίπεδο επιμόρφωσης καθώς και επένδυσης στην τεχνολογία. Ταυτόχρονα, το θέμα της κυβερνοασφάλειας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται συνεχώς με τις εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών τους και να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση των κυβερνοαπειλών.

Το υψηλό επίπεδο επιτοκίων συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία. Οι επενδυτικές ασφάλειες προσφέρουν επιλογές στον καταναλωτή ως προς την επενδυτική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Προφανώς οι επενδυτές οι οποίοι έχουν όλα τα κεφάλαια τους επενδυμένα σε τραπεζικές καταθέσεις θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα όμως, τα αυξημένα επιτόκια ενδεχομένως να επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές, αφού λόγω της αύξησής τους η ανάπτυξη περιορίζεται.

Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ασφάλισης είναι και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση κινδύνου και την εξυπηρέτηση πελατών. Για να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι νέες τεχνολογίες  θα χρειαστούν και σε αυτό τον τομέα επενδύσεις τόσο σε υποδομές όσο και σε εκπαίδευση του προσωπικού.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το μονοπάτι της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της ασφάλισης, της πολιτείας και της κοινωνίας.

Στον ΣΑΕΚ ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για τη νέα χρονιά εδώ και αρκετούς μήνες. Βλέπουμε το 2024 σαν μια ευκαιρία να αναπτυχθούμε, να ωριμάσουμε κι άλλο, και ο κλάδος μας να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά για άλλη μία φορά, όμως η εργατικότητά μας, η αισιοδοξία μας και η αφοσίωσή μας να προσφέρουμε πάντοτε το κάτι παραπάνω, αποτελούν τις πιο σημαντικές αρετές με τις οποίες θα πορευθούμε και στο νέο έτος.

Τεκμηριωμένη και πολύπλευρη η προσφορά του nomisma

Το περιοδικό “Nomisma” στα 25 χρόνια κυκλοφορίας του κατάφερε να αποτελεί πηγή εμπεριστατωμένης και αξιόπιστης οικονομικής ενημέρωσης. Η ποιότητα και το ευρύ φάσμα των θεμάτων που καλύπτει με επίκεντρο τις μικροοικονομικές, μακροοικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις παρέχουν στους αναγνώστες του καθολική ενημέρωση.

Η συνεχής ανανέωση του περιεχομένου του και η μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή στο nomisma.com.cy αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του κοινού για το περιεχόμενο του. Η διαδικτυακή παρουσία του συνέβαλε στην επέκταση της επίδρασής του, καθιστώντας τον σημαντικό παίκτη στον ψηφιακό χώρο.

Η μαχητική, τεκμηριωμένη και πολύπλευρη αρθρογραφία του καθώς και τα ρεπορτάζ των συντακτών του ενημερώνουν και εκπαιδεύουν το αναγνωστικό κοινό σε όλες τις εξελίξεις.

Συγχαρητήρια αξίζουν στη διοικητική ομάδα του μέσου καθώς και στους δημοσιογράφους, που με το λειτούργημά τους, υποστηρίζουν αντικειμενικά και αδέσμευτα την καθημερινή ενημέρωσή μας.

Ευχόμαστε στο “Nomisma” και στους ανθρώπους του, να συνεχίσουν να ακολουθούν την πορεία των επιτυχιών και στα επόμενα 25 χρόνια.

*Πρόεδρος ΔΣ ΣΑΕΚ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!