16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 4:36

Ελίζα Λειβαδιώτου: Συνεχής εξέλιξη και δυναμική ανάπτυξη, κόντρα στις προκλήσεις

Ελίζα Λειβαδιώτου*

Η εμπειρία των τελευταίων ετών, με τις πολλές διαδοχικές κρίσεις, μας έχει «εκπαιδεύσει» να ζούμε, να επιχειρούμε, να εξελισσόμαστε και να συμβιβαζόμαστε με τη σταθερά της αβεβαιότητας. Βαδίζοντας πλέον στο 2024, είναι σαφές ότι οι προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από την σφαίρα των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων είναι οι σημαντικότερες που βρίσκονται εντός του πεδίου της ορατότητάς μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται όπως και ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ οι Χούθις της Υεμένης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ με αποτέλεσμα να έχουμε αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανατιμήσεις προϊόντων.

Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μας απασχολεί το 2024 καθώς παρά την επιβράδυνσή του, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ωστόσο, η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα καθώς μετά την πανδημία ανέκαμψε δυναμικά και επέστρεψε γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Οι προβλέψεις φέρουν την κυπριακή οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς άνω του 2%, σημαντικά πιο πάνω από την Ευρωζώνη, να καταγράφει πλεονάσματα και να μειώνει το δημόσιό της χρέος.

Η Κύπρος θεωρείται ασφαλής χώρα εντός της ΕΕ από κατοίκους  γειτονικών χωρών κι έχουμε δει αυξημένες ιδιωτικές και επιχειρηματικές επενδύσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ένταση στις χώρες τους. Παρ ‘όλα αυτά, η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι ένας παράγοντας κινδύνου που θα φέρνει συνεχείς προκλήσεις στην οικονομία μας, όμως με συνεργασία όλων των θεσμών πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Το 2024, η χώρα μας καλείται να δώσει ακόμη περισσότερες δυνάμεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προσθέσει πόντους στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ψηφιακή μετάβαση του τραπεζικού τομέα είναι μία διαδικασία η οποία θα συνεχίσει σε εντατικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Οργανισμοί οι οποίοι πρωτοπορούν σ’ αυτόν τον τομέα, όπως η Τράπεζα Κύπρου, θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο στον τομέα αλλά και για την οικονομία ευρύτερα είναι η υλοποίηση των κριτηρίων ESG και η συμπερίληψή τους στις ευρύτερες στρατηγικές.  Ο τραπεζικός τομέας καλείται να είναι πρωτοπόρος στην υιοθέτηση αυτών των κριτηρίων καθώς ο αντίκτυπός τους αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα: εποπτικό, επενδυτικό, πελατειακό.

Εάν δεν υπάρξει αναζωπύρωση του πληθωρισμού, τότε, από το καλοκαίρι του 2024 αναμένουμε την ομαλοποίηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων σε υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τόκους. Η τράπεζα μας το έχει πετύχει αυτό, με την προσφορά ολοκληρωμένου πακέτου τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στηρίζοντας τους πελάτες μας στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ένα αυστηρό, δίκαιο και κυρίως λειτουργικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ολική αντιμετώπιση των παλιών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αλλά και για τη μη δημιουργία καινούργιων.

Oι στόχοι που έχουμε θέσει και η στρατηγική που ακολουθούμε το 2024 επικεντρώνονται στη συνεχή εξέλιξη και προσφορά υψηλής ποιότητας ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών μας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε νέα, πρωτοποριακά ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την εμπειρία των πελατών μας, παρέχοντας περισσότερες επιλογές και ευκολίες στις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Σχεδιάζουμε επίσης την εισαγωγή νέων ψηφιακών λύσεων με νέες καινοτόμες υπηρεσίες για τη βελτίωση των τραπεζικών συναλλαγών, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προσφορά εξατομικευμένων υπηρεσιών που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών μας.

Όραμά μας στην Τράπεζα Κύπρου είναι ιδανικά να έχουμε δια βίου συνεργασία με τους πελάτες μας, να τους καθοδηγούμε και να τους στηρίζουμε σε βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου, η πελατοκεντρική μας προσέγγιση έχει ειδικό βάρος στην στρατηγική μας.

Στόχος μας είναι να δίνουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στην υγιή ανάπτυξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τρόπο βιώσιμο ώστε να προσθέτουμε αξία τόσο στον οργανισμό μας όσο και στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Επομένως, είμαστε παρόντες και ηγούμαστε της  μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία και βάζουμε τα θεμέλια για ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας και της στρατηγικής για Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG).

Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του nomisma στην οικονομία

Tο «Νόμισμα» έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα της Κύπρου τα τελευταία 25 χρόνια. Στις σελίδες των εντύπων του, αποτυπώνεται η σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας μας.

Οι μεγάλες κρίσεις, οι κίνδυνοι, τα ορόσημα, οι ευκαιρίες, οι προοπτικές και όλα εκείνα που μας οδήγησαν στο σήμερα είναι καταγεγραμμένα στις εκδόσεις 25 χρόνων του οικονομικού περιοδικού, το οποίο συνεχίζει να διακρίνεται για την εγκυρότητα και τη σφαιρική ενημέρωση που προσφέρει στους αναγνώστες του.

Εμείς στην Τράπεζα Κύπρου, ως ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του Mέσου, το οποίο εκσυγχρονίζεται χωρίς εκπτώσεις στην ποιοτική ενημέρωση που διαχρονικά προσφέρει, συγχαίρουμε τους ανθρώπους του για την καλή υπηρεσία που προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία και τους ευχόμαστε ότι καλύτερο για το μέλλον.

*Τράπεζα Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!