Της Βάσως Βεγίρη
Αρκετά ανησυχητικά είναι τα μηνύματα τόσο από τη βιοτεχνία όσο και από το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, με το κλίμα να βαραίνει περαιτέρω φυσικά μετά και τη χθεσινή «ομοβροντία» εκτιμήσεων διαφόρων λοιμωξιολόγων για τέταρτο κύμα της πανδημίας ήδη στο «κατώφλι» της χώρας μας και να καθιστά απολύτως αναγκαία την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΒΕΘ, οι διαγραφές επιχειρήσεων από το μητρώο του «φρενάρισαν» μεν στο α’ φετινό εξάμηνο έναντι του περσινού (μείωση 24%), αλλά το ίδιο έγινε και με τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων (πτώση 14%).
Όπως άλλωστε επισήμανε και η διοίκηση του ΒΕΘ, τα στοιχεία κάθε άλλο παρά περιθώρια εφησυχασμού αφήνουν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματίες δεν προχώρησαν σε διακοπή λειτουργίας, προκειμένου να κάνουν χρήση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανακούφιση της επιχειρηματικότητας μεσούσης της πανδημίας. Το ΒΕΘ θεωρεί απολύτως αναγκαία τη στήριξη από την κυβέρνηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστούν η αβεβαιότητα και η στάση αναμονής που επικρατούν και τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αναβάλουν ξανά το λουκέτο.
Την ίδια ώρα, στο ερώτημα της «Ν» «Πώς πήγε η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων;» η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης απαντά μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Για… φυλακή»! Με απλά λόγια, ο κόσμος δεν έχει αποθέματα για να ξοδέψει και όσα έχει τα προορίζει για να κάνει φέτος -όσο προλάβει- διακοπές.
Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένα την αύξηση των κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για τέταρτο κύμα προ των πυλών και άλλων επιστημόνων για 2.000 κρούσματα πάλι μέχρι το τέλος του μήνα, η επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος αποτελεί εύλογα τη μοναδική διέξοδο για επίτευξη «ανοσίας αγέλης» και αποφυγή νέας επιβράδυνσης και περιπετειών της οικονομίας που μόλις άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Οι αρνητές των εμβολίων που επιμένουν να φοβούνται, παρά το ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί και χαίρει άκρας υγείας και ενώ έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των εμβολίων και κατά συνέπεια μπορούν να αποφύγουν όσα αποδείχθηκαν όντως πιο επικίνδυνα, οφείλουν να κατανοήσουν ότι κάποια πράγματα δεν είναι θέμα μόνο προσωπικής ευαρέσκειας αλλά και συλλογικής κοινωνικής ευθύνης.
Εάν δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, και δεν θορυβούνται ενώ πρόκειται για την υγεία τους, ίσως να πιάσει περισσότερο το γνωστό σλόγκαν: «Είναι η οικονομία (και η τσέπη σου), ανόητε»…
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr