- Ετοιμάζει εθνικό Project με έργα προς επένδυση
- Πρόγραμμα επισκέψεων σε πολλές ξένες χώρες
- Να αυξηθεί η δαπάνη για προβολή της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός
O Invest Cyprus προχωρεί στην ετοιμασία ενός εθνικού Project Bank που να περιλαμβάνει όλα τα προς επένδυση έργα που εμπίπτουν σε στρατηγικούς τομείς του κράτους, για να τα παρουσιάσει σε ξένους επενδυτές.
Αυτό αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο περιοδικό nomisma o Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus κ. Γιώργος Καμπανέλλας, που προσθέτει ότι «μέσα στο 2021, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα μπορέσουμε να προβούμε σε νέες ανακοινώσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».
Αναφορικά με τα άμεσα σχέδια του Invest Cyprus ο κ. Καμπανέλλας τονίζει ότι κεντρική στόχευση παραμένει η επαναφορά της Κύπρου στον επενδυτικό ορίζοντα των ξένων επενδύσεων και ανακοινώνει ότι προωθείται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει δράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Ακόμα ο κ. Καμπανέλλας επισημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει το ποσό που χρειάζεται για προβολή της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός, όπως γίνεται με τον τουρισμό.
Η συνέντευξη του κ. Καμπανέλλα έχει ως εξής:
Ποια είναι η κύρια αποστολή του Invest Cyprus;
Η θετική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και ως ιδανικής επιλογής για εγκατάσταση έδρας διεθνών δραστηριοτήτων είναι οι βασικοί στόχοι που καθοδηγούν τη δράση που αναπτύσσει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) στο εξωτερικό. Παράλληλα, μέρος της αποστολής μας είναι και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε νέους ξένους επενδυτές, όσο και υπηρεσιών μετα-επένδυσης (aftercareservices) σε υφιστάμενους που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας.
Ποια είναι η στρατηγική του Invest Cyprus;
Ως Invest Cyprus, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης, στη στήριξη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας καθώς και στην προώθηση νέων που παρουσιάζουν αναπτυξιακές προοπτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεωρήσαμε το Πενταετές Στρατηγικό Πλάνο του Οργανισμού για την περίοδο 2019-2023, με όλες μας τις ενέργειες να επικεντρώνονται πλέον σε τρείς βασικούς πυλώνες. Συγκεκριμένα, αιχμή του δόρατος των προσπαθειών μας είναι το Headquartering, δηλαδή η προσέλκυση διεθνών εταιρειών για μεταφορά έδρας και περιφερειακών γραφείων στην Κύπρο. Δίδεται έμφαση κυρίως σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, προσμετρώντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν από την παρουσία τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο. Στην υλοποίηση των δράσεων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο αρμόδιος σύνδεσμος CyprusTechAssociation.
Επιπρόσθετα, στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε έργα στρατηγικής σημασίας στους τομείς του Τουρισμού και της Φιλοξενίας, μέσω της εξιδεικευμένης μονάδας “TourInvest”, αλλά και σύνθετων αναπτύξεων που αφορούν την εκπαίδευση και την υγεία. Ο τρίτος πυλώνας προτεραιότητας του Οργανισμού, ο οποίος υλοποιείται σε συνεργασία με τον αρμόδιο επαγγελματικό σύνδεσμο, τον CIFA, είναι η προώθηση της χώρας ως ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας για εγγραφή Επενδυτικών Ταμείων και εγκατάσταση Διαχειριστών Κεφαλαίων, ενισχύοντας τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας μας.
Πόσο έχει πληγεί ο τομέας των επενδύσεων από την πανδημία;
Αναμφίβολα, η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα των επενδύσεων, αφού πέραν των περιορισμών στις μετακινήσεις, έχει δημιουργηθεί τεράστια αβεβαιότητα. Πολλοί επενδυτές έχουν αναβάλει ή “παγώσει” πλήρως τους σχεδιασμούς τους, προκειμένου να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία. Αυτό επηρεάζει άμεσα τις δικές μας προσπάθειες, διότι οι επενδυτές είναι διστακτικοί. Ειδικά στην Ευρώπη παρατηρήθηκε αναβολή ή αναστολή πολλών επενδυτικών σχεδιασμών και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό UNCTAD η μείωση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις διαμορφώθηκε στο μείον 70%.
Από την άλλη, παρατηρούμε ότι όλες οι χώρες στην προσπάθεια για ανάκαμψη, εντείνουν τις προωθητικές τους προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων και προχωρούν στην υιοθέτηση νέων κινήτρων. Μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο InvestCyprus ως ο κρατικός οργανισμός ξένων επενδύσεων έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην προσπάθεια για ανάκαμψη. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ορθολογιστικής προώθησης της χώρας στο εξωτερικό με κάθε μέσο που διαθέτουμε, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και με το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας το οποίο επεξεργάζεται το νέο μακροχρόνιο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η φάση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, επιβάλλεται να μας βρει δυνατούς και ανταγωνιστικούς.
Ποια αντίδραση έχετε από τις διεθνείς επαφές σας για τα όσα έγιναν με το Επενδυτικό Πρόγραμμα;
Σίγουρα ο απόηχος της κατάργησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, συνοδεύτηκε με αρνητική δημοσιότητα για τη χώρα μας και είναι κάτι που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Ωστόσο, μέσω συντονισμένων δράσεων του Invest Cyprus, στις οποίες συνδράμουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ιδιωτικοί φορείς, βλέπουμε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να αναζωπυρώνεται σταδιακά. Ενδεικτικά να αναφέρω πως το τελευταίο διάστημα έξι συνολικά εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην χώρα μας δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό και πως μπορεί να παραμείνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός..
Πώς διαχειρίζεστε σήμερα την κατάσταση, που δεν μπορείτε να μεταβείτε στο εξωτερικό και να συναντήσετε πιθανούς επενδυτές;
Τα εμπόδια στις μετακινήσεις παραμένει ένα μεγάλο μειονέκτημα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Οργανισμός μας. Σήμερα, οι επαφές με τους δυνητικούς επενδυτές συνδιεξάγονται διαδικτυακά με online συσκέψεις. Όμως, αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετό. Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματά τους, τους παρέχουμε την απαιτούμενη ενημέρωση, ωστόσο η έλλειψη της φυσικής παρουσίας και της δυνατότητας πραγματοποίησης επισκέψεων (sitevisits) στο νησί μας, ήταν ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες μας. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι παραμένουμε ο μοναδικός οργανισμός προσέλκυσης επενδύσεων στην Ευρώπη, χωρίς γραφεία και προσωπικό στο εξωτερικό και αυτό είναι από μόνο του προβληματικό.
Από τον περασμένο Μάρτιο, ανταποκριθήκαμε με ταχύτητα στις νέες προκλήσεις, αναμορφώσαμε πλήρως το προωθητικό μας πρόγραμμα και υλοποιούμε σειρά προωθητικών δράσεων και στοχευμένων επαφών με ξένους επενδυτές, προσδοκώντας ότι με τη λήξη της πανδημίας θα καταφέρουμε να φέρουμε στην Κύπρο κι άλλες σημαντικές εταιρείες. Ήδη, όπως γνωρίζετε, εν μέσω πανδημίας, ο InvestCyprus έφερε στην Κύπρο μεγάλες εταιρείες του τομέα της ICT, περιλαμβανομένης της Γαλλικής Murex, ενώ συζητά και με άλλες προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί και προσδοκούμε καλύτερα αποτέλεσμα με τη λήξη της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο cluster διεθνών εταιρειών τεχνολογίας και για τον σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τον CyprusTechAssociation.
Θεωρείτε ικανοποιητικά τα ποσά που επενδύει η Κύπρος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων;
Όπως γνωρίζετε για να γίνει μια αποτελεσματική εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων στο εξωτερικό απαιτείται σημαντική δαπάνη. Η διεθνής προβολή των πλεονεκτημάτων της χώρας ως προορισμού ξένων επενδύσεων και διεθνούς επιχειρηματικής δράσης, μέσω τακτικής παρουσίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποτελεσματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διοργάνωσης και συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, αποτελεί κρατική υπόθεση με σημαντικό ROI.
Είναι όπως με την τουριστική προβολή της Κύπρου και τηδιάθεση από το κράτος σημαντικών κονδυλιών ετησίως, τόσο για καμπάνιες προώθησης, όσο και για την λειτουργία Γραφείων στις κυριότερες αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς, όμως η πολιτεία παραδοσιακά επιλέγει να δαπανά πολύ λιγότερα στην προώθηση της χώρας ως διεθνή επιχειρηματικό κέντρο και προορισμό επενδύσεων, από ότι δαπανά στην προώθηση της ως τουριστικό προορισμό.
Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για χρηματοδότηση μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας προβολής στο εξωτερικό, ειδικά τώρα κατά την φάση της οικονομικής ανάκαμψης. Εξάλλου το θέμα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα κατά το τελευταίο διάστημα από όλους τους φορείς της οικονομίας σε σειρά συσκέψεων.
Ποια τα άμεσα σχέδια σας για την επόμενη μέρα της πανδημίας, προς τα που θα κινηθείτε;
Κεντρική στόχευση μας είναι να επαναφέρουμε την Κύπρο στον επενδυτικό ορίζοντα των ξένων επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλησιάσουμε τις αγορές στόχους, τους διαχειριστές μεγάλων επενδύσεων και τις διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν λόγο να στρέψουν το βλέμμα τους προς την ΝΑ Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο.
Στα πλαίσια αυτά, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει δράσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Ήδη, συζητούμε με αρκετές διεθνείς επιχειρήσεις και ξένους επενδυτές από τις χώρες αυτές και αναμένουμε μετά την πανδημία, ότι θα έχουμε αποτελέσματα.
Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2021, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα μπορέσουμε να προβούμε σε νέες ανακοινώσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών;
Σίγουρα, οι παραδοσιακοί τομείς του τουρισμού και των ακινήτων είναι μέσα στις προτεραιότητες των περισσοτέρων ενδιαφερομένων. Ωστόσο, στο στόχαστρο τους τελευταία εισήλθαν και οι τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της υγείας και της εκπαίδευσης.
Για τον σκοπό αυτό, ο InvestCyprus προχωρεί στην ετοιμασία ενός εθνικού ProjectBank που να περιλαμβάνει όλα τα προς επένδυση έργα που εμπίπτουν σε στρατηγικούς τομείς του κράτους.
Από την εμπειρία μας πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, αφού διαθέτει σειρά πλεονεκτημάτων, πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ορθολογιστικό, αξιόπιστο και μακροχρόνια βιώσιμο πλαίσιο για ξένες επενδύσεις.
(Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού nomisma)