Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Ακολουθείται, εκ των πραγμάτων, η οδός της διπλωματίας για την «απαράδεκτη προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου». Ενημέρωση των Βρυξελλών, των πρέσβεων των 26 κρατών της Ε.Ε. και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Μόσχας, αλλά και επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εν όψει και της συζήτησης επί των πρόσφατων εκθέσεων του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.
Ε, καλά, η Ε.Ε. «έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν. Εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις … απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ 550, 789 και 1251. Η θέση της Ε.Ε. για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
Ξεκάθαρη είναι και η θέση της Άγκυρας για τα ψηφίσματα. Μια χώρα που έχει εισβάλει ή διατηρεί μισθοφόρους σε άλλες χώρες και ξεδιπλώνει χρόνια τώρα όλο το πακέτο της αναθεωρητικής πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, δεν κρατά ψηλά τη σημαία του διεθνούς δικαίου, για να το πούμε κομψά. Δεν χολοσκά με εκκλήσεις, περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί;
Ίσως, λόγω βεβαιότητας για τη γεωπολιτική της δύναμη ή εξαιτίας αλαζονείας φανταστικής ευστοχίας και ανωτερότητας; Ίσως είναι και το πείσμα του στριμωγμένου που βλέπει τον κόσμο όλο μέσα από το καρυδότσουφλό του και ο οποίος αποτιμά μόνο καρυδότσουφλα. Πιθανότερο, όμως, είναι λίγο να την ενδιαφέρει το κάθε «αυστηρό μήνυμα», επειδή είναι άεργα λόγια.
Θα ζητήσει, για παράδειγμα, η Λευκωσία έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία θα κατατεθούν συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης; Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν, ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.
Δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα πατήσουν την πεπονόφλουδα κάποιοι Ελληνοκύπριοι, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον ενώπιον της τουρκικής Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Η προσφυγή στη συγκεκριμένη Επιτροπή, όμως, πέραν των άλλων, δεν διασφαλίζει την περιουσία τους, διότι το μεγαλύτερο μέρος της περίκλειστης πόλης (περίπου 80% των ακινήτων) διεκδικείται από το τ/κ θρησκευτικό ίδρυμα ΕΒΚΑΦ. Είναι, λέει, περιουσία τριών βακουφίων, του Λαλά Μουσταφά Πασά, του Αμπτουλάχ Πασά και του Μπιλάλ Αγά.
Ειρωνεία της Ιστορίας. Τον Αύγουστο κλείνουν 450 χρόνια από την πτώση της Φαμαγκούστας στην οθωμανική κυριαρχία. Έναν χρόνο πολιορκίας από τον Λαλά Μουσταφά άντεξε, με τον δόλο χάθηκε.
Αν χαθεί η Αμμόχωστος θα είναι η ταφόπετρα του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ δύο εβδομάδων. Τώρα ξαναρχίζουν τα δύσκολα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr