Του Πάνου Φ. Κακούρη
Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο δεν πείθει για τη βιωσιμότητά του και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για την ενεργειακή θωράκιση των χωρών της Ε.Ε., τουλάχιστον με κόστος ανάλογο εκείνου προ της κρίσης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς η Ε.Ε., σε επίπεδο ηγεσίας, εμφανίζεται να ακολουθεί τις ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων, αλλά χωρίς η ίδια να έχει πλάνο για την επόμενη μέρα.
Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει λύσει το ζήτημα των πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρώ ή σε ρούβλια. Επίσης, μέσα στην Ε.Ε. η στάση των κρατών καθορίζεται από τον βαθμό εξάρτησής τους από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές. Το κλίμα αποτύπωσε καλύτερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που είπε το απλό. Πως δεν μπορεί οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη απ’ ό,τι στην ίδια τη Ρωσία. Και ότι ο κίνδυνος οι κυρώσεις και οι συνέπειες να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα είναι ορατός.
Αυτό που δεν λέει η Κομισιόν στους πολίτες της Ε.Ε. είναι πως θα πρέπει να συνηθίσουν να πληρώνουν, για μακρό χρονικό διάστημα, ακριβά την ενεργειακή στροφή. Το LNG που θα υποκαταστήσει το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό, όπως και το πετρέλαιο προέλευσης εκτός Ρωσίας. Παράλληλα το ακριβό LNG θα διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και εκεί θα δοκιμαστεί η επιτυχία του RepowerEU και οι αντοχές των κυβερνήσεων.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με τη λήξη του πολέμου και μια συμφωνία ειρήνης. Το απογοητευτικό είναι πως κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με την προοπτική αυτή.