Ώρα για μεταρρύθμιση και των φορολογικών

• Μετά από 20 χρόνια το σύστημα χρήζει εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στα νέα δεδομένα

Η συζήτηση που γίνεται τώρα στη Βουλή για τα νέα μέρα πάταξης της φοροδιαφυγής, ίσως αποτελεί ευκαιρία για ευρύτερη συζήτηση του φορολογικού συστήματος. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2001, ίσως έφτασε ο καιρός να ξαναδούμε όλο το πλαίσιο που αφορά τα φορολογικά μας.

Άλλωστε, από το 2001 μέχρι σήμερα άλλαξαν κατά πολύ τα δεδομένα τόσο της οικονομίας, όσο και της κοινωνίας. Η οικονομία μας πέρασε μέσα από μια βαθιά κρίση, η οποία επηρέασε τους πάντες και τα πάντα, ενώ η κοινωνία σήμερα βιώνει πολύ διαφορετικά οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες σε σχέση με τις αρχές του 2000.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε να είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, σε σχέση με σήμερα. Ακόμα, είναι καθολική απαίτηση από όλους η ανάγκη για ενοποίηση φορολογιών και η κατάργηση άλλων.

Συνοψίζοντας όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση για τα φορολογικά.

Απ’ ότι γνωρίζουμε παρόμοιες απόψεις έχουν και αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς με τα φορολογικά, που ζητούν μεταμόρφωση του φορολογικού συστήματος μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ορθό και εποικοδομητικό για μια χώρα να αλλάζει τακτικά και συνεχώς τα φορολογικά δεδομένα της, γιατί κάτι τέτοιο επηρεάζει κυρίως τους ξένους επενδυτές που επιζητούν σιγουριά για να επενδύσουν.

Όμως, εμείς έχουμε για 20 σχεδόν χρόνια το ίδιο φορολογικό σύστημα και κανένας δεν πρόκειται να μας πει ότι συγκαταλεγόμαστε στις χώρες που διαφοροποιούν τακτικά το φορολογικό πλαίσιο τους.

Θεωρούμε, λοιπόν, χρήσιμο να αρχίσουν να γίνονται σκέψεις για το θέμα και η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος θα συμβάλει και σε πολλές άλλες ανάγκες της οικονομίας μας. Πέραν του ότι το σύστημα θα καταστεί πιο βατό για όλους, θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στο δικαιότερο καταμερισμό των φορολογικών βαρών, στην επικαιροποίηση της νομοθεσίας, στην απλοποίηση των προνοιών του και γενικά στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας μας.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα ανακουφίσει και τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν κάκιστες εμπειρίες από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του σημερινού φορολογικού συστήματος.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ας ξεκινήσουμε να συζητούμε για τις αναγκαίες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε μέσα απ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο να καταρτίσουμε ένα πιο προοδευτικό και φιλικό φορολογικό σύστημα. Είναι μια ανάγκη που θα ενισχύει την οικονομία θα εξυπηρετήσει τους πολίτες και θα βοηθήσει το ίδιο το κράτος να ξεπεράσει εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις του.

Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για γενικό ανασουλούπωμα του φορολογικού πλαισίου μας.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ