Ποιος θα διώξει τον Ερντογάν από το οικόπεδο 8;

• Αν δεν ανακοπεί η νέα τουρκική εισβολή θα καταρρεύσει όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου

Σε ανύποπτο χρόνο, μόλις πρωτοάρχισαν οι απειλές και οι προκλήσεις του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, η στήλη έγραφε προφητικά ότι «τεράστιο πρόβλημα θα υπάρξει για την πλευρά μας, εάν και εφόσον, η Τουρκία τολμήσει να προβεί σε γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της ΑΟΖ». Και συνεχίζαμε, εξηγώντας ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθούμε σε αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.

Τώρα, βρισκόμαστε ακριβώς σ’ αυτή τη διλημματική θέση, δηλαδή η Τουρκία να προσπαθεί να τρυπήσει στο οικόπεδο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί και δοθεί στην Ιταλική Εταιρεία ΕΝΙ. Κανονικά, τόσο η Κύπρος, όσο και η ΕΝΙ, που έχει τα δικαιώματα, θα έπρεπε να εμποδίσουν με κάθε τρόπο τον Ερντογάν να μπει στο οικόπεδο 8. Θα έπρεπε να είχαν τους τρόπους (διπλωματικούς ή άλλους) να διώξουν το τουρκικό γεωτρύπανο από το οικόπεδο 8.

Δυστυχώς, όμως, ούτε η Κύπρος, ούτε η ΕΝΙ φαίνεται να έχουν πρακτικούς τρόπους εμπόδισης του Ερντογάν να μπαίνει σε ξένα χωράφια και να κάνει ότι θέλει. Οι αποφάσεις της ΕΕ και οι ανακοινώσεις συμπαράστασης των ΗΠΑ δεν έχουν αλλοιώσει τα δεδομένα, που επιτρέπουν τον Σουλτάνο της Άγκυρας να συμπεριφέρεται ως πειρατής στη Μεσόγειο.

Και δυστυχώς, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ, διότι αν το τουρκικό γεωτρύπανο (που φαίνεται να κινείται στη βάση των επιστημονικών μελετών και ερευνών της ΕΝΙ που εμείς δημοσιοποιήσαμε!) βρει φυσικό αέριο, τότε θα δημιουργηθούν καταστροφικά αποτελέσματα για την ΑΟΖ της Κύπρου. Για παράδειγμα, εάν η Τουρκία εντοπίσει φυσικό αέριο στο οικόπεδο 8, ποιος θα της το πάρει; Ποιος θα τολμήσει να το διεκδικήσει και να πει ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ΕΝΙ; Που θα πάει η συμφωνία αδειοδότησης Κύπρου – ΕΝΙ; Ποιος θα αποζημιώσει την ΕΝΙ για τα εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για την άδεια και τις σεισμικές και άλλες τεχνικές έρευνες; Επίσης, τι θα πούμε στη Γαλλική Total που εισήλθε στο επενδυτικό σχήμα του συγκεκριμένου τεμαχίου της ΑΟΖ;

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προκλήσεις της Άγκυρας, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν θεωρητικό υπόβαθρο, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν νέα καταστροφικά δεδομένα για το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου και τις σχέσεις μας με τις διεθνείς εταιρείες που ενεπλάκησαν στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας.

Ενόψει των πιο πάνω διαπιστώσεων, το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις; Σίγουρα, δια στρατιωτικών μέσων δεν μπορούμε να διώξουμε το τουρκικό γεωτρύπανο από την ΑΟΖ μας. Ως μόνη επιλογή μας είναι η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων για να ασκήσουν την επιρροή τους ( ; ) στον Ερντογάν για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες του στη Μεσόγειο. Όμως, και αυτή η επιλογή, φαίνεται να μην αποδίδει. Οπότε, θα πρέπει να σκεφθούμε κι άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες που έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ να υποβάλουν μηνύσεις σε διεθνή δικαστήρια κατά της Τουρκίας και της εταιρείας «ΤΡΑΟ» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ και έχει αντίκρυσμα στη διεθνή έννομη τάξη. Με εφαλτήριο αυτή την ιδιότητα της και όπλο τις διεθνείς συμβάσεις με τις εταιρείες κολοσσούς, μπορεί μαζί με την ΕΝΙ, την Total και τις άλλες εταιρείες να σύρει την Τουρκία και την «ΤΡΑΟ» στα διεθνή δικαστήρια.

Αν και ίσως δεν είναι η καλύτερη λύση να αναγάγουμε το κυριαρχικό δικαίωμα μας για έρευνες φυσικού αερίου στην νόμιμα οριοθετημένη ΑΟΖ μας σε δικαστική σύγκρουση με την Τουρκία, εντούτοις υπό τις περιστάσεις φαίνεται να μην υπάρχει άλλη οδός για να σταματήσουμε τον Ερντογάν από το να εισβάλλει στην ΑΟΖ μας, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να έρθει ως συμπληρωματική των προσπαθειών που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο για τερματισμό της νέας εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ