Οι εξωγενείς κίνδυνοι μας κτυπούν την πόρτα

• Να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας μπροστά στις νέες συμπληγάδες

Για μια ακόμα φορά ο πλανήτης και ειδικά η γειτονιά μας, τελούν υπό αναβρασμό και αναταραχή.

Η πρόσφατη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν, λόγω της δολοφονίας του Σουλεϊμανί, δημιούργησε και πάλι συνθήκες πολεμικής έντασης στην ευαίσθητη Μέση Ανατολή. Επίσης, η εμμονή της Τουρκίας για την παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη προκαλεί έντονες αντιδράσεις απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ειδικά, η απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατεύματα και να εμπλακεί στην ενδολυβική διένεξη, δημιουργεί αποσταθεροποιητικές τάσεις σ’ όλη την περιοχή.

Όλα αυτά, δεν μπορούν παρά να επηρεάζουν και την Κύπρο, η οποία διαχρονικά ήταν ευάλωτη σε έξωθεν αρνητικές εξελίξεις. Τώρα, αρκετές από τις εξελίξεις αυτές μας επηρεάζουν περισσότερο, αφού στο όλο αρνητικό σκηνικό πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις προκλήσεις και απειλές της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι φανερόν, λοιπόν ότι εξωγενείς κίνδυνοι μας κτυπούν και πάλι την πόρτα, με πρώτο πιθανό θύμα την οικονομία μας. Ξεκινώντας από τα απλά, ένας εκτροχιασμός της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν ενδέχεται να απογειώσει τις τιμές του αργού πετρελαίου, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας, η οποία ακόμα εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το «μαύρο χρυσό».

Πέραν τούτου, μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, ενδέχεται να επηρεάσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, ενώ ο τουρισμός μπορεί να δεχθεί καίριο πλήγμα.

Αν δε παρ’ ελπίδα, η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ ή στο Αιγαίο, προσλάβει χειρότερες διαστάσεις, τότε υπάρχουν κίνδυνοι για μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω στην Κύπρο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το μείζον πρόβλημα είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε επιτυχώς όλα αυτά τα καυτά θέματα και να αποφύγουμε τους κινδύνους για την οικονομία μας;

Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη, αφού τα περισσότερα θέματα δεν εξαρτώνται από εμάς. Είναι στρατηγικά παιχνίδια των υπερδυνάμεων και των χωρών δορυφόρων τους. Είναι συγκρούσεις για αύξηση της επιρροής και της οικονομικής δύναμης των διαφόρων εμπλεκομένων.

Υπό τις περιστάσεις, η μικρή Κύπρος, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αποφύγει τη στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία για την ΑΟΖ και να παρακολουθεί από κοντά όλες τις άλλες εξελίξεις.

Στόχος μας αφ’ ενός θα πρέπει να είναι να μένουμε έξω από το συγκρουσιακό κλίμα στη Μέση Ανατολή και αφ’ ετέρου να προετοιμαζόμαστε για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις.

Σίγουρα, όλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολα, από τη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά στα γεγονότα και η οικονομία μας, τόσο ευάλωτη σε τέτοιες εξελίξεις.

Η διαχείριση της κρίσης στη γειτονιά μας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, διπλωματικότητα και το κυριότερο μέτρα αποτροπής των όποιων κινδύνων. Πρώτα για να διασφαλίσουμε την κρατική μας οντότητα και δεύτερο για να προστατεύσουμε την οικονομία από μεγάλες περιπέτειες.

Σ’ αυτή την προσπάθεια δεν αρκεί η κυβερνητική διαχείριση, αλλά απαιτείται και η εποικοδομητική στάση των κομμάτων. Μόνο, αν κινηθούμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μόνο, αν έχουμε κοινή γραμμή πλεύσης μπορούμε να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες. Η Κύπρος, μπορεί να εξέλθει αλώβητη από τους εξωγενείς κινδύνους, μόνο αν συνενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Οι μέρες που ζούμε είναι πονηρές, γι’ αυτό αυτή την περίοδο όλοι πρέπει να πολιτευόμαστε σωστά προς τα έξω για να διασφαλίσουμε τα μέσα…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ