Ντονμέζ: Αρχές νέας χρονιά ξεκινούν αδειοδοτήσεις και έρευνες στις περιοχές "συμφωνίας" με Λιβύη

Από τις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουν ταχέως εργασίες αδειοδότησης και σεισμικές έρευνες στο πλαίσιο της "συμφωνίας" που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέχρι σήμερα τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ έχουν πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις και συνεχίζουν δύο δραστηριότητες γεώτρησης. “Ως Τουρκία έχουμε ξεκαθαρίσει τη στάση μας σε σχέση με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της ανατολικής Μεσογείου, τόσο με τις δηλώσεις μας όσο και με τις δραστηριότητές μας. Η χώρα μας χωρίς να επιτρέπει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου ούτε των συμφερόντων των Τ/Κ, θα συνεχίσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου με άξονα την ειρήνη. Προς αυτή την κατεύθυνση τα πλοία μας θα συνεχίσουν αδιάκοπα τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων και μέσα στο 2020 σχεδιάζουμε να κάνουμε 5 βαθιές γεωτρήσεις”, ανέφερε.

Για τη "συμφωνία" της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε “να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα γίνει αυτό που πρέπει”. “Τόσο η Γενική Διεύθυνση Υποθέσεων Μετάλλου και Πετρελαίου από τις αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει ταχέως εργασίες αδειοδότησης , όσο και ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίου Τουρκίας θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί”, ανέφερε.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ