Στάσιμες οι μισθολογικές κλίμακες, ΑΤΑ στην Astrobank

Στάσιμες παραμένουν οι μισθολογικές κλίμακες και οι ετήσιες προσαυξήσεις στην Astrobank, όπως προνοείται στη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μελών της ΕΤΥΚ στην Astrobank.

Αντικείμενο της γενικής συνέλευσης ήταν η έγκριση της συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ΕΤΥΚ - Astrobank για την τριετία 2019 - 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον επίτιμο πρόεδρο της Οργάνωσής, Λοΐζο Χατζηκωστή, για το περιεχόμενο της συμφωνίας, να επιλύσουν απορίες και στο τέλος μέσα από μυστική ψηφοφορία να τοποθετηθούν.

Οι συνάδελφοι με μυστική ψηφοφορία ενέκριναν τη συμφωνία ομόφωνα.

«Με τη συμφωνία αυτή, παρά τις περί του αντιθέτου γνωστές επιδιώξεις όλων των εργοδοτών στο χώρο μας, παραμένουν αναλλοίωτες οι μισθολογικές κλίμακες και οι ετήσιες προσαυξήσεις», αναφέρεται.

Σε σχέση με το συμβατικό στεγαστικό δάνειο, προβλέπεται σημαντική αύξηση του ποσού, από τις €130 χιλ. στις €150 χιλ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν, νοουμένου ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από τη λήψη του στεγαστικού δανείου, να λάβουν, με τους ίδιους όρους, επιπρόσθετο δάνειο €50 χιλ. για σκοπούς ανακαίνισης.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης για τις καθαρίστριες στο 65ο έτος.

«Το πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι, μέσα από τη συμφωνία αυτή, έχει επαναβεβαιωθεί η ισχύς όλων των υφιστάμενων συμφωνιών και η προσήλωση των δύο μερών στην τήρηση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κάτι το οποίο αποτελεί το εχέγγυο για την πιστή τήρηση των συμφωνιών και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης την επόμενη, ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για την τράπεζα και το χώρο μας, διετία», αναφέρεται.

«Υπενθυμίζουμε ότι, η τήρηση από πλευράς Astrobank των υφιστάμενων συμφωνιών, με την παραχώρηση, από 1.1.2019, της ετήσιας προσαύξησης και την ΑΤΑ, έθεσε υγιείς βάσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που είχε λήξει στις 31.12.2018», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η συμφωνία είναι η πρώτη που έχει επιτευχθεί στο χώρο και το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική στάση της διοίκησης της Astrobank και στο καλόπιστο και ειλικρινές πνεύμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των μεταξύ μας διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζουμε, ότι, και οι υπόλοιπες τράπεζες θα επιδείξουν την ίδια ωριμότητα και υπευθυνότητα, και με τον ίδιο τρόπο, χωρίς άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις, να καταλήξουμε σε συμφωνία διασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα την εργατική ειρήνη, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», καταλήγει.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ