ΚΥΠΡΟΣ-ΗΠΑ : Τι θα ζητήσει και τι θα υποσχεθεί ο Χριστοδουλίδης στον Πομπέο

Σημαντική από πολλές πλευρές είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αμερικανό ομόλογο του Μάϊκ Πομπέο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ζητήσει από τις ΗΠΑ :

- Στήριξη στο κυπριακό και συγκεκριμένα να ασκήσει την επιρροή της η Αμερική προς την Άγκυρα για να επιδείξει μια πιο εποικοδομητική στάση στις επερχόμενες διαβουλεύσεις.

- Στήριξη στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, με παρέμβαση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

- Στήριξη από τις ΗΠΑ στο μεταναστευτικό,που ήδη άρχισε να γίνεται πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Κύπρο.

Από την πλευρά της Κύπρου ο κ. Χριστοδουλίδη,ς θα επαναλάβει την πρόθεση της Λευκωσίας για στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς και στην παραχώρηση διευκολύνσεων για τις ανάγκες των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αύριο Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου), και η πρόσκληση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνο από την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων. Στην ατζέντα της βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τα ενεργειακά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την επίσκεψη Ερντογάν και τις συνομιλίες του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο Τραμπ.

Εκτός του κ. Πομπέο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακά Ζητήματα, Φράνσις Φάνον. Είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον, από το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Καθημερινή», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, νέες προοπτικές». Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Κότσο Ανγκούτσεφ και τον Αμερικανό υφυπουργό Φράνσις Φάνον.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ