Ιερώνυμος: Η διάταξη περί κακόβουλης βλασφημίας διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών

«Ζήτημα πολιτισμού» χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την επαναφορά των διατάξεων περί της κακόβουλης βλασφημίας.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό».

«Πάνω απ' όλα, όμως» προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, «το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Σημειώνεται ότι σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της επίμαχης διάταξης, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» δήλωσε προβληματισμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί» ανέφερε. Σημείωσε πάντως ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, και ότι η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ