Η Ευρώπη των ονείρων μας στη δίνη του <<σκληρού ρόκ>> των Βρετανών

του Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες ενός <<σκληρού πολιτικού ροκ >> εκ μέρους της επίσημης ηγεσίας της Μεγάλης Βρετανίας κατά της Ευρωπαικής Ένωσης. Με πρόσχημα τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία ρυμουλκήθηκε τελευταίως το Λονδίνο εξαιτίας <<αποικιακών νοοτροπιών >> και αλαζονικών πρακτικών, η Ευρωπαική Ένωση λοιδωρήθηκε τυγχάνοντας φρικτής απαξίωσης εκ μέρους της σημερινής συντηρητικής ηγεσίας της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Ευτυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στρατηγικό προσανατολισμό. Απαντούν στους σύγχρονους <<Λονδρέζους αποικιοκράτες>> νούσιμα και παστρικά διαμηνύοντας πως αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, <<όλο το πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο της ΕΕ θα παύσει αμέσως να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο.>>

Φρονούμεν πως η Ευρωπαική Ένωσης παρά τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες της σε επί μέρους θέματα που μερικές φορές μας πληγώνουν, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης όχι μόνο στην ταραγμένη γειτονιά μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη που ζεί σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ειδικότερα, για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους σε μια μεγάλη δημοκρατική οικογένεια με θεσμοθετημένους κανόνες διακυβέρνησης, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση της ίδιας της ύπαρξής μας. Η Κύπρος και η αδελφική μας χώρα η Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, οφείλουν σε στενή συνεργασία και συνεννόηση να προωθούν πολιτικές που θα ενδυναμώνουν ποικιλοτρόπως την Ευρωπαική ιδέα, συμβάλλοντας στην δημιουργία συνειδητών Ευρωπαίων πολιτών. Στον σημερινό παγκοσμιοποιούμενο κόσμο, που δυστυχώς πορεύεται χωρίς πυξίδα, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου πολιτικού προσανατολισμού που να προωθεί τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά την ιερή υπόθεση της ειρήνης. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος, μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με σεβασμό στο έθνος – κράτος με κοινή εξωτερική πολιτική και ενιαία ομπρέλλα άμυνας, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την κοινή ασφάλεια, τη διαφάνεια στα οικονομικά, την αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών και την ισχυροποίηση του κράτους πρόνοιας.

Στις δύσκολές ώρες που προμηνύει το διαφαινόμενο άτακτο Brexit θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα ότι μόνο μια Ευρωπαική Ένωση ισχυρή και αλληλέγγυη μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε ατάκτως , είτε με συμφωνημένο μνημόνιο, θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιάς νέας ελπιδοφόρας εποχής για το Ευρωπαικό γίνεσθαι, Ήλθε η ώρα, η Ε.Ε. χωρίς τα βαρίδια του Βρετανικού δούρειου ίππου, να προχωρήσει μπροστά με δύναμη και σιγουριά δημιουργώντας την ισχυρή Ευρώπη του αύριο που ονειρευόμαστε. Είναι δε βέβαιον ότι μαζί με την ισχυρή Ευρώπη θα χαράξει και η ανατολή της Κυπριακής λύτρωσης.

*δημοσιογράφος, xfontos@cytanet.com.cy

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ