Η Κίνα θα πετύχει τον στοχευόμενο ρυθμό ανάπτυξης, λέει αξιωματούχος της χώρας

Αισιόδοξες ότι θα πετύχουν τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 6,5% φέτος παραμένουν οι κινεζικές αρχές, παρά τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει ενώπιον της ένα δύσκολο δεύτερο μισό του έτους λόγω της ενίσχυσης του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια αυτά έγιναν μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, που κατέδειξαν ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και την ηπιότερη επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας των τελευταίων δύο ετών. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 6,7% οριακά χαμηλότερος από το 6,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο Γιαν Πεντσένγκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα διαθέτει μεγάλο περιθώριο πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τους όποιους κλυδωνισμούς.

«Γενικότερα έχουμε την εμπιστοσύνη, τις συνθήκες και αρκετή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία και να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε στις αρχές του έτους», είπε.

Με τη τοποθέτηση αυτή, ο κ. Γιαν δήλωσε ότι απαντούσε σε κάποιες απόψεις ότι η Κίνα θα έχει δύσκολο έργο για να διατηρήσει μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο μισό του έτους λόγω των εμπορικών τριβών με τις ΗΠΑ και τα εγχώρια διαρθρωτικά προβλήματα.

«Η Κίνα θα βελτιώσει την ευελιξία της μακροοικονομικής πολιτικής και θα διασφαλίσει ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη θα παραμείνουν σταθερά», πρόσθεσε ο κ. Γιαν, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι θα επεκτείνουν τις αποτελεσματικές επενδύσεις και θα εξετάσουν τρόπους για να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση.

Ανέδειξε αριθμό θετικών παραγόντων για την οικονομία, περιλαμβανομένου του μικρού ποσοστού δημοσιονομικού ελλείμματος και τα χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των κινεζικών τραπεζών και το δείκτη κάλυψης προβληματικών δανείων και το συρρικνούμενο εταιρικό χρέος.

Τέλος, για τις εταιρείες που θα επηρεαστούν από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο κ. Γιαν είπε πως η Κίνα θα παραχωρήσει στοχευμένη βοήθεια έπειτα από την αξιολόγηση του αντίκτυπου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ