Κοινή δήλωση για το κλίμα και τις επενδύσεις συνυπέγραψαν ΕΕ και Κίνα

ΕΕ και Κίνα υπέγραψαν σήμερα κοινή δήλωση, που περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και "προσφορές" σχετικά με μια μελλοντική "συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις" στις δύο περιοχές, κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Κίνας που ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύει σημαντικά το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, με αποτελέσματα στην πολιτική, την οικονομία, το εμπόριο, τον πολιτισμό, τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και άλλους τομείς. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό, βασιζόμενη στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, εφαρμόζοντας συνολικά τη Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020.

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση και το παράρτημα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και την καθαρή ενέργεια.

"Μαζί αντιπροσωπεύουμε περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και το εμπόριο αγαθών μεταξύ μας αξίζει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα", σημείωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπενθύμισε δε ότι μόνο πέρυσι, η Ευρώπη εξήγαγε στην Κίνα αγαθά ύψους 198 δισεκατομμυρίων ευρώ - και 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες κάτι που όπως τόνισε δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη τόσο για τις δύο πλευρές.

"Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα", είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για επενδυτικό χάσμα αντικατοπτρίζει την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών μας για το κανονιστικό και διοικητικό βάρος που ορισμένες φορές αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες στην Κίνα.

"Η Ευρώπη θέλει να κάνει περισσότερα και να επενδύσει περισσότερο στην Κίνα με βάση ισότιμους όρους και συμφωνημένους κανόνες. Αλλά ένα ανοιχτό επενδυτικό περιβάλλον λειτουργεί καλύτερα όταν είναι αμφίδρομο", εξήγησε.

"Με αυτό το πνεύμα, χαιρετίζω την πρώτη ανταλλαγή προσφορών που έχουμε κάνει σχετικά με τη Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά μόνο το πρώτο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που εκπληρώνει την κοινή μας φιλοδοξία και δίνει στους επενδυτές και στις δύο πλευρές προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη πρόσβαση στις αντίστοιχες αγορές μας", κατέληξε ο Πρόεδρος.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ