Στην Πράσινη Γραμμή, στο κατοχικό οδόφραγμα της οδού Λήδρας και στον ιερό χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων η Σακελλαροπούλου (δείτε φώτο)

Από την Πράσινη Γραμμή, το κατοχικό οδόφραγμα της οδού Λήδρας και τον ιερό χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων άρχισε η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

Μια μέρα μετά την 64η επέτειο των απαγχονισμών των ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, απέτισε φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους και κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τα 13 μνήματα που υπάρχουν στον χώρο, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. 

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».

 
 
 

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και είδε από κοντά τη νεκρή ζώνη, καθώς και τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Η Πρόεδρος επισκέφθηκε και την Εκκλησία της Φανερωμένης.

 
 
 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας, επισκέφθκηε και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου υπάρχει ομοίωμα του ηρωικού «Νοράτλας» και πλήθος μνημάτων Κυπρίων και Ελλαδιτών πεσόντων της εισβολής και της τουρκανταρσίας, καθώς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη ενημέρωση για τον χώρο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνου από την κ. Σακελλαροπούλου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.                                                                     

Έπειτα η κ. Σακελλαροπούλου και η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων, επισκέφθηκαν το ομοίωμα του αεροσκάφους «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» που τοποθετήθηκε στον χώρο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

 
 
 
Η κ. Σακελλαροπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης, επισκέφθηκε και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και ναοδομίας στην Κύπρο, τον ιστορικό ιερό ναό τού Αγίου Νικολάου τής Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν εγκαρδίως ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος τού συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και Κοινοτάρχης Ευρύχου κ. Ξενοφών Ξενοφώντος καθώς και αντιπροσωπεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός μαζί με τους περί αυτόν κατασκηνωτικούς χώρους.

 
 
 
Ακολούθως, θα μεταβεί στις Πλάτρες όπου πραγματοποιείται Συμπόσιο για τον Γιώργο Σεφέρη και στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και θα αποχωρήσει για την Αθήνα.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ