Παρασκήνιο και μεθοδεύσεις για τις κυρώσεις ενόψει Συνόδου Κορυφής… Αποφασισμένη η Λευκωσία

Στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία επέμεινε η Κύπρος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ, προϊδεάζοντας μάλιστα για τη στάση που θα κρατήσει και ενόψει της Συνόδου αρχηγών – κρατών.

Η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορρέλ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενημερώνοντας τον Τύπο ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών θα ακολουθήσουν την καθοδήγηση των ηγετών.

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο. Απλώς είπα πως δεν μπορέσαμε να λάβουμε αυτή την απόφαση επειδή δεν έχουμε ομοφωνία. Και δεν έχουμε ομοφωνία επειδή μια χώρα δεν συμμετέχει σ` αυτήν. Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά βήματα», όμως σημείωσε ότι η επέκταση των Navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρασκήνιο για γερά νεύρα…

Ίδια μέτρα και σταθμά ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με το θέμα των κυρώσεων να έχει ακόμα πολλά επεισόδια και το παρασκήνιο να είναι έντονο.

Η Λευκωσία πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως την είχε μεταφέρει, ότι «Η αντίδρασή μας σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής δε μπορεί να είναι α λα καρτ».

Όλες οι χώρες συμφώνησαν, επί της αρχής, ως προς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στη συζήτηση για την Τουρκία υπό τις τρέχουσες εξελίξεις, αριθμός χωρών συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου, Ελλάδας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Δανίας, Μάλτας υποστήριξαν ότι στο Βερολίνο υπήρξε πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για της ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ παράλληλα με τις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας. Σειρά χωρών εξέφρασε την άποψη σε σχέση με την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων έναντι της Τουρκίας αναφορικά με τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ ότι υπό το πρίσμα της συζήτησης όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εν λόγω θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στους ηγέτες.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Λευκορωσία, να σημειώσει ότι από τη στιγμή που δεν δύναται να εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συζήτηση και για τα δύο θέματα παραπέμπεται απευθείας στους 27 ηγέτες, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει πως ειδικά για το θέμα της Λευκορωσίας ανέλαβε προσωπική δέσμευση για την επιβολή κυρώσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Κύπρο.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ