Κατηγορίες για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος από τις HSBC και Standard Chartered

Έντονες πιέσεις δέχονται σήμερα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών HSBC και Standard Chartered (η μετοχή της πρώτης κατρακύλησε σε χαμηλό από το 1995), μετά από αναφορές ότι μαζί με άλλες τράπεζες, διακίνησαν μεγάλα ποσά φερόμενα ως παράνομα για σχεδόν 2 δεκαετίες, παρά τις κόκκινες γραμμές σχετικά με την προέλευση των χρημάτων.

Το BuzzFeed και άλλα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται διαρροές για ύποπτες αναφορές δραστηριοτήτων (SAR), τις οποίες έχουν καταθέσει τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στο Δίκτυο Καταπολέμησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή μαύρου χρήματος, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και για αποπληρωμή κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες, κατά την τελευταία δεκαετία.

Η μετοχή της HSBC στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε σήμερα έως 4,4% το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995 και έχει σχεδόν χάσει το ήμισυ της αξίας της από την αρχή του έτους.

Περισσότερες από 2.100 SAR, οι οποίες από μόνες τους δεν συνιστούν απαραίτητα απόδειξη παρανομίας, τέθηκαν υπόψιν του BuzzFeed News και κοινοποιήθηκαν στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα αρχεία περιείχαν πληροφορίες για συναλλαγές αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων από το 1999 έως και το 2017, οι οποίες εντοπίσθηκαν από τις υπηρεσίες εσωτερικής συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ως ύποπτες.

Οι SAR αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες μετακινούσαν συχνά κεφάλαια για εταιρείες που είχαν έδρα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, χωρίς να γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτές, έκαναν συχνά αναζητήσεις στο Google, για να μάθουν ποιος βρισκόταν πίσω από μεγάλες συναλλαγές, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομα κεφάλαια ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν συνέχιζαν να διαπραγματεύονται με εγκληματίες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

Σε δήλωσή της στο Reuters χθες Κυριακή, η HSBC ανέφερε ότι «όλες οι πληροφορίες που παρέχονται από την ICIJ είναι ιστορικές». Η τράπεζα υπογράμμισε επίσης ότι από το 2012 είχε ξεκινήσει ένα «πολυετές ταξίδι για να αναθεωρήσει την ικανότητά της να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα».

Ο StanChart ανέφερε σε δήλωσή της ότι αναλαμβάνει την «ευθύνη να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα πολύ σοβαρά και έχουμε επενδύσει σημαντικά στα προγράμματα συμμόρφωσής μας».

Πηγή: Reuters

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ