Επίδειξη αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού πραγματοποίησε η VTTV

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου – Βασιλικού που πραγματοποιήθηκε απο τις εταιρείες VTS (RPT Group, J. Hadjihannas Group) και VSS EPE ( RPT Group, J. Hadjihannas Group, Polyeco Group)  σε συνεργασία με τη VTT Vasiliko Ltd (VTTV). Η άσκηση που έγινε στην παρουσία και του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. 

Η άσκηση έγινε στα πλαίσια ετοιμότητας της VTTV για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης που μπορεί να προκύψει από τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της VTTV.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου στην προβλήτα  2 της VTTV κατά τη διάρκεια της πρόσδεσης του, με αποτέλεσμα τη διαρροή πέντε χιλιάδων λίτρων καυσίμου ανεφοδιασμού (bunker fuel) στη θάλασσα, και εξέλιξη φωτιάς στο ίδιο το δεξαμενόπλοιο κατά τη ρυμούλκησή του εκτός της προβλήτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των εταιρειών για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που κινείτο προς τη ξηρά με κίνδυνο ρύπανσης του παραλιακού μετώπου της περιοχής. Η άσκηση περιλάμβανε επικοινωνίες μεταξύ της VTTV, VTS και της VSS-EPE, κινητοποίηση σκαφών και ανάπτυξη αντιρρυπαντικού εξοπλισμού για περιορισμό και συλλογή της πετρελαιοκηλίδας και χρήση πυροσβεστικού ρυμουλκού για κατάσβεση της φωτιάς στο δεξαμενόπλοιο.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο Εκτελεστικός Διευθυντής των εταιρειών VTS και VSS-EPE κ. Γιάννος Λακκοτρύπης  δήλωσε ότι η άσκηση απέδειξε ότι τα επίπεδα επαγρύπνησης και άμεσης αντίδρασης για αντιμετώπιση ατυχήματος στη θάλασσα του Βασιλικού είναι σε ψηλά επίπεδα.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, πρόσθεσε, ανταποκρίθηκαν επαρκώς και το περιστατικό ελέγχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTTV κ. Γιώργος Παπαναστασίου συγχάρηκε τις εταιρείες VTS και VSS-EPE για την άμεση αντίδραση τους στο εικονικό περιστατικό και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την επιτυχία της άσκησης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η VTTV στα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

 Η σημερινή άσκηση, είπε, είναι ένα δείγμα των αυστηρών προτύπων που εφαρμόζει ο όμιλος της VTTI για την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και αναδεικνύει την επαγγελματικότητα και αξιοπιστία της VTTV για τη λειτουργία του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού καθώς και παράγοντες των γειτονικών κοινοτήτων.

 

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ