Ταξίδι - αστραπή Πομπέο αύριο στην Κύπρο - Τι θα ζητήσει από τον Αναστασιάδη - Πως θα χειριστεί την Τουρκία

Στην Κύπρο θα βρεθεί αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. Σκοπός της επίσκεψης Πομπέο είναι η αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στην περιοχή, σε μια στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο ζενίθ. Ο κ.Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Πρόκειται για μια επίσκεψη την οποία η Λευκωσία ανέμενε μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης Πομπέο στις αρχές του έτους.Ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικά για την επίσκεψη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα βρεθεί στο νησί μετά από ένα ιστορικό ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στη Ντόχα. Στη Ντόχα αρχίζουν οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ της Κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τον κύκλο επαφών που είχε αρχίσει μέσω τηλεφωνημάτων σε Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία. «Θα εργαστώ πάνω σε αυτό», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το France 24 ο Πομπέο αναγνώρισε το ρόλο της Γερμανίας και την προσπάθειά της να μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο γαλλικό ειδησεογραφικό γίνεται αναφορά και στον ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στην περιοχή τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ένθερμος υποστηρικτής Κύπρου και Ελλάδας.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες», δήλωσε ο Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι προ 10μερου και συγκεκριμένα 1η Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Μάηκ Πομπέο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, αναφορικά με τα μη φονικά όπλα (non-lethal).

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ