Ρωσική συμφωνία και πραγματικότητες

  • Μόνο αν επιστρατεύσουμε οικονομικά επιχειρήματα θα πείσουμε τους Ρώσους

Πανικός επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου από την απόφαση της Ρωσίας ν΄ αρχίσει τη διαδικασία τερματισμού της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη χώρα μας.

Μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Μόσχας κτύπησε "κόκκινος" συναγερμός στην κυβέρνηση και στους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, σύμβουλους επενδύσεων, κ.α.) που για χρόνια ασχολούνται με τις ρωσικές επενδύσεις.

Μάλιστα, το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, με δήλωση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του κ. Άντρου Κυπριανού, επιτέθηκε της κυβέρνησης και περίπου είπε ότι η απόφαση της Μόσχας έχει να κάνει με τη δυτικόστροφη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Αναστασιάδης.

Όμως, κάποτε σ΄ αυτόν τον τόπο θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι κι΄ όχι όπως θέλουμε να είναι!

Στην προκειμένη περίπτωση, όντως η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας για αποφυγή διπλής φορολογίας συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Διαχρονικά οι Ρώσοι αξιοποιούσαν αυτή τη συμφωνία (και άλλες νομοθεσίες) και επένδυαν τα χρήματα τους στο νησί μας ή χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό για τις επενδύσεις τους σε άλλες χώρες, κυρίως της Ε. Ένωσης.

Η μεγάλη έκταση που προσέλαβε το φαινόμενο των ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο ήταν και ένα από τα κύρια θέματα που έθεσε η Τρόϊκα τα χρόνια του Μνημονίου και στο οποίο κάποιοι μάλιστα απέδωσαν το "κούρεμα". Οι ευρωπαίοι ήταν ενοχλημένοι που η Κύπρος κατάφερνε να προσελκύσει τόσα πολλά ρωσικά κεφάλαια και διάφοροι μιλούσαν για "Ρώσους ολιγάρχες που ξέπλεναν μαύρο χρήμα στην Κύπρο".

Όμως, αντιδράσεις για το φαινόμενο είχε εκφράσει πολλές φορές και η ίδια η Ρωσία, η οποία επίμονα ζητούσε τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων της χώρας. Είναι γνωστές οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για το θέμα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Πούτιν ουδέποτε έκρυψε την πρόθεση του για επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων.

Με βάση τα πιο πάνω, η Ρωσία η ίδια θέλει να βάλει κάποια τάξη στη διασπορά των ρωσικών κεφαλαίων, γιατί αυτό πιστεύει ότι θα βοηθήσει την οικονομία της.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει αναπτύξει τελευταία τις καλύτερες σχέσεις που είχε ποτέ με την Τουρκία. Σίγουρα, η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικά θέματα, αλλά καλύπτει και οικονομικά ζητήματα. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι  η Ρωσία κινήθηκε εκδικητικά κατά της Κύπρου, λέμε ότι προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα της με τον τρόπο που η ίδια θεωρεί ορθό.

Εμείς, από την πλευρά μας αξιοποιήσαμε διαχρονικά τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και φέραμε σε πολύ καλό σημείο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Κάποιοι μάλιστα, ενδέχεται να εκμεταλλεύθηκαν τα ρωσικά κεφάλαια, εξασφαλίζοντας υπέρογκα ποσά.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η Ρωσία για δικούς τους λόγους θέλει να τερματίσει τη συμφωνία με την Κύπρο και εμείς επιδιώκουμε τη συνέχιση της (ή τη μερική διαφοροποίηση της) για δικούς μας λόγους.

Για να επιτευχθεί μια ενδιάμεση λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, η Κύπρος θα πρέπει να βρει επιχειρήματα για να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν εν ζωή τη σχετική συμφωνία.

Και τα επιχειρήματα αυτά δεν θα πρέπει να περιοριστούν στις διαχρονικές καλές μας σχέσεις και στο ορθόδοξο της θρησκείας. Θα πρέπει να μιλήσουμε στους Ρώσους με οικονομικούς όρους. Μόνο, έτσι θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε μια συμφωνία, η οποία βοηθά την οικονομία μας και ειδικά του τομέα των επενδύσεων.

Ιωσήφ Ιωσήφ          

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ