Έντονη ανησυχία για νεαρούς ασυμπτωματικούς… Μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες και οι 10.000 τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι οι οποίοι θα καθορίσουν πολλά για την συνέχεια, αφού σύμφωνα με την επιδημιολογική ομάδα είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα που αναλόγως αποτελεσμάτων, θα «ανοίξει» τον δρόμο εάν παραστεί ανάγκη για την λήψη περαιτέρω μέτρων.

Δεν αποκλείεται πάντως τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Λεμεσό και αφορούν τον μειωμένο αριθμό συναθροίσεων να επεκταθούν Παγκύπρια τις επόμενες ημέρες.

Σε εξέλιξη ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 10.000 ατόμων στην Κύπρο. Ο αριθμός των τεστ ανά επαρχία
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά και ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης, έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση χθες, στο πλαίσιο έκτακτης δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας συνάντησης της επιδημιολογικής ομάδας, με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Άτομα νεαρής ηλικίας που είναι ασυμπτωματικοί στις πλείστες των περιπτώσεων απασχόλησαν μεταξύ άλλων την σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον Υπουργό Υγείας.

Ο Δρ.Κωστρίκης επισήμανε ότι «το πρόβλημα των νεαρών ασυμπτωματικών υπάρχει και αφορά κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας μέχρι τα 40-45 έτη που συναναστρέφονται με αλλά άτομα και η διασπορά του ιού γίνεται από αυτούς».

Σημείωσε πως «θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή σε όλη την χώρα και ειδικά σε αυτή την κατηγορία πολιτών. Η γενική φιλοσοφία πρέπει να είναι ότι πρόκειται για ένα μαραθώνιο και πρέπει να βρισκόμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση μέχρι να εμβολιαστούμε».

Όπως τονίσθηκε σκοπός των επιδημιολόγων δεν είναι το lockdown κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση, ώστε όλοι να περιορίσουν τις καθημερινές τους επαφές τους.

Τα τραπέζια αλλά και οι οικογενειακές συναθροίσεις που ως είθισται λαμβάνουν χωρά τον Δεκαπενταύγουστο, απασχόλησαν την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Σκέψεις πάντως, γίνονται ώστε να τεθεί σε εφαρμόγή Παγκύπρια πριν τον Δεκαπενταύγουστο, το όριο αριθμού ατόμων σε συναθροίσεις.

Ερωτηθείσα η Δρ.Πανά για την περίοδο των εορτών και τι αποφάσεις λήφθηκαν διευκρίνισε ότι «για το κομμάτι των εορτών δώστε μας ένα χρονικό διάστημα για να δούμε εάν μπορούμε να προβούμε σε αλλά μέτρα. Το κομβικό σημείο είναι η τήρηση των μέτρων από τον κάθε ένα από εμάς» είπε.

Τα αποτελέσματα των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων αναμένεται ότι θα δώσουν κατεύθυνση στην επιδημιολογική ομάδα για τις επόμενες τις αποφάσεις.

Σε μία άλλη εξέλιξη πάντως όπως γνωστοποιήθηκε χθες, ούτε η περιοχή, αλλά ούτε και η ώρα θα ανακοινώνονται για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που «τρέχουν» Παγκύπρια.

Με την κίνηση αυτή, ευελπιστούν στο Υπουργείο Υγείας να έχουν πραγματικά τυχαία δείγματα και να μην μεταβαίνει ο κάθε δυνητικός φορέας του ιού για να εξεταστεί μέσω των κινητών μονάδων.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ