Τα παιχνίδια Ερντογάν και οι στόχοι του Δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αθήνας, για να κερδίσει στο Αιγαίο!

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο βρεθήκαμε πολύ κοντά σ’ ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και κατά πόσον ξεπεράστηκε ή όχι ο κίνδυνος για μια σύγκρουση. Εκείνο που ξεκάθαρα φαίνεται είναι ότι ο Ερντογάν έχει συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους γι’ αυτή την προκλητική και έκνομη συμπεριφορά του κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναλύοντας τον τρόπο που κινείται και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει φαίνεται ότι δεν επιδιώκει μια ολομέτωπη στρατιωτική σύγκρουση κυρίως με την Ελλάδα, γιατί γνωρίζει ότι αυτό θα τον φέρει κάθετα αντιμέτωπο με τις ΗΠΑ και την Ε. Ένωση, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το επιθυμεί.

Αυτό που φαίνεται ότι επιδιώκει ο Ερντογάν είναι:

  • Να γκριζάρει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας στο Αιγαίο και να καταστήσει αμφισβητούμενα τα χωρικά ύδατα της σε συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου.

Με τον τρόπο αυτό, πιστεύει ότι θα μπορέσει να επαυξήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να αποκτήσει προσβάσεις στη θάλασσα.

Για να πετύχει αυτό το στόχο του, έκανε τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη και συνεχώς μιλά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Κερασάκι στην τούρτα για ψυχολογικούς λόγους και η πρόκληση του για την Αγία Σοφία.

Στους σχεδιασμούς του ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη και τα εξής:

  • Η Ρωσία είναι με το μέρος του, λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας που έκαναν για τους S-400 και της πεποίθησης του Πούτιν ότι μπορεί να απομακρύνει την Άγκυρα από τις αγκάλες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
  • Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αδύνατη θέση άσκησης επιρροής πάνω του λόγω της προεκλογικής περιόδου, των προσωπικών σχέσεων του με τον Τραμπ και τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που έχει η Αμερική με τις συγκρούσεις για τους νέγρους και τον κορωνοϊό.
  • Η Ε. Ένωση δεν είναι σε θέση να αντιπαραχθεί δυναμικά με την Τουρκία, διότι υπάρχουν χώρες της που έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας.

 Αξιολογώντας τα πιο πάνω και θέλοντας να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του, που ήδη μαστίζεται από μεγάλη οικονομική κρίση, ο Ερντογάν κρίνει την περίοδο αυτή ως την πιο κατάλληλη για να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στα σενάρια του λαμβάνει υπόψη και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω της ομηρείας της Κύπρου από την Τουρκία.

Έτσι, προωθεί διάφορες έκνομες ενέργειες θέλοντας να δοκιμάσει και τα αντανακλαστικά της Αθήνας και ιδίως του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο έκανε πρόσφατα και στον Έβρο με την παρότρυνση παράνομων μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να πορευτούν προς την Ευρώπη.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι ο Ερντογάν προσπαθεί μέσω των προκλήσεων και των απειλών για πόλεμο να αναγκάσει την Αθήνα να του δώσει δικαιώματα στο Αιγαίο. Και αυτά τα δικαιώματα θέλει να τα διασφαλίσει είτε σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, είτε με κάποια διεθνή συμφωνία.

Σίγουρα, τα παιχνίδια του Ερντογάν είναι γνωστά τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία. Ο Μητσοτάκης προς τιμή του αποφάσισε να τηρήσει σκληρή στάση προς τον Ερντογάν και διαμήνυσε σ’ όλους τους μεγάλους ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη στρατιωτική σύγκρουση αν ο σουλτάνος επιχειρήσει να κάνει έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ αυτό το λεπτό σημείο ισορροπίας με τους ξένους να προσπαθούν να συγκρατήσουν τον Ερντογάν και τις ορέξεις του.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κι ένα θερμό επεισόδιο…

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ