Με την εγκατάσταση ανθρωποπουλιών θα αντιμετωπιστούν τα τρωκτικά, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Με την εγκατάσταση ανθρωποπουλιών, η οποία άρχισε και συνεχίζεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, θα υπάρξει βιολογική αντιμετώπιση των τρωκτικών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις κατά τη διαδικασία εγκατάστασης 30 φωλιών Ανθρωποπουλιών (Tyto alba), η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Χοιροκοιτίας, ο Υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας ενός παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών για τον βιολογικό έλεγχο των τρωκτικών».

Πρόσθεσε ότι «ήδη οι πιλοτικές μας προσπάθειες σε διάφορα σημεία της Κύπρου έχουν στεφθεί με σημαντική επιτυχία. Υπάρχουν περιοχές οι οποίες ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά και σήμερα για την αντιμετώπιση τους δεν χρησιμοποιείται πλέον ποντικοφάρμακο, χρησιμοποιείται μόνο αυτή η προσέγγιση που είναι φιλική προς το περιβάλλον και συμβατική με τις νέες πολιτικές που θέλουν σεβασμό προς το περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία».

Ο κ. Καδής σημείωσε πως «σ’ αυτή μας τη προσπάθεια έχουμε τη συνδρομή των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, δηλαδή της Υπηρεσίας Θήρας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Γεωργίας όπως επίσης και επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι πολύ σημαντικό ότι στην προσπάθεια συμμετέχουν και επιστήμονες από το Ισραήλ, κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας οι οποίοι έχουν καταφέρει με την συνδρομή τους να απαλλάξουν το Ισραήλ από τα ποντικοφάρμακα και εκεί αξιοποιείται μόνο αυτή η μέθοδος για αντιμετώπιση των τρωκτικών».

Θεωρούμε συνέχισε ο κ. Καδής «ιδιαίτερα σημαντική τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανωμένων συνόλων στις προσπάθειες μας. Είναι χαρακτηριστική η συνδρομή του Bird Life, όπως και απτό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι η συμμετοχή σήμερα, του παραρτήματος της Λάρνακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου, που προσφέρει τις φωλιές που εγκαταστήσαμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «με τη συνεργασία όλων θεωρούμε ότι θα πετύχει η προσπάθεια μας που θα έχει όφελος για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 300 φωλιές, μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκαταστήσουμε άλλες 100 και θεωρούμε ότι θα είναι μια προσπάθεια η οποία μόνο καλά μπορεί να προσφέρει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κώστας Καδής είπε ότι «ξεκινήσαμε με την τοποθέτηση φωλιών στην Πράσινη Γραμμή και η προσπάθεια αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε διάφορες αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ερωτηθείς για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού ως μέσου βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτό «ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στο γραφείο του με την συνδρομή όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και μπαίνει πλέον σε εφαρμογή. Ήδη στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς μπήκε συγκεκριμένο κονδύλι που θα καλύψει την προσπάθεια επέκτασης του δικτύου με τις φωλιές για αντιμετώπιση των τρωκτικών».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κακουλλής, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου Λάρνακας είπε πως «εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και το Υπουργείο Γεωργίας τοποθέτησης φωλιών για τα ανθρωποπούλια στην επαρχία μας. Σήμερα θα τοποθετηθούν στην επαρχία Λάρνακας περίπου 30 φωλιές και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμες άλλες 100 και προχωρούμε για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη μάστιγα που απειλεί τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και την γεωργία του τόπου».

Εξάλλου ο Νίκος Κασίνης εκ μέρους της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας ανέφερε πως «η Υπηρεσία συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση της άγριας ζωής. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Υπουργού Γεωργίας ο οποίος έχει αγκαλιάσει το σχέδιο δράσης για βιολογική καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών».

Ευελπιστούμε συνέχισε «αυτές τις φωλιές που τοποθετούμε σήμερα να τις εντάξουμε σε ένα ευρύτερο δίκτυο που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Στόχος είναι να καλυφθούν επαρκώς οι περιοχές που πλήττονται κυρίως από τους αρουραίους που τα τελευταία χρόνια, είναι σε μεγάλους αριθμούς σε πολλές περιοχές της Κύπρου».

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ