Κορωνοϊός: Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τη διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμη και σε νησιά, αλλά και τον εντοπισμό νέων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι επιβεβαιώθηκαν ακόμη 58 κρούσματα κορωνοϊού και, όπως έγινε γνωστό, τα 28 από αυτά εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Έξι ήταν τα εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ οκτώ εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Αττικής, επτά στη Θεσσαλονίκη, τρία στη Λέσβο, δύο στη Ξάνθη, ένα στην Ημαθία, ένα στην Κοζάνη, ένα στην Άρτα και ένα στη Χαλκιδική.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν» με φόντο τα παραπάνω, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- νέα μέτρα προς την κυβέρνηση, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας γενικευμένα πλέον σε όλη την αγορά, καθώς και εντατικότερους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ τέθηκαν σήμερα οι περιορισμοί εισόδου στον Προμαχώνα Σερρών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, (δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες).

Μεταξύ άλλων, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covis-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
Φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Συναγερμός στη Λέσβο

Χθες ανακοινώθηκε ότι κλείνει το κέντρο υγείας της Καλλονής με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου. Η υγειονομική μονάδα θα παραμείνει κλειστή έως το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 08:00 με απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, γιατί κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί απολύμανση των χώρων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών των τριών φορέων του ιού, που απομονώνονται και τίθενται υπό την επιτήρηση της αρμόδιας επιτροπής Λοιμώξεων του κέντρου υγείας Καλλονής και του ΕΟΔΥ, ενώ περίπου πέντε άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι τρεις νοσήσαντες, έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Aπό αύριο και σε συνεργασία με το δήμο Δυτικής Λέσβου, θα λειτουργήσει προσωρινός χώρος - ιατρείο απολύτως επειγόντων περιστατικών, που αφορούν κίνδυνο ζωής, σε κεντρικό σημείο στην πλατεία Καλλονής (παραπλεύρως του φαρμακείου του Αντώνη Μαριόλα). Οι πολίτες για επείγοντα περιστατικά μπορούν να απευθύνονται στο 166 (ΕΚΑΒ).

Χθες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, από χωριό της κεντρικής Λέσβου διαγνώσθηκαν τρεις ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ένας 85χρονος με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, διαγνώστηκε θετικός, ενώ θετικά ήταν και τα δείγματα που λήφθηκαν και από το γιό του, αλλά και από τον εγγονό του. Ο γιος του 85χρονου είναι ασυμπτωματικός, ο δε εγγονός του αντιμετωπίζει χαμηλό πυρετό εδώ και 10 μέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέλη της οικογένειας που νόσησε φιλοξένησε επισκέπτες στο νησί από την βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ