Talk of the market: Παρατεταμένη «καραντίνα» στις αγορές

Πιο ανθεκτικές εμφανίζονται οι εταιρείες τεχνολογίας από την βιομηχανία εν μέσω πανδημίας. Aυτό αποτυπώθηκε άλλη μια φορά χθες στη Wall Street, με τους δείκτες Nasdaq και Dow Johns αντίστοιχα να ακολουθούν αντίθετη πορεία στον απόηχο των ανησυχητικών νέων για την εξέλιξη των μολύνσεων. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται στις ΗΠΑ ξεπερνώντας τα 3 εκατ. από την αρχή της πανδημίας. Ακολουθεί η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία στον κατάλογο του Johns Hopkins University, που καταγράφει αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα από την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων. Η χώρα μετρά ήδη πάνω από 3.672 κρούσματα και 193 θανάτους ενώ σε ημερήσια βάση τα περιστατικά έφτασαν τα 50.

Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,5% φέτος στο βασικό σενάριο και κατά 10,5% στο δυσμενές. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί σε 19,3% - 20,5%. Πρόκειται για πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές της ΤτΕ την περασμένη εβδομάδα, που ανέφεραν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,8% φέτος στο βασικό σενάριό, 4,4% στο ήπιο και 9,4% στο δυσμενές.

Παρατεταμένη “καραντίνα" στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες. Παρά την - κατά τα άλλα ισχυρή τους θέση - αυτή την περίοδο συμπεριφέρονται ως “μεγάλος ασθενής” συντηρώντας την διολίσθηση του Γενικού Δείκτη. Οι αναλυτές ζυγίζουν τα δεδομένα αλλά προβληματίζονται με τον βαθμό στον οποίο θα επηρεάσει η νέα κρίση τους ισολογισμούς τους, ενόψει της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Σήμερα η επιβάρυνση εκτιμάται στα 7-10 δισ. ευρώ αλλά ενδέχεται να αυξηθεί.

Αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του Eurogroup, με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου να διαδέχεται τον Μάριο Σεντένο σε μια δύσκολη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς είναι αντιμέτωπη με μια βαριά ύφεση φέτος, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι η αντίδραση το 2021 δεν θα είναι τέτοια που να καλύψει τις φετινές απώλειες.

Το ΔΣ του “Πράσινου Ταμείου” ενέκρινε τις δυο πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους λιγνιτικούς δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης. Η πρώτη αφορά σχέδια δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα και η δεύτερη στην χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Mε “BB” βαθμολόγησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της doValue ο οίκος S&P. Προηγήθηκε η συμφωνία της Eurobank με την doValue για την πώληση του 80% των μετοχών της θυγατρικής της FPS και την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και χαμηλής διαβάθμισης (junior notes) της τιτλοποίησης απαιτήσεων ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ (Project Cairo).

Μέρισμα 0,04 ανά μετοχή για την χρήση 2019 ενέκρινε μεταξύ άλλων η γενική συνέλευση των μετόχων της Inform Λύκος που πραγματοποιήθηκε χθες 9 Ιουλίου με απαρτία 80,312% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στα 0,0632 ευρώ ανά μετοχή ή 740.705,52 ευρώ το μέρισμα της Flexopack. Εγκρίθηκε η σχετική πρόταση του ΔΣ από την γενική συνέλευση. Ορίστηκε η 13η Ιουλίου ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 20 Ιουλίου μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Pasal ενώ καλύφθηκε πλήρως, με την άντληση κεφαλαίων συνολικού ποσού 10.028.517,12 ευρώ μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης καθώς και της διάθεσης κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου των αδιάθετων μετοχών.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ