Στην Άγκυρα ο Μπορέλ με το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου.

Οι "εντάσεις" στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και διμερώς, με κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία, και η κρίση στη Λιβύη θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα έχει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα καταδεικνύει τη σημασία, που προσδίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στις σχέσεις μας δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε την Κύπρο και από τη Λευκωσία εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ