Το νέο Υπουργικό πρέπει να πετύχει

• Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι πολλές εκκρεμότητες δεν αφήνουν περιθώρια

Εκτός από τη χώρα, σε επανεκκίνηση τέθηκε και η ίδια η κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός που έγινε δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να δώσει μια νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο. Επιδιώκει να επιταχύνει τους βηματισμούς της ομάδας που τον περιστοιχίζει.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ορθώς ενήργησε ο Πρόεδρος. Και αυτό, γιατί ο κορωνοϊός επαύξησε τα προβλήματα, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και από την πριν πανδημία περίοδο.

Το νέο Υπουργικό καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία τα οικονομικά αδιέξοδα που μας φόρτωσε η πανδημία και τα οποία δεν είναι λίγα. Μιλάμε για την ύφεση που προκλήθηκε, την αύξηση της ανεργίας που έρχεται, το λουκέτο επιχειρήσεων που θα ακολουθήσει και τις δημοσιονομικές «τρύπες» που άνοιξαν, λόγω της κρατικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Όμως, πέραν αυτών έχουμε και μια μεγάλη ατζέντα εκκρεμούντων θεμάτων που το τελευταίο τρίμηνο μπήκαν στο συρτάρι. Αναφερόμαστε στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης και άλλα που σχετίζονται με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και των θεσμών.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά, την παιδεία, την υγεία και την κοινωνία.

Τα παζλ που έχει να λύσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται αποφάσεις και έξυπνοι και γρήγοροι χειρισμοί.

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι νέοι Υπουργοί θα πρέπει να παράξουν έργο και να αρχίσουν να επιλύουν προβλήματα. Το στοίχημα για όλους δεν είναι μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της. Αυτό είναι το διακύβευμα αυτή τη στιγμή.

Και για να κερδηθεί αυτό το διακύβευμα, θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα ρολόι. Επιβάλλεται να αποδώσουν όλοι οι τομείς του κράτους. Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστούν όλοι με αυτές τις ανάγκες.

Γι’ αυτό, το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη περίοδο. Δεν είναι ομαλές οι συνθήκες και απλώς θα γίνει διαχείριση του κυβερνητικού έργου.

Η πανδημία και οι πολλές εκκρεμότητες του πρόσφατου παρελθόντος απαιτούν νέες πολιτικές, νέες στρατηγικές και πολλές αποφάσεις.

Ανεξάρτητα του κατά πόσο ο Πρόεδρος θα διεκδικήσει ή όχι άλλη θητεία, το νέο Υπουργικό πρέπει να πετύχει στην αποστολή του. Και αυτό γιατί η κοινωνία και ο τόπος έχουν ανάγκη από ομαλοποίηση της κατάστασης και κανονική συνέχιση της καθημερινότητας.

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε όλοι πολλά. Η κρίση του 2013 είναι ακόμα νωπή, ενώ πολλές παράμετροι της δεν έχουν κλείσει (π.χ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Γι’ αυτό, το νέο Υπουργικό πρέπει να βρει τις λύσεις εκείνες που θα δημιουργούν προοπτικές για πρόοδο και ανάπτυξη.

Κατά πόσον θα τα καταφέρει, θα φανεί στη συνέχεια…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ