Κολύμπι επιβίωσης και τα σωσίβια μας

Οι τράπεζες να μπουν στη μάχη και το κράτος να δει τα του οίκου του 

Τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν και δεν μπορούσαν άλλωστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Είναι φανερόν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κινηθεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί, αφού από τη μια θα έπρεπε να προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά και από την άλλη να δώσει στήριξη σ’ όλους όσοι πλήττοντα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αν πέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο θα φανεί το επόμενο διάστημα, όταν οι επιχειρήσεις θα αφεθούν χωρίς σωσίβιο να κολυμπήσουν και όταν οι επιπτώσεις στην οικονομία θα μας δείξουν τα δόντια τους.

Προς το παρόν, έστω με ενστάσεις και διαμαρτυρίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα περάσουν και θα βγάλουν το καλοκαίρι.

Τα δύσκολα θ’ αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά όταν όλα θα εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Μέχρι τότε θα διαφανεί και το μέγεθος των απωλειών της τουριστικής περιόδου, οπότε η εικόνα θα είναι καλύτερη και πιο αντικειμενική.

Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα της επιβίωσης έχει ήδη αρχίσει και θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση δεν έχει οτιδήποτε άλλο να δώσει και οι επιχειρήσεις θα κληθούν από μόνες τους να επιβιώσουν. Από τον Οκτώβριο θα καταργηθεί και η απαγόρευση για τις απολύσεις προσωπικού, οπότε μέσα στο χειμώνα θα μπορούμε να κάνουμε τον απολογισμό.

Κατά τη γνώμη μας, η πορεία από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι ανηφορική και δύσκαμπτη. Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ενώπιον σοβαρών αδιεξόδων. Ίσως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως είναι η συρρίκνωση εργασιών, η μείωση πωλήσεων, η απώλεια πελατών, η συμπίεση μισθών, η κατάργηση θέσεων εργασίας και άλλα παρόμοια. Όλα αυτά, νομίζουμε ότι θα είναι αναπόφευκτα τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους.

Σ’ αυτή την άνιση μάχη με τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να μπουν και οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι εκτός πεδιάς. Όπως πληροφορούμαστε η αποστασιοποίηση των τραπεζών από τα τεκταινόμενα οφείλεται στις καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας για να τους δώσουν οδηγίες σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για αύξηση των δανειοδοτήσεων, την επιχορήγηση επιτοκίων και την παροχή νέων διευκολύνσεων στα θέματα ρευστότητας.

Έχουμε τη γνώμη ότι αυτή η παρέμβαση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μειωθεί η πίεση στις επιχειρήσεις και να μπορέσουν να αντέξουν περισσότερο τους κλυδωνισμούς. Το ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες έμειναν εκτός της εξίσωσης για τη διάσωση της οικονομίας είναι πολύ αρνητικό.

Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει ν’ αρχίσει να σκέφτεται και τα του οίκου της πιο επισταμένα. Ορθώς άνοιξε τα κρατικά ταμεία την ώρα της κρίσης, όμως, τώρα θα πρέπει να βρει πηγές εσόδων για να αρχίσει να κλείνει «τρύπες».

Και επειδή από την κερδοφορία των επιχειρήσεων ή παρόμοιες πηγές εσόδων, δεν πρόκειται να εισπράξει χρήματα για το 2020, καλά κάνει να αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια μείωσης των δαπανών της, με ότι αυτό σημαίνει.

Για να μπορέσουμε να σώσουμε τόσο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όσο και το κράτος, θα πρέπει να σώσουμε την οικονομία. Και η οικονομία για να σωθεί χρειάζεται πολλές πατερίτσες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρατευθούν όλα τα εργαλεία οικονομικής ανασύνταξης…

Ιωσήφ Ιωσήφ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ